ATA SÖZLERI -7-

ATA SÖZLERI -7-
(açiklamali)
(dünün devamidir)
BIR TASLA DUVAR YAPILMAZ Az bir imkan ve kisir sartlarla büyük isler yapilamaz.
BIR SÜRÇEN ATIN BASi KESILMEZ Insanogullari bazen istemiyerek de olsa kendilerinden beklenmeyen bir hata isleyebilirler. Mecburiyetler karsisinda suç isleyen pek çok insan bulunabilir. Eger yaratilislarinda yapisal kötülük egilimi yoksa, bu kisileri affetmek gerekir.
BIR KÖTÜNÜN YEDI MAHALLEYE ZARARI DOKUNUR Dogruluktan sapan kisinin, sadece yakinlarina degil, yasadigi muhit ve çevreye de zarar verir. Bilinçli ve istenilen biçimde davranmayan insanlarin suçu, bazen bir toplumu, hatta milleti zan altinda birakabilir.
BIR BASA- BIR GÖZ YETER Insan ihtiyaçlarini karsiladiktan sonra asiri istek pesinde kosmalidir. Lüks ve tantanali hayat seklinden ölçülü sekilde yararlanmali veya bunu istememelidir. Her seye sahip olmak iyidir amma her seye sahip olmak da elimizde degildir. Buna da üzülmemek gerekir.
BIR MUSIBET BIN NASIHATTAN YEÄzDIR (evladir) Kisiler, yaratilislari geregi nasihat ve ögüt kabul etmezler, zorlanirlar. Saniriz ki hep bizim yaptiklarimiz dogrudur, o konuda baskasinin görüsünü kabul etmek, nefsimize agir gelir, gururumuzu kirar. Toplumlar iste bu yüzden yara almislardir. Halbuki dogru birdir ve insanlar kendi fikirleriyle ona yanasmaya çalisirlar. Düsününce hemen bir çok ani hatirlarsiniz.
BOYNUZ KULAKTAN SONRA ÇIKAR AMA KULAÄzI GEÇER Iyi bir egitim ve ögretim görerek kendini egiten vede ögreten ustalarini geçen kimseler pek çoktur. Yeter ki önü kesilmesin.
BOZACININ SAHIDI SIRACI OLUR Yaratilis yönünden birbirine yakin özellikler tasiyan insanlar birbirini tutar, korur ve bir arada dururlar. Birbirlerine her dogru veya yanlista arka çikarlar. Daha çok da uygunsuz kisilerin birbirlerine yardim etmeleri de bundandir.
BÖYLE GELMIS BÖYLE GIDER En çok sinirlendigim bir sözdür. Bence hiç kullanilmamalidir. Yaygiin bazi kanilar vardir ki gelenek haline gelmis kötü davranislari hos görmeyi özendiriyor. Buna benzer bir çok sözler dizisi vardir ki toplumlari olumsuz yönde etkilemektedir. Aslinda böyle gelmisse böylede gitmez demek sarttir. Çagin gereklerine uyumla huzurlu olabiliriz. Bu konuda da yazilacak o kadar çok sey var ki.
BUÄzDAY YANINDA ACI OT DA SULANIR Iyi ve faydali kisilerin yaninda faydasiz kisiler kötü kisiler bulunmasi ve çikarlarini kollar olmasi olagan hallerdendir. Bunlari zararsiz bir hale getirmek geregi vardir.
BU GÜN BANA (ise), YARIN SANA Insanlara felaketler ve nimetler sirayla ugrar. Bu durumlarda tedbir alip ona göre hareket tarzini saglamak gerekir. Felakete ugrayana yardim etmek kadar-nimete kavusana da tebrik sunmak gereklidir. Yani toplumlarin ortak dert ve mutluluklarini paylasmak geregi bir erdemliliktir diye düsünüyorum.
BÜLBÜLÜN ÇEKTIÄzI DILI BELASIDIR Bir söz ne kadar güzel söylenirse söylensin, baskalarinin menfaatine dokunuyorsa mutlaka sahibine zarardir. Her kisi dogru düsünemez, yalnizca çikarini düsündügü için rahatlar bozulur. Onun içindir ki kafese konmustur. Insanlar güzel seyler söylediklerini sanarak baslarina bu durumda, is açarlar.
DEVAM EDECEK
mustafaermis@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol