"Beni durdurabilirsiniz ama fikirlerimi asla durduramazsınız!"

Aramızdan ayrılışının 23. Yıl Dönümü'nde Uğur Mumcu'yu
anlatan Uluç Gürkan, Mumcu'yu "inancının esaretine sahip biri" olarak nitelendirdi

Kırklareli Belediyesi Kültür-Sanat Etkinlikleri kapsamında, Araştırmacı, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun 23. ölüm yıl dönümünde düzenlenen "23. Adalet ve Demokrasi Haftası Uğur Mumcu'yu Anma Etkinlikleri" kapsamında anma programı düzenlendi. 24 Ocak 2016 Pazar günü saat 19:30'da Paşa Kafe'de gerçekleştirilen etkinliğe Eski Milletvekili, Gazeteci ve Öğretim Görevlisi Uluç Gürkan konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşlar tarafından katılımın yoğun olduğu etkinlikte, Uğur Mumcu'nun kendi sesinden görüntülerin sergilendiği film gösterimi eşliğinde konuşan Uluç Gürkan'ın ardından Sanatçı Suavi, unutulmaz gazeteciye özel konser verdi.
Soğuk ve dondurucu havaya rağmen katılımın yoğun olduğu gözlenen etkinliğe Kırklareli Belediye Başkanı ve eşi, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, CHP Kırklareli Eski İl Başkanı Recep Zengin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"Onu hiç unutmadık"
Geçtiğimiz Pazar günü, Paşa Kafe'de gerçekleştirilen anma programında açılış konuşması yapan Kırklareli Belediye Başkanı şu ifadeleri kullandı: "Biz onu hiç unutmadık, hep hatırladık çünkü Uğur Mumcu yurtsever kimliğiyle, Atatürkçü, demokrat, aydın, çağdaş duruşuyla hepimizin gönlünü fethetti. Biz Uğur Mumcu'yu hep sevdik ve sevmeye devam edeceğiz.
Biz Uğur Mumcu'yu sadece bir demokrasi şehidi olarak geleceğe uğurlamadık. Aynı zamanda yine onurunu satmayan gazeteciler, bilim adamları yazarlar var: Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Bahriye Üçok… Sayamadığım birçok yurtseveri biz geleceğe uğurladık. Karanlığa, kahpe bir kurşuna, kahpe bir bombaya kurban verdik ama onların hepsini yüreğimize yazdık, yüreğimize kazdık. Geleceğe taşıyacağız, özlemle sevgimizi koruyacağız."
"Uğur'un en iyi tanımını kendisi yaşarken yaptı"
Belediye Başkanı'nın konuşmasının ardından Uğur Mumcu'nun kendi sesinden görüntüleri içeren belgesel filmden kısa bir gösterim yapıldı. Programın ilerleyen saatlerinde de diğer bölümlerinin aralıklı olarak gösterildiği film gösteriminin ardından Eski Milletvekili, Gazeteci, Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Uğur Mumcu'nun askerlik arkadaşı Uluç Gürkan konuşmasına başladı. Konuşmasının en başında Uğur Mumcu ile olan dostluğuna değinen Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uğur Mumcu benim arkadaşımdı. 1968 yılında 'Türkiye İçin Devrim' gazetesinde gazeteciliğe birlikte başladık, birlikte yargılandık, birlikte 12 Mart Askeri Müdahalesi Balyoz Harekâtı'nda birlikte gözaltına alındık. Yıldırım Beyazıt Merkez Komutanlığı'nda aynı ranzayı paylaştık. Birlikte askere gittik. Birlikte yedek subay olarak üniforma giydik. Ama Türk ordusu, bizimle ilgili birlikte rütbe takamaz kararı verdi. Uğur'u Patnos'a beni Oltu'ya götürdüler. Birlikte dava açtık, birlikte o davayı kazandık."
"Bütün bu dostluğumuza karşın Uğur'u tanımlamak gerçekten zordur. Onun en iyi tanımını yaşarken bence kendisi yaptı. Bakın ne diyor Uğur: 'Ben Atatürkçüyüm, ben Cumhuriyetçiyim, ben laikim, ben bağımsız Türkiye'den yanayım, ben özgürlükçüyüm, ben insan hakları savunucusuyum, ben terörün karşısındayım, ben yobazların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öylesine vurun parçalayın; her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır.'"
"Benim her parçamdan beni aşacaklar çıkacaktır"
"Uğur'un bu sözlerinin arkasından tek ekleyeceğim şey; Uğur inancının cesaretine sahipti. İnancının cesaretine sahip olmayı ben şöyle tanımlıyorum: 'Yolumdan ancak beni vurursanız, parçalarsanız durdurabilirsiniz ama bu da beni durdursa bile fikirlerimi durduramazsınız. Benim her parçamdan beni aşacaklar çıkacaktır.'"
"Uğur inancının cesaretine ve kararlılığına, inancının, aynen Atatürk'ün dediği gibi yeni genç nesillerle taşınacağına sonuna kadar güvenen bir yaklaşımdaydı. Mücadelesi hepimize rehber olsun hepimizin geleceğimizi ortaya koymada önümüze ışık olsun diyorum."
Ölümünün 23. yıl dönümünde Uğur Mumcu'yu anmak adına gerçekleştirilen programın devamında Söz Yazarı ve Müzisyen Suavi, katılımcılara eşsiz bir konser verdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol