Mustafa Kemal Cumhuriyeti ilan ettikten sonra Tonton Bir Türkiye, sağlıklı bir ulus yaratmayı düşünmüştür. Bu amaçla Selim Sırrı Tarcan'ı FİNLİLERİN SPORU'nu öğrenmek, bu ülkenin sporunu Türkiye'ye getirmek için Selim Sırrı Tarcan'ı eğitim için Finlandiya ve Hollanda’ya göndermiştir. Bu yüzden Selim Sırrı Tarcan, Türk ulusuna sporu öğreten adam olarak tanınmış ve ünlenmiştir. Okullara Beden Eğitimi dersini koyduran Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Ankara'da GAZİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ'nde Beden Eğitimi Bölümü, Beden eğitimi öğretmeni yetiştiriyordu. 1950 yıllarına kadar bütün okullarda Beden Eğitimi dersleri vardı ve Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkış tarihi olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyordu. 10 Kasım 2014 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde bu konu ile ilintili şu haber vardı:
"DÜNYADA BEDEN EĞİTİMİNİ ZORUNLU KILAN İLK DEVLET ADAMI Mustafa Kemal Atatürk olmuştur" haberde şöyle devam ediyordu.
"Ulu Önder Atatürk için spor Türk ulusunu sağlıklı hale getirecek etkenlerden biridir. Bu nedenle, O ulusun sağlıklı olması için sporu gerekli görmüştür. "SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR" demiş, sporu önemli bir hareket noktası kabul etmiştir. Cumhuriyetin bütün okullarında spor yapılacaktır. Beden Eğitimi Dersleri bütün okullara konacaktır. Gazi Eğitim Enstüsü Beden Eğitimi öğretmeni yetiştirecektir. Büyük Spor Kültürü olan Selim Sırrı Tarcan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nde sporatif programlar hazırlayacaktır.
Mustafa Kemal Dünyada Beden Eğitimini zorunlu kılan ilk Devlet Adamı olmakla tarihe geçmiştir. O konuda Cumhuriyet Gazetesinde şu bilgi yer almıştır:
"Ulu Önder Atatürk için spora uzak yorumları yapılsa da ölümünden sonra Fransa'da yayımlanan bir makalede onun spora önemli yatırımlar yapan bir lider olduğunu ortaya koyuyordu.
"L4 Auton Dergisindeki yazıda Fransız gazeteci şu görüşlere yer vermişti:
Dünyada ilk defa Beden Eğitimini Mecburi kılan Devlet Adamı o oldu. Yalnız kağıt üzerinde ve nutuklarda değil. Bunu bilfiil stadyumlarda ve çeşitli spor merkezlerinde tesis ettirdi. Halkevlerinin Spor Kolları'nı bizzat denetledi ve milletin mukaderatına hâkim olduğunu dünden itibaren Türkiye'de spor gittikçe artan bir önem ve değer kazandı.
" Gerçekten ATATÜRK Türk sporunu ilk öğreticilerinin yetiştirilmesi konusunda önemli adımlar attı. Beden Eğitimi Öğretmeni yetiştirecek okul tesis edilmeden önde Çapa Muallim Mektebinde bir kurs açılmış ve bunun başına da bunun eğitim ve öğretimini yapmış bulunan Selim Sırrı Tarcan getirilmişti."
Mustafa Kemal Atatürk bağlamında herkes şunu bilmeli ki Mustafa Kemal milletini çağdaş kılmak için her şeyi düşünmüş, her faaliyet alanına el atmıştır. Yani ulusunu bütün olarak ele alıp uygulamalarda bulunmuştur. Spor da onlardan biridir. Osmanlı Devleti'nin okullarında spor yoktu. Spor eğitimi akla dahi gelmemiştir. Oysa modern toplumlar Beden Eğitimine hem sağlık yönünden hem de estetik yönden büyük önem vermişlerdir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol