Dibek; "Üç Bakanliga denetim birimi kurulmamasinin amaci nedir?"

Kirklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek'in Kanun Hükmünde Kararnamelerler (KHK) kapsaminda kurulan 3 bakanligin denetim birimlerinin olmamasi ile ilgili olarak bir soru önergesi verdi. 
Konu ile ilgili olarak Turgut Dibek: "661 ve 649 numarali KHKlar ile kurulan Avrupa Birligi Bakanligi, 638 numarali KHK ile kurulan Gençlik ve Spor Bakanligi, 641 numarali KHK ile kurulan Kalkinma Bakanliginin denetim birimleri yoktur. Yeni kurulan 3 bakanlik ile iligili sikayeti olan vatandaslar idari bir sorusturma açtirmak isteselerde böyle bir alan bulamayacaklardir.
Ayrica 3 bakanlik kendi kendini de denetleyemeyecektir. KHK’lar ile ülkeyi yönetmeye çalisan AKP'nin yarattigi kurumlar bunlar. Yine 633 KHK ile yeni kurulan  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginda ise denetim birimi vardir. Burdan ya  bu bakanliklar kurulurken teskilat yasasini yazanlar bu birimleri unuttular ya da bu üç bakanlik ile ilgili baska dertleri var denetimden muaf olmasini istediler sonucu çikmaktadir. Mit yasasinda ki degisiklikten sonra degerlendirildiginde ikinci seçenek öne çikmaktadir" açiklamasinda bulundu. Dibek Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in yanitlamasi talebiyle verdigi soru önergesinde sunlari kaydetti;
“Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bakanlik teskilat yapilarinda köklü degisiklikler yapmistir. Bakanliklarin isimleri degistirilmis, teskilat yapilari sil bastan olusturulmustur. Yeni olusturulan Gençlik ve Spor Bakanligi, Kalkinma Bakanligi ve Avrupa Birligi Bakanligi teskilat kanunlarina bakildiginda denetim birimlerinin olmadigi açikça görülmektedir.
KHK'lar ile diger bakanliklardaki denetim elemanlarinin arasinda farkliliklar yaratilmis. Denetim elemanlari çikarilan KHK'lar ile görevlerini yapamaz hale gelmistir.
Buna göre,
1- Üç Bakanliga denetim birimi kurulmamasinin amaci nedir?
2- Denetimsiz bir bakanlik isleyisinin Devletimize ve halkimiza bir yarari var midir?
3- Söz konusu üç bakanlik ile ilgili idari sorusturma açilmasini gerektirecek bir olay oldugunda nasil bir yol izlenecektir? Sorusturmayi kimler, hangi mevzuat çerçevesinde yürütecektir?
4- Milli Egitim Bakanligi'nda müfettislerin denetçi ve denetmen; Maliye Bakanligi'nda denetmenlerin ve kontrolörlerin müfettis,  denetmenlerin ve kontrolörlerin uzman; Ekonomi Bakanligi'nda kontrolörlerin uzman; Saglik Bakanligi'nda müfettislerin denetçi; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi'nda ise müfettislerin denetçi yapilmasinin amaci nedir? 
5- Denetçi, denetmen ve müfettislerin atanma sartlari nelerdir? Farkli sekilde atanan ve 3 farkli isi yapan bu unvanlarin birbirlerine çevrilmesi nedeniyle bir hak kaybi olmayacak midir? 
6- Yapilan degisiklikler ile söz konusu denetim elemanlarin hangilerinin ek göstergeleri ve maaslari artmistir? Hangilerinde ayni kalmis veya azalmistir? Bakanliklardaki denetim elemanlarinin unvanlari, ek göstergeleri ve maaslari ne kadardir?
7- Bakanliklarda denetim faaliyetlerinin Teftis Kurulu Baskanligi, Rehberlik ve Denetim Baskanligi, Rehberlik ve Teftis Baskanligi, Denetim Hizmetleri Baskanligi gibi farkli birimlerce yapilmasini sakincalari yok mudur?
8- Denetim görevini yapan çalisanlara farkli bakanliklarda farkli isimlerin verilmesi esit ise esit ücret mantigina aykiri degil midir?” 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol