Türkiye'ye kadinin sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik durumu Cumhuriyet ile gündeme gelmistir. Her ne kadar Türk kadini Orta Asya'dan çikarken Hakan ile yan yana ise de ilerleyen zaman içersinde bu beraberlik bitmis, Ortadogu Cografya Bölgesi'ne gelindiginde kadin gündemden düsmüstür. Islam kadina baska bir statü tespit etmistir. Osmanlilar zamaninda kadin var ile yok arasinda kalan bir yerdeydi. Ancak Cumhuriyeti kuranlar Türk kadinini 600 yillik konumundan alarak, uygar bir statüye baglamislardir. Kadin, ATATÜRK DEVRIMI ile seçme seçilme, çalisma, mal mülk edinme haklarina kavusmus, erkek toplumda esit duruma gelmistir. Ancak ne var ki çok partili hayata geçtikten sonra yani 1950'li yillardan sonra tekrar tartisilir olmustur. Günümüzde ise kadin daha bir gerilere düsmüstür. Mesela is hayatinda, sosyal etkinliklerde, siyasal faaliyet alanlarinda ve daha baska durumlarda kadin sorun olarak ortaya çikmistir.
Bugün itibariyle Türkiye'nin gündemine bakacak olursak egitimli kadin ile egitimsiz kadin ya da kurtarilmis kadin ile kurtarilmayi bekleyen kadin arasinda esitlik bozulmustur. Örnegin, "Egitimsiz kadinlarin agir islerde, çalisma hayatinda düsük ücretle çalistirildiklari belirlenmistir. Durumu açiklayan Maliye Bakanligi olmustur. Bakanligin açikladigi arastirma raporuna göre üniversite egitimi almamis kadinlar genellikle agir islerde, düsük ücrette ve uzun çalisma saatlerine sahip islerde çalismaktadirlar. Ve Avrupa Birligi ülkelerine göre Isgücüne Katilma orani düsüktür. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 70 iken Türkiye'de kadinin isgücüne katilma orani yüzde 48 dolayindadir. Ve ne hazindir ki Türkiye'de çalisan 22 milyon 594 bin kisinin 16 milyon 170 bini erkek iken, 6 milyon 425 bini kadindir. Demek oluyor ki is hayatinda kadin erkegi göre azdir ve bu giderek daha da azalmaktadir. Kadin is hayatinin gerilere çekilmektedir.
Türkiye'de son zamanlarda kadinin asil sorunu korunmasi, egitimi, is hayatina daha fazla atilmasi, kadin-erkek esitliginin giderek kadin aleyhine bozulmasidir. Fakat bütün bunlarin içinde en önemlisi kadinin korunmasidir. Kadin cinayetleri böyle bir sorunu ortaya çikardigi gibi uluslararasi elestiri konusu olmasidir. Son 7 yilda Türkiye'de 4 binin üstünde kadin cinayete kurban gitmistir, öldürülme nedenlerinin basinda ise namus sorunu geldigi söylenmektedir. Devlet kadini korumak için çareler aramaktadir. Ancak, bugün kadar etkili bir çare de bulmus degildir. Devletin SIÄzINMA EVLERI ise eslerini, evlerini, çocuklarini terk eden kadinlarla dolmustur. Bu durumda kadina siddet, cinsel taciz gibi sorunlar Türkiye'nin imajini bozmustur. Bugün kadina siddet baglaminda Türkiye uluslar arasi siralamada nerededir bilmiyorum ama bu konuda Afganistan, Pakistan, Hindistan, Kongo ve Somali'nin basta geldigi bilinmektedir.
Görülüyor ki ülkemizde kadinla ilgili çok önemli ve hayati sorunlarimiz vardir. Aileden Sorumlu Bakanligin bu sorunlara nasil bir çözüm getirecegi bilinmemektedir. Ancak sorunlar ortadadir, çözüm beklemektedir. Hiç degilse okuma yazma bilmeyen on milyon kadin karanliktan aydinliga çikmak için egitim beklemektedir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol