ATA SÖZLERI -9-

ATA SÖZLERI -9-
(açiklamali)
(dünün devamidir)
Özlü sözler destani
Bu dünyada çoktur bosa gezenler
Bir olur mu bilenle, bilmeyenler
Evvelden adettir dagdan gelenler
Bagda oturanlari kovar DERLER..
Cahil elinde oyuncak alime
Ben ben türküsü söyleyen zalime
Kendi yurdunda perisan halime
Varsil yer fakir ona bakar DERLER..
Bilmedigin yola girme sen ey dil
Edepsize düsse, bellidir kâmil
Kendinden baskasin begenmez cahil
Hep kendi çalar kendi oynar DERLER..
(Ermis- devam edecek)

ÇAÄzRILAN YERE ERINME - ÇAÄzRILMAYAN YERE GÖRÜNME Aslinda Türk adetleri ve görgü kurallari çok güzel ama degerlendiren kim ya. Davet edilmeyen yere gidilmez. Aksi halde hos karsilanmayabilir. Isteyip de gitmek, hele birde davetli iseniz, kendimiz için iyi vede hayirli olacaktir.
ÇALIDA GÜL BITMEZ- CAHILE SÖZ YETMEZ Cahil kimseler, gerçek hakkinda ne kadar konusulursa konusulsun inanmazlar, ikna olmazlar. Kendi bildiklerinde sanki dogruymus gibi israr ederler.
ÇALISANIN DURAÄzI YAÄzLI- ERINENIN BASI KANLI Gerçek anlamda çalisan kimselerin alinlarinin teriyle kazandiklarini yemege hak kazandiklari onurlu bir yasam sürdükleri bir gerçektir. Çalismadan bir sey kazanilmayacagi gibi hazircilar ise çevrelerinde hor görülmeli vede kinanmalidir anlamina gelir.
ÇARSI ITI EV BEKLEMEZ Düzensiz hayat yasayanlar belli bir prensip ve kurallara boyun egmez vede baskalarinin haklarina saygi göstermezler. Böylelerinin disipline edilmesi çok zordur.
ÇENGI ÖLÜSÜ, ÇALGI ILE KALKAR Insanlar yasadiklari biçimde ömürlerini sonlandirirlar. Tutulan yol ve fikirleri ile onlarin o ugurda harcadiklari çaba kendilerinden sonrakileri de kesin olarak etkiler. Yani hangi yolda isen, veya tamamen zevk, harcialem bir yasama dalmis, iyi zaman, kötü zaman demeden eglenmekten geri durmuyorsan iste o zamana uygun olarak bu söz yerinde söylenmis olur. Zaten o yolda da, öylesine göçersin
ÇIZMEDEN YUKARI ÇIKMAK Her yerde, her seyde haddini bilmek, aklinin ermedigi veya seni ilgilendirmeyen konulara karismak. Bu hususta ileri gitmek. Birinin sahsiyetiyle oynamak anlaminda kullanilmaktadir.
ÇOCUKTAN AL HABERI Çocuklar saflik derecesinde melek gibidirler. Herseyin dogrusunu söylerler.
Not Ata sözlerini yazarken mutlaka, unutulan uygun ve mantikli görünen hatirlatmalarin uyarici olanlarini seçiyorum.
(DEVAM EDECEK)
mustafaermis@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol