Türk insanı 300 yıldan beri adını bilmese de DEMOKRASİ demeyi bilmektedir. Partili partisiz yapılan seçimleri de bilmektedir. Hiç değilse partisiz demokrasi olmadığını, olamayacağını belleğine yerleştirmiştir. Ancak ne var ki Parti'nin, particiliğin ne olduğunu bilmekten uzaktır. Bu gerçeği şuracığa not ettikten sonra demokratikleşme için parti nekadar gerekli ise bir okadar da parti ve Yurttaşlık Bilgisi gereklidir. Türk insanının Yurttaşlık Bilgisi'ne ihtiyacı olduğunu Mustafa Kemal ve İsmet İnönü görmüşler kendi devlet yönetimi sırasında okullara YURTTAŞLIK BİLGİSİ DERSİ koymuşlardır. Bizim İlkokula gittiğimiz 1900’lü yıllarda okullarda Yurttaşlık Bilgisi Dersi vardı.
Mustafa Kemal Atatürk Harf Devrimi'ni yaptıktan sonra açtığı Ulus Okullarında yani Millet Mekteplerinde halkına okuma yazmayı öğrettikten sonra Yurttaşlık Bilgisi anlamına gelen MEDENİ BİLGİLER kitabını yazmıştır. Medeni Bilgiler, yurttaşların sosyal ilişkilerini, kamu düzenine karşı görevlerini düzenleyen bir kitaptır. Yani bir anlamda söz konusu ettiğimiz, bugün bu derse ihtiyaç duyduğumuz YURTTAŞLIK BİLGİSİ'dir.
YURTTAŞLIK BİLGİSİ Dersi bize vatandaşların devlete, devletin vatandaşlara karşı ödevlerini anlatmaktadır. Bugün okullarımızda o Yurttaşlık Bilgisi Dersi olsaydı insanlarımız İYİ YURTTAŞ BİLGİSİ'nden bu kadar yoksun kalmazdı, demokrasimiz de bu kadar alaturka duruma düşmezdi. Bugün bizim demokrasi anlayışımıza benzer demokrasi var mıdır bilmiyorum. Bugün itibari ile yaşadığımız demokrasi hayatımız çağdaş bir nitelikten uzaktır. Demokratik Kalite'nin düşmesinin başlıca nedeni Yurttaşlık Bilgi ve Eğitimi yetersizliğidir. Seçim Sandığını kullanmak tek başına demokrasinin gerek ve gerçeği değildir. Demokrasi bilgisine sahip yurttaşların siyasi hayatı SEN BEN SORUNU değildir. Demokrasinin sorunu ve amacı KALİTELİ TOPLUMLA ülke sorunlarını tartışmak, sonuçlarını dikkate almak suretiyle demokratikleşmeye ivme kazandırmaktır. Yani belli bir tartışma, belli bir siyasi görüş, belli bir bilgi ve bilinç düzeyine sahip olmaktır. Bu da bir eğitim sorunudur. Şuraya gelmek istiyorum:
Türk halkı özgürlükçü bir karaktere sahiptir. Hukuk dışı alana başvurması dolambaçlı yollara sapmak için değil, daha serbest yaşamak içindir. Onun için demokrasinin partileri onun için bir serbest alandır. Demokrasinin ne olduğunu pek anlayamadığı için bu kelime onun ağzında genel bir söylem değildir. Demokrasi kelimesini partiler kadar kullanmamaktadır. Bu tutum ve davranışın temelinde yatan Yurttaşlık Bilgisi noksanlığı, eğitim yetersizliğidir. Demokrasi Mücadelesinin süresini uzatmamak için Demokrasi Eğitimi'ni öne çıkarmak, yurttaşları eğitimden geçirmek gerekir. Bunun yapılması halinde çok şey değişecektir.
Elbet demokrasiyi bilmek, partileri tanımak kolay değildir. Kadife Eldiven içinde Demir Yumruk kabul edilen demokrasi zor bir idaredir. Fakat dünyanın en güzel idaresidir. Eski Yunan'dan beri insanlar bunu kullanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk 1930 Serbest Fırka Denemesi ile Türk halkının demokrasi ile yönetilmesi yeteneğini tespit etmiştir. Serbest Fırka olayı Mustafa Kemal için bir özenti, kendisine diktatör denmesini kullanmak için başvurduğu bir yol değildir. O Yeni Türkiye inşasını Türk insanının kabiliyeti ile orantılı görmüş, yeniliklerle halkı bunun için değiştirmek istemiştir. Bu nedenle Cumhuriyet bir ZİHNİYET DEVRİMİ'dir. Kafaların, Asyatik yaşam biçiminin değişmesi demektir. Türkiye'nin aydınları Atatürkçülüğü bu zeminde ele almış olsalardı daha erken DEMOKRAT olurdu. Fakat ne yazık ki demokratikleşme mücadelesi uzun sürecektir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol