AK Parti Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam, TMO’nun misir alim kriterlerini ve piyasa sartlarini degerlendirdigi bir basin açiklamasi yayimladi. Sariçam, bölgemizde yasayan çiftçilerimizin, özellikle de sulanabilir arazilerde üretmeye basladigi misirin, ülke ekonomisine ve ilimize katmakta oldugu arti degerin herkesi memnun ettigini belirterek sunlari kaydetti:
“Misir üreticisi durumundaki bazi çiftçilerimizin, özellikle de Toprak Mahsulleri Ofisi’ne misir veremediklerine iliskin olarak sikayetçi olmasi nedeniyle, konu hakkinda etraflica bilgi verme ihtiyaci duydugumu belirtmek isterim. Çiftçi vatandaslarimizin öncelikle bilmesi gereken husus; derhal imalata gönderilmeyip depolanmasi düsünülen misirlarin, çürümeden saklanabilmesi için % 14 ve daha az rutubette olmasi gerektigi, bilimsel bir mecburiyettir. Yani gerek özel sektörün gerekse TMO yetkililerinin, misiri depolamayi düsünmesi durumunda rutubet oraninin % 14'ü geçmemesi lazimdir.
TMO Genel Müdürlügü tarafindan verilen emirler ve yillardan beri misir alimlarindaki uygulamalar hep bu yönde olmustur. Bizim yöremizdeki misir üretimi yeni yeni canlilik kazandigi için olsa gerek, ülkemizin birçok yöresinde yillardir yapilmakta olan uygulamalara, bizim çiftçilerimizin yabancilik çektigini düsünüyorum. Yani, misir alimlarinda Kirklareli TMO Müdürlügü tarafindan istenen % 14 rutubet orani sadece Kirklareli için degil, Kurutma Cihazi olmayan bütün ofis müdürlükleri için geçerlidir.
Bu, misirin muhafazasinda uyulmasi gereken bilimsel bir zorunluluktur.
Ülkemizin birçok yerindeki TMO Müdürlüklerinde kurutma cihazi bulunmamakta, taze misirin rutubet oranini düsürme isi, genelde özel sektör tarafindan yapilmaktadir. TMO Genel Müdürlügü de ‘kurutma cihazi’ olmayan yerler için bu tip yatirimlari yapmamaktadir.
Ülkemizin misir üretimi yapilan Konya, Osmaniye, Adapazari, Balikesir gibi degisik yerlerindeki durumu inceledim ve uygulamanin her yerde ayni oldugunu tespit ettim. Diger bir tespitim de, misir piyasasindaki fiyatlardir. Misirin rutubetinin düsürülmesi islemi için her % 1’lik basamagin ton bedeli 6-8 TL dir. Söyle bir örnek verirsek; 1 ton misiri olan vatandas, misirinin rutubeti % 22 ise, bunu % 14'e düsürmek amaciyla 8 basamak için (8 x 6 = 48 TL) kurutma parasi verecek demektir. Ülkemiz genelinde misirin tonu ortalama olarak 450 TL oldugundan, bunun yaklasik olarak 48-50 TL kurutma maliyeti oldugunu hesap edersek, % 14 rutubetteki 1 ton misir için çiftçinin eline (stopaj, Bag-Kur gibi resmi kesintiler hariç) net 400 TL kalacak demektir.
Halen, % 14 rutubetteki misirin tonunu; Trakya Birlik 402 TL’den, Kirklareli Yem 395 TL’den, Özel Sektör ise 422 TL’den almaktadir. Çiftçilerimizin zorlandigi konu, Kirklareli ve civarindaki Edirne ile Tekirdag'daki TMO Müdürlüklerinde kurutma tesisi olmayisi ve hem bu müdürlüklerimizde, hem de özel mülk olup kiralanacak özelliklerde ‘misir depolamaya uygun havalandirmali depo’ bulunmayisidir.
Bu özelliklere uygun durumdaki en yakin TMO Subesi, Izmit / Derince’de bulunmaktadir. Su halde, %22 rutubetli misiri bulunan Trakya’daki bir misir üreticisinin, ortalama mesafe olarak 300 km uzakliktaki Derince’ye götürecegi 1 ton misir için yükleme-bosaltma gideri ile birlikte 33 TL’lik nakliye masrafi olacak demektir. Ton basina 40-50 TL’de kurutma maliyetini topladigimizda 75-80 TL civarinda toplam gider olacak, resmi kesintileri de düstügümüzde (400-75=325 TL) üreticinin eline net olarak geçecek demektir.”
KTB, Kirklareli’ye kurutma tesisi kurulacaginin sözünü verdi
Ilimizdeki misir üreticilerinin endiselenmemesi gerektigini söyleyen Sariçam, Kirklareli’ndeki durumun ülke genelinde de oldugunu dile getirdi ve söyle devam etti:
“TMO’ya verilecek misirin ton hesabi böyle iken, % 22 rutubetli misiri yöremizdeki özel sektör 348 TL’den satin almaktadir. En önemli husus da ‘misirin pazarlama sorunu yoktur.’ Yaptigimiz arastirmalardan da anlasildigi üzere sadece Kirklareli’deki özel sektör kesimi degil Edirne, Tekirdag ve hatta Balikesir’den bazi tüccarlarin, misir alimi için yöremize gelmekte oldugu bilinmektedir. Bu durumda, misir üreticisi olan hemsehrilerimizin kesinlikle panik yapmamasi gerekmektedir. Ülke genelinde sartlar ne ise Kirklareli’de de ayni sartlar mevcuttur. Misir için kurutma tesisinin ilimizde yok denecek kadar az olmasi elbette ki bir eksikliktir. 1 Kasim’da Kirklareli’de yaptigim çesitli incelemeler esnasinda Ticaret Borsasi yetkilileriyle de bu konuda bir görüsmemiz oldu. Kirsal Kalkinma projeleri kapsaminda destek almak sartiyla, 2010 yili misir alim sezonuna yetistirmek üzere Kirklareli’ye bir tane ‘kurutma tesisi’ kurulacagi sözünü almis durumdayiz.
Bu vesile ile Ticaret Borsasi baskan ve yöneticilerine tesekkür ederim. Yöremizdeki misir üretiminin cazip hale getirilmesi düsüncesinden hareketle, ayni amaçla tesis kurmak isteyen diger özel mütesebbüslere veya kooperatif ya da birliklere de, Kirsal Kalkinma Projelerine yapilan destekler çerçevesinde, yardimci ve destek olacagimi da ifade etmek isterim. Misir üretmis olan vatandaslarimiza ürünlerinin bereketli olmasini diler, selam ve sevgilerimi sunarim.”
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol