EKONOMIK SEKTÖRLERDEN DAHA GÜÇLÜ OLAN

Rahmetli Ecevit'i Çalisma Bakani iken tanimistim. Kirklareli'ne gelmisti. Cumhuriyet Gazetesi muhabiri olarak kendilerini izliyordum. Bana kartini vermisti. Bir sorunun olursa ara demisti. Çok sükür ki onlara düsen bir sorunum olmadi. Ancak "KARAOÄzLAN" Efsanesi tutkunlugumuz yüzünden rahatimiz kaçmisti. Onuncu Köye randevu vermistim. Gerçi Gazeteci ve yazan adamin rahati olmaz. Çünkü rahat birakmazlar. Gazetecilikte yazmak da sorundur yazmamak da.. 63 yillik yazarligimi böyle bir gel git içersinde geçirdim. Buraya Ecevit'in de gazeteci oldugunu bildigim için geldim ve Ecevit iyi bir gazeteci yazardi. Çikardigi "ÖZGÜR INSAN" dergisini ciltlesmis, kütüphanemin bir kenarina koymusumdur. Kendisinin yazdiklari dahil, hakkinda yazilanlar da elimin altindadir. Bu nedenle fikirlerini, düsüncelerini az çok bilen, yorumlayan, hayallerle gerçekler arasinda gidip gelisini görmüsümdür.
Rahmetli Ecevit'in  KÖY KENTLER'i bir hayaldi. "Toprak Isleyenin, Su Kullananin" ifadesi de gerçeklere dayanmamistir. Zira Inönü'den sonra Genel Baskan oldugu partisi 1945 yilinda Toprak Kanunu'nu çikarmis olmasina ragmen uygulamamamistir. Mesela Adana Milletvekili Toprak Agasi Cavit Oral'i Tarim Bakani yapmistir. Bu baglamda Ecevit'in "Bu Düzen Degismelidir" sözü de havada kalmistir. Zira partisi düzen degistiricek güce ve iktidara sahip olmamistir.
Ecevit arada bir iktidar oldugunda Türkiye'de üç ekonomik sektör gördügünü söylemistir. Sektörün biri Devletçiligin ekonomik yani ikincisi Özel Girisimcilik, Üçüncüsü ise Halk Sektörü idi. Bugün Devlet Ekonomik faaliyet alanindan çekilmistir. Özellestirme Devletçiligi de Karma Ekonomi'yi de bitirmis, Özel Tesebbüs büyük ölçüde Ülke Ekonomisine hakim olmustur. Ecevit'in üçüncü Ekonomik Sektör olarak gördügü  HALK SEKTÖRÜ ise bastan beri yoktu. Gerçi halk vardi ama halkin Ekonomik gücü yoktu. Bugün de öyledir ya. Yazimin basindan beri yazdiklarim Halk Sektörü konusuna gelmek içindi. Yoksa Åzair ve Kültür adami Ecevit'e saygim büyüktür. Hint sairi Tagor'dan yaptigi çeviri kitabini yillar önce okumustum. Bu yönüyle Ecevit hümanist bir aydin politikaci idi. Onun Bogaziçi'ndeki Robet Kolej ögrenciligini Kirklareli'nde Firinci Rüstü Tanriöver'den dinlemistim. Rüstü Tanriöver'i taniyanlar, bilenler onun Robet Kolej'de okudugunu bilerler miydi bilmiyorum. Ecevit Rahsan Hanim, Rüstü Tanriöver Robet Kolej'de beraberdiler.
Ecevit, Halkçilik Ilkesi yüzünden olsa gerek, halka çok yakin olmustur. Söylemlerinde hep Halk vardir. Ancak ondaki Halk sevgisi Atatürk'ün Halk sevgisine benzemiyordu. Atatürk halki degistirmeyi hedeflemis ve bu baglamda devrim yapmistir. Halki öne çikarmistir. Ecevit ise halki iktidar için görmüstür. Buna bagli olarak bir defa bugdaya yüksek taban fiyati vermis, köylü büyük ölçüde borçtan kurtulmustur. Bunun sonucu halkin Ekonomik Sektör oldugunu düsünmüstür. Oysa  Halk bizde  hiçbir zaman Ekonomik Sektör olmamistir. 1963 yilinda Köy Isleri Bakanligi (CHP iktidari zamaninda) kuruldugunda köylerde yapilan bir arastirmada köylülerin girtlaga kadar borç içersinde olduklari, gelecek yilin ürünlerinin dahi bu borcu ödeyemecegi ortaya çikmistir. Bu nedenle Ecevit'in Özellestirme öncesi Halk Sektörü'nün varligindan söz etmesi gerçekçi degildir. Nitekim bugün Üç Ekonomik Sektör'den ayakta kalan sadece Özel Tesebbüs'tür. Ancak bu arada bir yeni Sektör dogmus, bu Sektör zaman içersinde güçlenerek bu güne gelmistir. Bazi yazarlar bu Sektörü DALKAVUK SEKTÖRÜ olarak adlandirmislardir. Üniversite ögretim üyelerinden Ahmet Cevdet 1918 yilinda bu Sektörden söz etmistir ki, Türk toplumunda bu Sektörü olusturanlar bugün dünden daha güçlü haldedirler. Acaba Ecevit'i bitiren bu Sektör mü olmustur? Kimbilir ? Åzayet bu Sektör ise, baskalarini da bitirecek demektir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol