"Evet" diyecekler ama!..

Egitim-Bir-Sen Kirklareli Il Baskani Bilal Yesen, 12 Eylül'de oylanacak Anayasa Degisikligi Paketi'ne "evet" diyeceklerini ancak bazi eksik noktalari nedeniyle referandumun ardindan Anayasa'nin tamamen degistirilmesini talep edeceklerini açikladi. Egitim-Bir-Sen Kirklareli Il Baskani Bilal Yesen ve Yönetim Kurulu üyeleri 12 Eylül'de oylanacak Anayasa Degisikligi Paketi'nin "millete karsin kendisini ayricalikli görenlerle, millet iradesini savunanlari" ortaya çikaracagini söyledi. 
Yesen, düzenlenen "Toplu Sözlesmeye de, Toplumsal Sözlesmeye de Evet" konulu basin toplantisinda, referandumda neden 'Evet' oyu kullanacaklarini açikladi. Yesen, emegin ve özgürlüklerin topyekûn saygin olmasi, demokratiklesmenin önündeki mevzuat engelinin kaldirilmasi için darbecilere karsi duracaklarini ifade etti. 
"Toplu sözlesmeye de, toplumsal sözlesmeye de referandumda evet" ve  "12 Eylül'ü darbeyle kirlettiler, 'Evet'le temizleyecegiz" yazan afislerle kampanyanin sürecegini ifade eden Yesen, "Biz 12 Eylül'ün magdurlari olarak 12 Eylül'ün zulmüne ugramis bir halk olarak gereken cevabi sandikta verecegiz, topyekûn yeni anayasanin yolunu açacagiz. Referandum günü 82 Anayasasi'nin magduru veya yeni degisikliklerden faydalanacak olan memur, subay, kadin, engelli, gazi, hakim, savci, davali, davaci tüm kesimler sandiga gidecek ve 'evet' diyecekler" dedi. 
 "Elitler, ayricalikli konumlarini 
kaybetmek istemiyor" 
Türkiye'de bugüne kadar görülmemis bir degisim yasandigini kaydeden Yesen, "Toplum mühendisleri, Meclis'teki projesiz muhalefet partileri, ihtilalci gelenekten gelen militer elitlerin olusturdugu bir grubun ayricalikli konumlarini yitirmemek için, Anadolu insaninin sosyal, siyasi, kültürel ve ekonomik özgürlügüne karsi sürdüre geldikleri savasin postmodern biçimiyle karsi karsiyayiz" diye konustu.
Bürokratik oligarsinin, milli iradeye dayanarak gelisen demokrasiyi kabullenemedigini söyleyen Bilal Yesen, bu zihniyetin, toplumun kendi kendini idare etme gibi bir ehliyete ve dirayete sahip olamayacagi düsüncesinde oldugunu dile getirdi. 
Vatandasin; "vergisini ödeyen, askerligini yapan, gerekirse bu seçkinlerin hayat haklarini garanti altina almak için sehit olan ancak siyasi hayatta söz sahibi olmayan" bir konuma itildigini vurgulayan Yesen, bütün bunlara karsin, "seçkinlerin" de cumhuriyet, demokrasi, siyaset ve toplum mühendisliginin kendi tekellerinde oldugu gibi bir düsünce içinde oldugunu söyledi.
Demokratik hak ve özgürlüklerin belli siniflarin tekelinde olmayacagina dair bilincin, kendini "seçkin" olarak adlandiranlari rahatsiz ettigini belirten Yesen, "Bu zihniyet, ülkeyi bir korku ve yasaklar imparatorluguna dönüstürmüstür. Insan hak ve hürriyetlerinin korunmasina yönelik olarak bir degisim yasanmaktadir. Türkiye'de degisime direnen zihniyete göre ülkenin kan gölüne dönüsmesinin hiçbir önemi yoktur; hatta yüzlerce, binlerce vatan evladi sehit olabilir, yeter ki sahip olduklari ayricaliklara zarar gelmesin" seklinde konustu. 
12 Eylül'de yapilacak referandumun, "bir partinin hanesine kazanç girecek diye baltalamaya kalkismanin" akil ve izanla bagdasmadigini iddia eden Yesen, "Asil kazanacak olan, milletin kendisidir. Bu yüzden referandumda 'evet' demeye mecburuz. 12 Eylül'den sonra 'yeni ve sivil bir anayasa' için daha genis çapli bir mücadelenin içinde olacagiz. Aydinlik bir Türkiye'nin yolunu açacagiz, geriye dönmemek için, hep ileriye gitmek için, çocuklarimizin gelecegi için, Türkiye'nin gelecegi için güçlü bir kararlilikla 'Evet' diyecegiz" ifadelerini kullandi. 
"Anayasa, yapana göre pozisyon aliyor"
 Anayasa degisikliginin AK Parti'nin teklifiyle yasalastigina bakilmamasi halinde, her sosyal demokratin 'evet' diyecegini savunan Yesen, "Maalesef ülkemizde anayasa yapana göre pozisyon aliniyor, içerigine bakilmiyor. Dün 12 Eylülcülerden hesap sorulsun diye bas bas bagiranlar, bugün anayasa degisikligi gerçeklestiginde 12 Eylülcülerden hesap sorulamayacak diyorlar. O zaman sormazlar mi; niçin 12 Eylülcülerden hesap sorulsun diye yillardir kamuoyunu mesgul ettiniz? Peki, siz nasil hesap sormayi planliyordunuz? Onlar gibi darbe yaparak mi?" diye sordu. 
 "Sendikal hak ve özgürlükler gelisiyor"
Degisikligin gerçeklesmesi halinde, sendikal özgürlüklerin genisleyecegini savlayan Bilal Yesen, kamu çalisanlarinin kazanimlarini su sekilde açikladi: 
"Memur maaslarinin artisinin önü açiliyor. Bu yil, anayasa degisikligi millet tarafindan onaylandiginda son kez toplu görüsme masasina oturmus olacagiz. Åzimdiye kadar kararlarinin baglayiciligi olmayan Uzlastirma Kurulu, anayasa degisikligiyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu olarak yeniden yapilandirilacak ve bu Kurul'un kararlari kesin olacak. Artik hükümetlerle anlasirsak, atilan imzalar kesin olacak. Anlasamazsak, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun verdigi karar kesin olacak." 
"Anayasa degisikligi, toplumun birçok kesimine yeni kazançlar saglamaktadir" diyen Yesen, bunlari ise, "Degisikliklerle; isadamlarinin yurtdisina çikisina kolaylik geliyor. Ekonomik ve sosyal konsey Anayasa'ya giriyor. Isçi sendikalarinda grev hakkina getirilen kisitlamalar kaldiriliyor. Grev esnasinda meydana gelen olaylardan sendikanin sorumlu olacagina yönelik hüküm anayasadan çikariliyor. Siyasi amaçli grev ve lokavt faaliyetlerine iliskin yasaklar da kaldirilarak çalisanlar lehine iyilestirmeye gidiliyor. Bunun yani sira memurlar ve diger kamu görevlilerine verilen uyarma ve kinama cezalari yargi denetimine açiliyor. Ayrimciliga tabi tutulduguna inananlar, AIHM yerine Anayasa Mahkemesi'ne basvurabilecek" seklinde açikladi. 
Anayasa degisikligine 'Evet' demek için birçok sebep oldugunu savunan Yesen, "12 Eylül darbecilerine yargilanma yolu açiliyor. Ordudan atilan askere yargi yolu getiriliyor. Kisisel verileri korumaya alan anayasa paketi ile fislemeler tarih olacak. Darbecilerin sivil mahkemelerde yargilanmasi düzenleniyor. Yüksek yargidaki vesayetçi anlayis sona eriyor. 13 bin hakim ve savciya söz hakki doguyor. Meslekten atilan hakim ve savciya yargida hak arama yolu veriliyor. Ikili yargi sistemine son veriliyor. Asker demokratik rejime karsi suç islese, darbe plani yapsa, askeri mahkemede yargilaniyordu, simdi sivil mahkemelerde yargilanacak. Askeri hakimler emir komuta zincirinden kurtuluyor, hakimlik teminati geliyor. Yerindelik denetimi engelleniyor" degerlendirmesinde bulundu. Memurlara grev hakki verilmemesinin ve siyaset yasaginin devam etmesinin Anayasa paketinin eksik noktalari oldugunu ifade eden Yesen, referandumdan sonra Anayasa'nin tamamen degistirilmesini isteyeceklerini kaydetti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. emeğiniz başarılar inanç