Bulgaristan göçünü anma etkinlikleri 2 Mayıs'ta

Kırklareli Üniversitesi tarafından düzenlenen "25. Yıl Dönümünde 1989 Bulgaristan Göçü'nü Anma Etkinlikleri" 2 Mayıs 2014 Cuma günü gerçekleştirilecek. Konferans, Film Gösterimi ve Panel'den oluşan etkinlikler Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.

Saat 15.00-17.15 saatleri arasında "25. Yıl Dönümünde 1989 Bulgaristan Göçü" isimli panelle başlayacak etkinliklerde, "Soya Dönüş Süreci ve Bulgaristan Türklerinin Göç Kaderi", "Bulgaristan Resmi İstatistiklerine Göre Bulgaristan'da Müslüman Türk Azınlığının Nüfusu 1978-2001", "Bulgaristan'da Zorunlu İsim Değiştirme ve Sonuçları", "Sosyolojik Bakımdan Göç Olgusu ve Bulgaristan 1989 Zorunlu Göçü" ve "Bir Çocuğun Gözüyle Göç" konuları ele alınacak.
Saat 17.15'e kadar sürecek bu etkinliği 17.30 - 18.45 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan "1989 Sonrası Türkiye-Bulgaristan İkili İlişkileri ve Bulgaristan Türklerine Yansımaları" isimli konferans izleyecek.
"Otkradnati Ochi" (Çalıntı Gözler)
"25. Yıl Dönümünde 1989 Bulgaristan Göçü'nü Anma" kapsamında Rektörlük Kültür Merkezi'ndeki son etkinlik, saat 19.00'da başlayacak olan "Otkradnati Ochi" (Çalıntı Gözler) isimli Bulgar Yönetmen Radoslav Spassov'a ait film olacak. 2006 yapımı 1 saat 50 dakikalık film bir nevi "özeleştiri" olarak tanımlanıyor.  
Maria Kavardjikova, Valeri Yordanov, Nejat İşler, Itzhak Finzi, Vesela Kazakova ve Iliana Kitanova'nın rol aldığı filmin konusu şöyle;
Yıl 1984. Bulgaristan'daki komünist rejim Türk azınlığı asimile etmek için sert uygulamalara başlar. Ülkede yaşayan Türklerin isimleri zorla değiştirilir ve Türkçe konuşmak yasaklanır. Giderek artan baskıya dayanamayan onbinlerce Türk çareyi göçte bulur. Tüm ailesi Türkiye'ye yerleşmeye karar veren Ayten öğretmen (Vesela Kazakova) geçmişinden ve kendini ait hissettiği topraklardan kopmak istemez. Bulgaristan'da kalmaya karar verir. Genç kızın abisi Halil (Nejat İşler) bile onu bu kararından döndüremez. Köyde sadece Ayten ve dedesi kalmıştır. Bu terk edilmiş köyde, daha önce de birkaç kez yollarının kesiştiği Ivan (Valeri Yordanov) ile Ayten tekrar karşılaşacaktır.
Filmin senaryosunu Bulgar yönetmen Radoslav Spassov ve Türk asıllı gazeteci Neri Terzieva birlikte kaleme aldı. Hikaye, Spassov'un başından geçen gerçek bir olaydan yola çıkıyor. Filmdeki rolüyle Vesela Kazakova 2005 Moskova Film Festivalı'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Tiyatro kökenli oyuncu, 2006 Berlin Film Festivalinin "Shooting Stars" bölümüne seçilen ilk Bulgar oyuncusu olma özelliğini de taşıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol