"9 yilda destan yazdik desek yeridir"

AK Parti Kirklareli Il Baskani Emin Tunç'un Ankara'da yapilan Il Baskanlari Toplantisi'nda "Bakanlarimiz Kirklareli'ne az geliyor" sitemi üzerine kente bir ziyaret gerçeklestirdigini belirten Ulastirma Bakani Binali Yildirim, burada bir dizi temasta bulundu. Kirklareli Üniversitesi 2011-2012 Akademik Yili Açilis Töreni’ne de katilan Bakan Yildirim, AK Parti Il Binasi'nda yaptigi konusmada, "Türkiye'de ulasim adina son 9 yilda hakikaten Sayin Basbakanimizin irade ve önderligiyle ‘destan yazdik’ desek yeridir. Bölünmüs yollariyla, hizli trenleriyle, hava yolunun halkin yolu haline gelmesiyle, iletisim yollarinin Türkiye'nin dogusuna batisina ülkenin her kösesine yayilmasiyla çok büyük bir medeniyet dönüsümünü ülkede gerçeklestirdik" dedi.

Ulastirma Bakani Binali Yildirim dün beraberindeki Ulastirma Bakanligi Müstesari Habip Soluk ile birlikte hava yoluyla Kirklareli'ne geldi. Özel helikopteri ile Atatürk Stadyumu'na inis yapan Bakan Yildirim'i burada Kirklareli Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Kirklareli Milletvekili Åzenol Gürsan, Belediye Baskani Cavit Çaglayan, Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Cambazoglu, AK Parti Il Baskani Emin Tunç ve partililer karsiladi. 

Buradan Kirklareli Valiligi'ne geçen Bakan Yildirim kendisini karsilamaya gelen bürokratlar, belediye baskanlari ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile tek tek tokalasti.

 Buradaki ziyarete Kirklareli Üniversitesi'nin 2011-2012 Akademik Açilis Töreni'ne katilmak üzere karayolu ile Kirklareli'ne gelen Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'da katildi. Programin gerisinde kalmasi nedeniyle Valilik Makami'nda çok kisa bir süre kalan Bakan Yildirim, beraberindekilerle birlikte buradan hizla Kirklareli Üniversitesi'nin 2011-2012 Akademik Yili Azilis Töreni'ne katilmak üzere Kirklareli Üniversitesi Rektörlük Binasi'na geçti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç'in bir süre makaminda konuk ettigi Bakan Yildirim, Rektörlük Kültür Merkezi'ndeki törene katildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan Kirklareli Üniversitesi'nin tanitiminin yer aldigi bir sinevizyon gösterisi ile baslayan programda ilk olarak Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç bir konusma yapti.

Hem ilimizi hem üniversitemizi bölgenin ve ülkenin yildizi yapacagiz

Konusmasinda kisa sürede hizla bir sekilde yol aldiklarini, bunun hem akademik hem de idari personelin özverili çalismalari ile gerçeklestigini ifade eden Rektör Aykaç, "Üniversitemiz ve ilimiz birlikte hareket etmek suretiyle elele vermek suretiyle, hem ilimizi hem üniversitemizi ülkemizin ve bölgemizin bir yildizi haline getirme konusunda birlikte gayret edecegiz. Kirklareli Üniversitesi bünyesinde su anda 6 fakülte, 2 yüksekokul, 2 enstitü ve 7 meslek yüksek okulu bulunan ve buralarda yaklasik 14 bin 400 ögrencisine hizmet veren bir üniversite olarak gelecegi daha iyi bir üniversite haline gelme konusunda gayretlerini ve azmini her gün yenilemektedir. Bu egitim ögretim yili açilislari da üniversitemiz açisindan bu tür hedeflerimizin yillik gelismelerimizin gözden geçirilip, gelecege tekrar bakmamizin bir vesilesidir. Kirklareli Üniversitesi olarak yüksekögretim alanindaki uluslararalilasmada en iyi durumda olmak bu gelismeleri çok yakindan takip etmek ve Dünya ile bütünlesmek konusunda azimli ve kararliyiz" dedi.

Bütün Kirklareli, Üniversiteye destek olmali

Daha sonra konusan Kirklareli Valisi Mustafa Yaman ise, üniversitelerin bilim ve arastirmalariyla topluma öncülük eden katkida bulunan sosyal ve kültürel hayati zenginlestiren, bulundugu ilin sorunlarina çözüm önerileri getiren, aydin kusaklar yetistiren, toplumlarin gelisimini saglayan çagdasa egitim kurumlari oldugunu vurgulayarak, Kirklarelilerin, Üniversitelerine destek olmasini istedi. Yaman, "Kirklareli Üniversitesi'nin ilimizin sosyo-ekonomik ve kültürel kalkinmasinin lokomotifi olarak görüyorum. Dolayisiyla üniversiteyi gelistirmek ve güçlendirmek ayni zamanda Kirklareli'ni kalkindirmak anlamina gelecektir. Bunun için bütün Kirklareli'nin su anda üniversiteye destek olmasi gerekmektedir" diye konustu.

Uzaktan lisan ögrenimini 3.8 milyon ögrencinin kullanimina sunacagiz

Törende Vali Yaman'in ardindan konusmasi için kürsüye davet edilen Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, son 4 yilda yaptiklari çalismalari anlatarak 2007 yilinda 115 olan üniversite sayisinin 165'e çikarttiklarini, bu yil itibari ile 103'ü devlet, 62'si vakif üniversitesinin hizmet verdigini belirtti. 

Sadece sayilarla ugrasmadiklarini üniversitelerin kalitesini artirmak içinde çalistiklarini kaydeden YÖK Baskani Özcan, sayisal verileri paylasarak, "Bu konuda önemli faaliyetlerden bir tanesi tematik üniversitelere geçiyoruz. Geçmis üniversitelerimizin lisans ögrencilerini sinirli tutup daha fazla lisansüstü, mastir ve doktora yapan ögrenci yetistirmelerini arzu ediyoruz. Ögrenci sayilarina baktigimizda mükemmel bir atis göreceksiniz. 2007 yilinda 2.4 milyon ögrencimiz varken bu yil itibari ile yeni kaydedilen ögrencileri de sayarken 3.8 milyona çikmis bulunuyoruz. Ögretim üyesi sayilarina baktigimizda 2007 yilinda ülkemizde 89 bin 329 ögretim üyesi elemani vardi bu yil itibari ile 111 bini asmistir. Bu ihtiyacimizin karsilandi anlamina gelmesin. Bugün itibari ile en asagi 20 bin ögretim üyesine daha ihtiyacimiz vardir. Beni en çok mutlu edenlerden bir tanesi bilimsel çiktilarimizdaki performansimizdir. Yayinlarimiza baktigimizda 2007 yilinda 19 bin 90 yayinimiz varken 2011 yilinda bu sayi 22 bin 630'a tirmanmistir. Buraya gelmeden önce son rakamlara baktim. Son rakamlara göre de 28 bin civarindaki bu çok müthis bir artis demektir. Avrupa ülkeleri ile mukayese yaparsaniz bu bilimsel yayin performansinizi biz Almanya, Ingiltere, Fransa, Italya, Ispanya ve Hollanda'dan sonra Avrupa'da 7'nci ülkeyiz. Bu yarista en büyük rakibimiz Iran. Onlar bizi çok yakindan takip ediyorlar. Hizimizi artirmazsak birkaç yil içinde bizi yakalarlar diye düsünüyorum. Bu yayinlar bizi çok memnun etse de etmeyen kisimlari da var. Bu bölüm patentlerle ilgili bir bölüm. Dergiye yazi yaziyoruz ama patent için basvuruyor muyuz? Elde ettigimiz patentlerden teknoloji üretebiliyor muyuz? Meselesinde biraz gerideyiz. 2008 yilinda ABD'de patent müracaatlarina baktigimizda önce yayinlari söyleyeyim sonra patentleri söyleyeyim. Bizim 18 bin yayinimiz vardi Israil'in ise 9 bin yayini vardi. Ama patent müracaatlarinda onlarin sayisi 4 bin 550, bizim sayimiz ise maalesef 85'de kalmisti. Bu gerçekten dikkat edilmesi, üniversitelerimizin çok dikkatle ele almasi gereken konulardan bir tanesi. Åzimdiye kadar belki patentlere gereken önemi veremedik ama artik bunu degistirmenin zamani gelmistir. Patentlere biraz daha fazla puan vererek hocalarimizi biraz daha tesvik edebiliriz diye düsünüyoruz. Tabi bu istatistiklere baktiginizda her bir makaleye düsen patent müracaatina baktigimizda bu sayi Israil için 540 civarinda bizim için de sadece 5'tir. 

Bu gerçekten yazik. Bilgi birikimimiz var ama patentimiz yok" diye konustu. 

Konusmasinda yurt disindan egitim için gelen yabanci ögrencilere de deginen YÖK Baskani Özcan, "Beni memnun eden gelismelerden birisi de yabanci ögrenci sayimizdaki artistir. Ben göreve basladigimda 16 bin küsur yabanci ögrenci vardi ülkemizde. Bu gün itibari ile sayi 26 bine çikmistir. Fevkalade güzel bir artis. Daha da iyisi 4 yil önce 3 bin 200 civarinda yabanci ögrenci kayit olurken bugünkü sayi 7 bin 600 dür. Bu üniversitemizde de geçen sene 64 civarinda olan yabanci ögrencimiz bu sene kesin kayit yaptiran 250 ögrenciye çikmis. Bu da bir göstergedir. Hocam 400 rakamini telaffuz etti insallah bu sayilar daha artacak. Bu dünya akademik hayatinda ne kadar güçlü oldugumuzu gösterecek. Ülkemize katma deger yaratacak bir faaliyettir dahasi bütün üniversitelerimizin yabanci ögrenci çekmesini istiyoruz" seklinde konustu.

Üniversitelerimizin vizyon ve misyonlari degismelidir

Türkiye'deki üniversitelerin vizyonlarinin degismesinin zamaninin geldigini belirten YÖK Baskani Özcan, söyle konustu; 

"Artik üniversitelerimizin vizyon ve misyonlari degismelidir. Eskiden oldugu gibi içine kapanik sadece odalarimizda makale yazan akademisyenler olmak istemiyoruz. Üniversitelerimizin de böyle yerler olmasini istemiyoruz. Çok çok patenti olan bölgesindeki insanlar için teknolojiler yaratan o teknolojiyi halkin kullanimina arz eden üniversiteler olsun istiyoruz. 

Son sözü Bakanimiza sakladim. Bakanimiz sadece ülkemizin kalkinmasi için limanlar, havaalanlari, yollar yapmiyor bize ve yüksek ögretime de çok büyük katkilari var. 32 trilyon gibi bir parayi uzaktan lisan ögrenimi için kurumumuza verdi. Çalismalari bitti. Yakin zamanda insallah Sayin Basbakanimizin katilimi ile bu projeyi 3.8 milyon üniversite ögrencimizin ve isteyen kurulusun örnegin Ulastirma Bakanligi gibi kullanimina açacagiz. Bu dünyadaki en ileri uzaktan dil ögretim programidir. Bunun için gerekli bilgisayar sistemini kurdular ayrica her üniversiteye 2 tane de lisan laboratuari kurdular. Sizlerin huzurunda kendilerine çok çok tesekkür etmek istiyorum. Bu yardimlarinda devamini diliyoruz insallah bunu bizden esirgemezler."

89 üniversite son 9 yilda kuruldu

Törende son konusmayi Kirklareli Üniversitesi'nde katildigi törende kendisine Fahri Doktora Unvani verilen Ulastirma Bakani Binali Yildirim yapti.

Verilen Fahri Doktora Unvani için Üniversite Senatosuna tesekkür eden Bakan Yildirim, YÖK Baskani Özcan'in sözlerini animsatarak, "Toplam üniversite sayimiz 165'i bulmus ve bunlarin 89 adedi son 9 yilda kurulmus. Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Kirklareli Üniversitemizde bu genç üniversitelerden bir tanesidir. Artik üniversitesi olmayan ilimiz kalmadigi gibi birçok ilimizde de birden fazla üniversite mevcuttur" dedi. 

YÖK Baskani Özcan'in telaffuz ettigi 3.8 milyon ögrencinin dünyada 30-40 ülkenin nüfusundan daha fazla bir ögrenci anlamina geldigini ifade eden Bakan Yildirim, "Büyük bir üniversiteli kitlemiz var. Bu ülkemizin gelecegi için çok umut verici bir sey. Kirklareli Üniversitesi'nin 15 bine yakin ögrencisi var. Åzehrin nüfusu 50-60 bin olsa onun 3/1'i ögrenciden olusuyor. Bu sehrin yerel ekonomisine saglayacagi katma deger var. Bu arada Anadolu'nun her tarafindan gelen gençlerimiz var. Ögrenciler var. Bu aslinda bir yandan da Türkiye'nin birliginin, beraberliginin, kaynasmasinin da vesilesi oluyor" diye konustu.

Dünyada her yil 3,5 milyon ögrenci baska ülkelerde okumak için harcadigi paranin 100 milyar dolarlik bir Pazar olusturdugunu dile getiren Bakan Yildirim, Türkiye son 4-5 yilda bir atak yaparak yabanci ögrenci sayisini 16 binden 26 bine çikarttigini animsatti. 3.5 milyon içinde 26 binin çok önemli bir rakam olmadigini belirten Bakan Yildirim, ancak bugün önemli bir firsatin kapida oldugunu anlatti. Bakan Yildirim, "Türkiye bu haliyle çok büyük bir firsati yakalamis durumda. Neden? Amerika'da kriz var. Avrupa'da çok büyük kriz var. Artik ögrencilere imtiyazi yüksek ögretim sansi kalmadi. Hem kendileri için hem yabancilar için. Bir yandan da Avrupa ülkelerinde yasanan terör olaylari sonrasi giris çikislarda yasanan zorlastirmalar, vizeler vs. esasinda gerek bölgemiz gerek küresel anlamda üniversite ögrencilerinin gelebilecegi, seçebilecegi ülkelerin basinda Türkiye geliyor. Onun için bu konuya sadece para kazanma olarak bakmiyorum. Åzüphesiz gelen ögrencilerimiz burada egitim görecekler. Ülkemiz bundan bir katma deger saglayacak ama ondan öncesi ondan daha önemlisi buraya gelen her yabanci ögrenci bizim birer gönüllü elçimizdir. Bu arada egitimini tamamlayip ülkelerine gittikleri zaman sürekli o insanlar ülkenin önemli yönetici konumuna gelecek hangi isi yaparsa yapsin mutlaka hafizasinda zihninde Türkiye olacak. Türkiye'de yasadiklari olacak. Ve bunun da ülkemize saglayacagi katma deger parayla pulla ölçülemez" seklinde konustu.

Bilgiye çok önem verdiklerini, bilisim teknolojilerine sürekli yatirim yaptiklarini anlatan Bakan Yildirim, "Artik bilgi en büyük güç. Silah, top, tüfek artik geride kaldi. Bilgiyi üretebiliyorsak, bilgiyi kullanabiliyorsak bilgiyi paylasabiliyorsak en güçlü biziz. Bundan sonraki mücadele bilgi üzerinedir. Bilgi toplumu hedefimizi gerçeklestirecek olanda siz gençlersiniz. Onun için bilgi teknolojilerine, internetin yayginlastirilmasina, okullarimizda bilgi teknolojileri siniflarinin kullanimina çok önem verdik. 2003 yilinda genis bant internet Türkiye'de yoktu. Bugün 13,5 milyon hanede 44 milyon kullaniciya ulasmistir. Bu anlamda AB ortalamasini neredeyse yakaladik. 9 yilda… Bunu yeterli görmüyoruz. Daha gidecek çok yolumuz var. Nasil yollari bölünmüs halde getirdiysek, nasil hava yolunu halkin yolu haline getirdiysek, bilisim yollarimizda çok seritli bilisim otobanlari haline getirmek mecburiyetindeyiz. Bugünkü geldigimiz noktayi yeterli göremeyiz. Çünkü bilgi üretimi, bilgi trafigi tasit trafigi gibi artmiyor. Türkiye'de tasit trafigi 5 senede iki katina çikti ama bilgi trafigi yüzlerce, binlerce kat artti ve artmaya devam ediyor. Türkiye'de her gün 150 bin film indiriliyor. 20 milyon üzerinde vatandasimiz sosyal paylasim sitelerinde birbirleri ile muhabbet ediyor. Dünyada birbiri ile muhabbet eden, is yapan, görüsen insan sayisi 2,5 milyar. Dolayisi ile dünyada sinirlar fiziki olarak ne kadar artirilirsa artirilsin ne kadar zorlanirsa zorlansin sanal âlem bütün sinirlari bütün tabulari ortadan kaldiriyor. Küresel barisin, küresel kardesligin temellerini de saglamlastiriyor" ifadelerini kullandi.

4 yilda 40 bin okuldaki 600 bin dersligi akilli siniflar haline getireceklerini belirten Bakan Yildirim, ilk ve orta ögretimdeki ögrencilerin tamamina tablet bilgisayar verilecegini bütün dünyanin gözünün bu projede oldugunu aktardi. Basbakan Erdogan'in talimati ile ilk parti 85 akilli sinifi içeren alim için ihaleye çiktiklarini aktardi. 

Tasa topraga yapilan yatirimin ömrünün belli oldugunu insana yapilan yatirimin ise nesilden nesile geçmesi ile sonsuz oldugunu ifade eden Bakan Yildirim, bu yönde yapilacak yatirimlara ara vermeyeceklerini ifade etti. 

Kirklareli Üniversitesi'nin yeni kampusu için baglanti yolu ve kampus içi yollari da yapmanin boyunlarinin borcu oldugunu söyleyen Bakan Yildirim, 

Fahri Doktora Unvani'ni 100 bin kisilik Ulastirma camiasi adina kabul ettigini sözlerine ekledi.

Il Baskanligi ziyareti  

Törenin sona ermesinin ardindan Bakan Yildirim, beraberindekilerle birlikte Cuma namazini kilmak üzere Ahmet Cevdet Pasa Camii'ne geçti. Cuma namazinin ardindan AK Parti Il Binasi'na geçen Bakan Yildirim burada yaptigi açiklamalarin ardindan Polis Sosyal Tesisleri'nde ögle yemegi yiyerek Kirklareli'nden ayrildi.

AK Parti Il Binasi'ndaki ziyarette bir konusma yapan Il Baskani Emin Tunç, Türkiye'nin dünya standartlarinda ulasim agina kavusmasini saglayan Bakan Yildirim'in kabinenin en degerli Bakanlarindan biri oldugunu ifade ederek, Atatürk'ün Ülkesini en çok seven onun için çalisandir" sözünü animsatti. Tunç, "Ulu Önder Atatürk, ülkesini en çok seven onun için çalisandir demistir. Sayin Bakanimiz bunun canli örnegidir. Sayin Bakanimiz da bizlere birçok müjdeler verdiler. Ilimizde Pinarhisar hatti üzerinde OSB'ye giden duble yolun bu yolun Vize çikisina kadar yapilmasini talep ediyoruz. Edirne-Kirklareli yolunun ayni sekilde duble yol olmasini Sayin Bakanimizdan talep ediyoruz. Yenice-Demirköy arasi geçen sene bu yolu baslatti 20 kilometre fakat Poyrali-Yenice arasinin da bir sekilde projelendirilmesini talep ediyorum. Kofçaz yolunda da duble yada standartlari daha yüksek bir yol olmasini talep ediyoruz" dedi.

"9 yilda destan yazdik desek yeridir"

Il Baskani Tunç'un konusmasinin ardindan söz alan Ulastirma Bakani Binali Yildirim, su açiklamalarda bulundu;

"Bugün burada kisa ve hizli bir ziyaret gerçeklestirdik. Sebebi de Il Baskanimiz geçtigimiz günlerde yapilan Il Baskanlari toplantisinda 'Kirklareli'ye bakanlarimiz az geliyorlar' dedi. Biz de dedik 'Baskan sitem ediyor. Hemen gidelim Kirklareli'ye' dedik. Bu ziyaretimizde Üniversitenin açilis ziyaretine katildik. Valilikte bir degerlendirme toplantisi yaptik. Baskan, islerden bahsetti. Türkiye'de ulasim adina son 9 yilda hakikaten Sayin Basbakanimizin irade ve önderligiyle destan yazdik desek yeridir. Bölünmüs yollariyla, hizli trenleriyle, ova yolunun halkin yolu haline gelmesiyle iletisim yollarinin Türkiye'nin dogusuna batisina ülkenin her kösesine yayilmasiyla çok büyük bir medeniyet dönüsümünü ülkede gerçeklestirdik. Kirklareli'de yatirimlarimizin devlet eliyle yapilan yatirimlarin yaridan fazlasi bizim Bakanliga ait. 9 sene içerisinde 450 trilyonluk yatirim yapmisiz. 7 kilometre bölünmüs yolu Kirklareli'nde 110 kilometreye çikarmisiz. Daha devam eden projelerimiz var. Az önce Baskanin da ifade ettigi projelerde tabi ki önümüzdeki dönemde gündemimizde olacak projelerdir. Burayla ilgili Babaeski güzergahindaki bölünmüs yol tamamlandi. Kirklareli otoyol aytimi, Dereköy Aziziye yani hudut yolu gayet güzel bir standartla yapildi. Tabibiz Bulgaristan tarafiyla görüsmelerimizi ve israrimizi sürdürecegiz. Biraz gönülsüz davraniyorlar. Yollar için gerekirse biz destek veririz, yapmaya haziriz dedik, ama bu konudaki takibimiz devam edecek. Ayrica diger yol projeleri buradan Üniversiteye kadar olan 3 kilometrelik yol daha sonra Kofçaz'a devami konusunda da zaten konustuk gerekli çalismalar yapilacak. Edirne-Lüleburgaz-Babaeski yolunun sicak asfalt çalismalari devam ediyor. 9 yildir yaptiklarimiz yapacaklarimizin teminatidir. Basbakanimiz ne söz verdiyse o söz bizim için emirdir." 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol