6500 yil önce ilk yerlesik tarimin yer aldigi Kirklareli'de bolluk ve bereket senligi adi altindaki kutlamalar devam edyor. Iki yil boyunca organizasyonda yüzde 90 yer aldigim bag bozumu etkinliklerinde bu yil 3. bag bozumunu da birlikte kutladik. Onur duyulacak bir sey varsa artik bu gibi olaylara sehir platformu sahip çikmistir.
Onlarla ve çalismalarla onur duydum. Hedefim üzümler meydana çikarken bu gibi organizasyonlari da bu ise gönül verenlerin üstlenmesi idi. Artik omuzlarimdaki yük azaldi. Tesekkürler gönlü topraginda olan insanlarim. Kulaginiz çinlasin eski valilerim ve geçmiste çalisanlar, Allah hepinizden razi olsun. Iste panelde yaptigim konusma;
1.Konum çiftçi ne ister olsa da neden bagcilik sorusuna cevap vermeden geçemeyecegim. 1999 yilinda Kirklareli'ne geldigim zaman bana bir vali muavinimiz Efsaneden Gerçege adli bir kitap verdi. Bu kitap tüm ailemin hayatini degistirdi. En azindan emekli yönetici iki insan kendimizi tescilli bir çiftçi olarak bulduk Kirklareli topraklarinin ne oldugunu bir zamanlar cennet olan bu topraklarin kimlik degistirdigini bir nebze de olsa anlamaya çalistim ve bu kitabin yazari olan Nazif Karaçam hocamin izinden gitmeye adim adim Kirklareli'ni gezip kahvelerde dedelerin hikayelerini basarili çiftçilik yillarini ve bagcilik yillarini dinledim ve yazmaya çalistim. Yaslilar beni çiftçi yapmaya çalisirken Il tarim müdürlügümüz hatta Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsündeki Egitimden sonra da tam bir bagci olmak için kollari sivadim.
Trt nin çiftlikteki belgesel çekimlerinden sonra da medyanin ÜZÜM ANNESI OLDUM.
Yildiz daglarinin(unesco ya göre dünyanin 15veya 17ci harikasi olarak belirtildigi söyleniyordu)eteklerinde yer alan Kirklareli'nin tarihindeki kirmizi kiremitli evler etrafinda meyvelikler bademlikler
Ve etrafini çevirmis 91000 dönüm baglar. Bir sekilde yok olmustu. Nedenlerini arastirirken önce kendim ne istiyordum. Çiftçiler ne istiyordu. Kendimi sorgulamaya toprak yapisini daha fazla incelemeye çalistigim zaman da topragin yani Kirklareli'nin topraklarinin yüzde 25-30 civarinda (1986 arastirmalarina göre….) her bölgede oldugu gibi kimyasallarin kullanimi uygulama hatalari toprak kimligini de degistirmisti ve asitik toprak kimligine girdi topraklar..
Topraklar asitik
ASITIK TOPRAKLARIN EN GÜZEL DOSTUNUN BAÄzLAR OLDUÄzUNU BILMIYORDUM.
TOPRAK DA NE ISTER DIYE DÜSÜNMEYE ÇALISTIM.
SU TABIAT NE ISTER.
ÖNCE KENDIM NE ISTEDIM.
Dedelerle sohbet ederken uluslar arasi baglamda Kirklareli'nin dünya topraklari üzerinde bir bag koridorunda oldugunu okudugumu yazdim söyledim çifligimizi de o hayallerle etrafinda gülleri çali türleri meyveleri orman agaç türleri olarak dekor yapik. Dedelerimle sohbetlerde……
Dedem suratima bakti
A be Kizim biz kalpazan insanlariz ayçiçegi bugday ayçiçegi bugday derken kahvede günler geçiyor. Ne ala ne ala …kim bag dikip de 3 yil ürün olsun diye bekler. Zaten maddi olarak imkansiz bizler küçük toprak sahipleriyiz beklersek aç kaliriz Bizler baglarimizi kökledik. Hastaliklar ve miras islerinden baglara kimse bakamadi para etmedi. O tarlalar bostu bize göre. Odun mu alsaydik. Üstelik eski zamanda bize kalan saraplik üzümler vardi nasil degerlendirecektik.
AMMA BIZ KIRKLARELI ÜZÜM ÜRETICILERI BIRLIÄzI OLARAK SARAPLIK ÜZÜM OLAN CABARNET DEN ALKOLSÜZ BIR IÇECEK OLAN HARDALIYEYI DENEDIK IÇENLER VAV …..DIYE ILK YUDUMDA BU NE DIYE SORUYORLAR.
NE ATAMIZIN VASIYETI NE KÖYLÜNÜN SABANCIDA OLSA RAFTA BIZDE OLSA KÜPTE… SESLERI YANKI OLARAK BILE SES VEREMEDI BU GÜNE KADAR.
ÇIFTÇININ ÜRÜNÜN VE TOPRAÄzIN SESINI DUYAN YETKILILERIMIZ KOLLARI SIVADI. BAÄz ÇUBUKLARI DAÄzITILDI. ÜZÜM ÜRETICILERI BIRLIÄzI KURULDU.
KIRSAL KALKINMA PROJESI KAZANILDI.
BU ARADA NE YAZI KI PAPAZKARASI DENILEN SIRASI YÜKSEK ESKI ZAMANLARDA HARDALIYE YAPIMINDA EN FAZLA KULLANILAN HATTA PAMIT ÜZÜMLERI DE YOK OLMAYA YÜZ TUTMUSTU.
Bir zamanlar sarayi ve Istanbul'u besleyen Trakya tarimdaki gerileme gibi baglar 91000 dönümlerden 3500 dönümlere düstü. Simdilerde ise 4500 dönüm civarinda deniyor kayitlarda…… AMA DAHA FAZLASI VAR OSMANLI ZAMANINDAN HER KÖYE YAKLASIK 60 DÖNÜM BAÄz VERIMISTI ONLAR YA YOK OLDU YA DA BAKIMSIZ HALDE KURTARILMAYI BEKLIYORLAR.
KIRKLARELINDE BAÄzCILIK ARASTIRMA DA VARMIS DIYORLAR bir zamanlar..
Üniversitemiz yeni ve tarimla hiçbir iliskileri yok fakülte olarak (SADECE GIDA TEKNOLOJISI VAR)kirklareli bagciliginin hocalarimiz tarafindan fazla incelenmedigini düsünüyorlar. Baglarin bahçelerin hastanesi bile yok kizim daha fazla ne konusayim diyorlar.
Simdi çiftçi ne ister
Sirayla geçelim.
1-Uluslararasi baglamda Kirklareli ab kararlarindan nasil etkilenecek bilmek ister
2- Ulusal politikada Kirklareli tarimi ne olacak? Tarim havzalari konusunda Meriç havzasinda kalan Kirklarelinde bagcilik destek görmemekte.
Yetkililerimizin evliya çelebi zamanini hatirlatmasini ister herkese. Ankarada'ki yetkililere anlatmasini ister. Bir zamanlarin basarili ekonomisinin Kirklareli'nin gelecekteki basarili yillari olmasini ister.
3-Köyünde bölgesinde tarim komisyonlari (Ziraat odasi temsilciler mühendisleri ve Önder çiftçilerden kurulu)ister.
4- Köyünde toprak kimligi haritasi ister.
5-hele kadin çiftçiler onlarin da okuyabilecegi yerde panolar ister. Halbuki tüm tarimsal bilgiler ya muhtarliklarda ya da kahvelerde…
6-ÇIFTÇI GIRDILERIN AÄzIRLI KARSISINDA ezilmis. TARIM KIRECINDEKI GIBI DIÄzER TARIMSAL GIRDILERI MINIMUM KADVLI OLMASINI YÜZDE ONSEKIZLERDE KDV ISTEMEZ.
7- AVRUPA ÇIFTÇISI GIBI ÜRETTIÄzININ KARSILIÄzINI ALMAYI ÇOCUKLARINI EVLENDIREBILMEYI OKUTBILMEYI HATTA SOSYAL YASAMI BILE ISTER.TIPKI AVRUPA ÇIFTÇISININ GELIP BES YILDIZLI OTLLERDEKI HAYAT YASAMINI DA ÖZLER. TOPRAKLAR HIZLA EL DEÄzISTIRMEKTE VE TARIMSAL ARAZILER YATIRIM AMAÇLI SEHIRLILERE SATILMAKTA ZATEN MIRASLA BÖLÜNEN VE BU DEFA DA BOS KALAN TOPRAKLAR ÇIFTÇILIÄzI TEHDIT ETMEKTEDIR. BUNU ANLATMAK ISTER. Rant satislar tarimsal girdilerin hem kdv hem de maliyetleri çiftçiligi tehdit ediyor diyor çiftçi. Tarim topraklarinin amaci disinda sanayiye satilmasinda çiftçi ya o fabrikalarin bekçisi veya isçisi konumuna düsmektedir.
ÇIFTÇI YOKSULLUK SEVIYESINE INMISTIR.
8-ÇIFTÇI GERÇEK ANLAMDA KÜRESEL ISINMA depreme karsi hazirlanma SU KITLIÄzI ANIZA DIKIM ORGANIK TARIM TOPRAK IYILESTIRILMESI V S UYGULAMALARI DA ISTER TABII KI EÄzITIMLER VAR AMMA TOPRAÄzINI TANIMAYAN ANALIZINI YAPMAYAN YORGUN TOPRAKLARA SAHIP ÇIFTÇI IKI HATTA ÜÇ DEFA TARLALARINI BOZMAKTADIR.
Egitim sarttir
9- Fidan tohum temininde kesmekeslik olduguna inaniyor çiftçi. Bu konuda tüccarin eline kalmak degil bilgilendirme bekler.
Sosyal güvence
10-Çiftçinin sosyal güvenlik pirimlerinin düsük olmasini da bekler. Kadin çiftçilerin çogu bu güvenlikten yoksundur.
Tarimsal üretimlerde tohum gübre ve mazot üçlüsünün belini büktügüne inaniyor çiftçi.
Özellkle son yillarda dayanikli tüketim mallarinin otomotivin desteklenmesinde deli oluyor yüz çesit destek yerine tek destekle her seyin daha basit olmasini bekler çiftçi. Devletin kirtasiyesine yazik degil mi mühendislerin masa basinda olmasi dogrumu biz mühendislerimizi sahada isteriz devletim kagitlari yazdirmaya sekreter tutamaz mi yani diyor bir baska çiftçi.
Çiftçinin ürün degerlendirmesi yok soguk hava deposu yok Kirklareli'nde.
Üretimde standardizasyon ürün standardizasyonu yok. Bilinçsiz üretim bizi zarara sokuyor.
Satin alma sirasinda uyarilmak istiyor çiftçi
Pazarlamada toplama sistemi gelismedi.
Planlama toplu dikim maliyetleri isçilikleri düsürebilir diyor çiftçiler.tek üründe veya birkaç üründe yogunlasmak gereklidir.
Bölgede toptan hal sistemi birkaç tüccarin elindedir diyor yasli amcalar.
En kötüsü ne biliyor musunuz mali yetistiriyorsun tüccar malini aliyor. çek veriyor karsiliksiz çeklerle köylü kalakaliyor.
Hatta son zamanlarda malinizi teslim ediyorsunuz malin karsiliginda ambalajli ürünü veriyorlarmis iste üretim satin diye.
Maksimum geliri minimum alandan almak ister çiftçi.
Kapali sulama sistemi de ister. Zaten tuzlu topraklarda sular dibe kaçiyormus ne dersin a be kizan……..
Ithal gelen baska bölgelerden gelen fidanlarda adaptasyondan dolayi çok miktarda kurumalar.zevke göre fidan degil topragina göre fidan aliyoruz ve de kurutuyoruz.
Tarimsal finansmanlarda daha düsük faiz.
Hatta ben bulgaristanda HSBC bankasinin finansörlerini çiftçiyle alim anlamalari yapmaya geldiklerini gördüm. Bizim tarim bankaciliginin bu yönde degismesi gerekmez mi? Finans yani paradan pazarlamaya kadar.
Ankaradaki yetkilileimizde bu konuda çalismalar bekliyorum çiftçilerimiz adinda.
Çiftçi kendi haklarini bilmiyor.
Proje yapmak imkansiz gibi
Bölgesel faktörlere göre ürün sigortasi olamaz mi diyorlar.
Örnek bag bagcilik arastirma birimiisterim diyorlar.
SON OLARAK DA SEHIRLI ÇIFTÇI BIZLER GIBI OLANLAR ZARAR ETTILER YANLIS UYGULMALARDAN VEYA KURUMLAR ARSINDA SIKISIP KALDILAR…..
ÇIFTÇIYI KORUYACAK YÖNLENDIRECEK HUKUK DANISMANLARI AVUKATLARI DA OLMASI GERKLIDIR DIYOR
TARIMSAL ISTIHDAM EÄzITIM VE ÖRGÜTLENMEDE SART. ARA ELEMANI SIKINTISI VAR HERKES KÖYDEN KAÇIYOR. ÇOK SÜKÜR KI SEHIRDEN KÖYE GÖÇLER DE BASLADI…….
TARIMLA ILGILI TAM BIR TARIM PLATFORMU KURUMLAR VE ÖNDER ÇIFTÇILERDEN OLUSAN BIR GURUBUN OLMASI GEREKLIDIR KIZIM DIYORLAR.
ÇIFÇILERIN SORULARINA CEVAP VEREBILDIÄzIMCE VERIYORUM.HATTA YENI BAÄz TESISI KURACAK ÇIFTÇILERIN YATIRIM MALIYETLERINI DE HAZIRLAYIP VERIYORUM.
YAVAS YAVAS ÇIFTÇI TECRÜBE PAYLASMA NETI KURUYORUZ. GÜNDE BIR VEYA IKI ÇIFTÇIYE CEVAP VERIYORUM. BÖLGESEL VE ULUSAL OLARAK ÜRÜN DEÄzERLENDIRME BAKIM PAZARLAMA GIBI YATIRIM DILEÄzIM HER KÖYÜN HER KAHVESINDE SIGARA DUMANI YERINE BIR BILGISAYARLA ÇIFTÇI NET OLUSSUN.
KÖYLERDEKI KÜÇÜK PARSELLI 60 dönümYERLERI DE SEHIRLILERE BAÄz EVI OLARAK SATALIM. KÖY TURIMINI DE ARTTIRALIMRAHMET EYLESIN BENI ÇIFÇI OLARAK YETISTIRELERE SURAN DUYUYORUM. ÇIFTÇIS DIYORDU MUSTAFA DAYIM.
Allah RAMET EYLESIN ONU BENI YETISTIRELERE SUKRAN DUYUYORUM
SARABI TOPRAKLARIN SEVDALISI
çiftçi ne isteri bir şekilde güncelleyıp yazmak ister