"Bu kanun ülkemizdeki birçok faydali isin önünü açacak"

Sariçam; “Tapu Kanunu, Orman Kanunu, Kadastro Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda degisiklikler yapan 5831 sayili kanunun yürürlüge girmesiyle bürokratik islemler azalacak, Orman ve kadastro konusunda bugüne kadar çözülmemis birçok sorun da, çözümlenmis olacaktir”

Adalet ve Kalkinma Partisi (AKP) Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam, “Tapu Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun” adiyla TBMM’de kabul edilen 5831 sayili kanun hakkinda yazili bir basin açiklamasi yapti. Sariçam açiklamasinda, söz konusu kanunun bürokrasiyi ve kirtasiyeciligi arttiran gereksiz süreç ve islemlerin ayiklanmasini, hizmetlerin vatandaslarin talep ve ihtiyaci dogrultusunda hizli ve verimli sekilde sunulmasini amaçladigini belirterek, Hükümet Programinda ve Acil Eylem Planinda ülkemiz genelinde tesis kadastrosunun süratle bitirilmesinin de hedeflendigini belirtti.

Sariçam açiklamasinda sunlari kaydetti;

“Tapu Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun” adiyla TBMM’de kabul edilen 5831 sayili kanun, 27.01.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayinlanarak yürürlüge girmistir. Yürürlük maddeleri haricinde 9 maddeden olusan kanunun, 1 maddesi 2644 Sayili Tapu Kanunu, 4 maddesi 6831 Sayili Orman Kanunu, 2 maddesi 492 Sayili Harçlar Kanunu, son 2 maddesi de 3402 Sayili Kadastro Kanunu ile ilgili degisiklikleri içermektedir.

- 2644 Sayili Tapu Kanununun 26. maddesine eklenen fikralar ve mevcut içerikte yapilan ifade degisiklikleri ile; personel istihdaminda güçlük çekilen Tapu Sicil Müdürlüklerinde islerin aksamamasi için komsu müdürlüklerden personel görevlendirilmesine imkan taninarak, vatandaslarimizin islerinin daha çabuk görülmesi amaçlanmistir.

- 6831 Sayili Orman Kanununun 7, 9 ve 45. maddelerinde yapilan degisiklikler ve yeni eklenen EK 10. Madde ile ; 

a) Diger kanunlara göre yapilan kadastro çalismalari Valilik onayina sunulmadigi halde Orman Kanununa göre yapilan Orman Kadastro çalismalarinin Valilik onayina sunulmasi nedeniyle uygulamada karsilasilan zaman kaybinin önüne geçilmesi amaçlanmis ve Orman Kadastro çalismalarinin tamamlanmasini müteakip harita ve tutanaklarin dogrudan Maliye Bakanligi ve Orman Genel Müdürlügünün tasra birimlerine gönderilmesi hükme baglanmistir.

b) ”Henüz orman kadastrosuna baslanilmamis yerlerde, 3402 sayili Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman siniri, orman kadastro komisyonunca belirlenen orman siniri niteligini kazanir."  hükmü ile ülkemiz kadastrosunun bir an evvel bitirilmesi amaçlanmistir.

c) Orman Kanununun 2. maddesinin birinci fikrasinin (B) bendindeki uygulamalar neticesinde "orman sinirlari disina çikarilan yerlerin" (kamuoyunda 2/B olarak bilinen yerlerin) çikarma isleminin gerçeklestigi tarihten itibaren kazandirici zaman asimi yoluyla iktisap edilemeyecegi hüküm altina alinmistir.

- 3402 Sayili Kadastro Kanununa eklenen maddeler ile; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünün merkez ve tasra teskilati kadrolarinda görev yapan personel ile sözlesmeli personele fazla mesaileri karsiligi yapilacak ödemeler düzenlenmis,

“Orman Kanununun 2 nci maddesinin (B) bendine göre orman kadastro komisyonlarinca Hazine adina orman sinirlari disina çikarilan yerler, fiili kullanim durumlari dikkate alinmak ve varsa üzerindeki muhdesatin kime veya kimlere ait oldugu ve kim veya kimler tarafindan ne zamandan beri kullanildigi kadastro tutanaginin beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen aski ilani hariç diger ilanlar yapilmaksizin öncelikle kadastrosu yapilarak Hazine adina tescil edilir.”

“Hazine adina orman sinirlari disina çikarilan yerler, daha öncesi tescil edilmis olduguna bakilmaksizin Maliye Bakanliginin talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce fiili kullanim durumlari dikkate alinmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapilabilir.”

“Bu madde kapsamindaki kadastro, ifraz ve tescil islemleri, 3194 sayili Imar Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayili Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanunundaki kisitlamalara tabi olmaksizin yapilir.”

Hükümleri kanuna eklenerek, ülkemizde yillardir çözülemeyip adeta kangren hale gelmis olan sorunlu arazilerin kadastrosunun ve Hazine adina tescilinin yapilmasi saglanacak, Maliye Bakanliginin talebi üzerine de "fiili kullanim durumlari dikkate alinmak suretiyle ifraz veya tevhit" islemleri yapilabilecektir.

5831 Sayili Kanunla getirilen yenilikleri özetlemek gerekirse;

AK Parti'nin iktidara geldigi günden beri gerçeklestirmeye çalistigi ve hükümetin Acil Eylem Planinda  yer alan "Kamu Yönetiminde Bürokrasinin ve Kirtasiyeciligin Azaltilmasi" çalismalari kapsaminda hazirlanarak Basbakanliga sunulan  "Tapu ve Kadastro Hizmetlerinde Etkinlik Raporu" geregince yasal düzenlemeler yapilmis, bürokrasiyi ve kirtasiyeciligi arttiran gereksiz süreç ve islemlerin ayiklanmasi, hizmetlerin vatandaslarin talep ve ihtiyaci dogrultusunda hizli ve verimli sekilde sunulmasi hedeflenmistir.

Ayrica Hükümet Programinda ve Acil Eylem Planinda ülkemiz genelinde tesis kadastro- sunun süratle bitirilmesi hedeflenmistir.

Bu hedef dogrultusunda 2005 yilinda 3402 Sayili Kadastro Kanununda günümüz kosullarina uyum saglanmasi amaciyla degisiklik yapilmis ancak kadastro çalismalari sirasinda özellikle çalisma alaninda bulunan ormanlarin kadastrosuna iliskin karsilasilan sorunlarin çözümlenmesi ve 6831 Sayili Orman Kanunu hükümleriyle 3402 Sayili Kadastro Kanunu hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapilmistir. Ülkemizdeki birçok faydali isin önünü açacagini düsündügüm bu kanunumuzun Devletimize ve milletimize hayirli olmasini diler, tüm hemsehrilerime selam ve sevgilerimi sunarim.”

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol