AK Parti Kirklareli Milletvekili Åzenol Gürsan, yaptigi basin açiklamasinda Kirklareli ve Türkiye'nin bir yilini degerlendirdi.
Ülke genelindeki bir çok konuya deginen Gürsan, açiklamasinda yaklasan yerel seçimlerde Kirklareli'ndeki tüm belediyelere talip olduklarini söyledi. Basta Kirklareli merkez ilçe olmak üzere tüm ilçe ve beldelere AK Parti eli degmesi gerektigini belirten Gürsan, "Kirklareli'ni saha kaldiracagiz" dedi. 21 Temmuz Cumartesi günü AK Parti Il Binasi'nda düzenlenen basin toplantisinda uzun uzadiya bir yili degerlendiren Gürsan, ayrica Kirklareli'nde yapacaklari projelerden, ilin sorunlarindan ve çizilmesi gereken yol haritasindan bahsetti.
Açiklamalari oldukça uzun oldugu için bir kismini dünkü sayimizda yer verdigimiz basin açiklamasinda öne çikan konular, Kirklareli'nin gelecegine isik tutacak projelerdi. 2011 yilinda Kirklareli'nde 740 Milyon TL gibi büyük bir tarim yardimi yapildigina dikkat çeken Gürsan, ayrica Kayali ve Kirklareli barajlarinin kapali sulama sistemine geçeceginin de müjdesini verdi.
AK Parti Kirklareli Milletvekili Åzenol Gürsan yaptigi açiklamasinin devaminda sunlari kaydetmisti, "Kirklareli tarim ve hayvancilik bölgesi. Tarim ve hayvancilik açisindan düzenledigimiz kongremize bakanimiz da geldi. Kirklareli'nde ve Türkiye genelinde tarim ve hayvancilik alaninda yapilan çalismalari da anlatti. Bizim için hakikatten tarim ve hayvancilik önemli. 1-2 ay önce tarim ve hayvancilik hususunda arastirmalarda bulunmak üzere Avusturya, Almanya ve Hollanda'ya gittim. Modern hayvanciligin- modern hayvan ahirlarinin- nasil yapildigini, orada yem, süt meselesinin nasil yürütüldügü konusunda detayli incelemeler yaptik.
Enerji
Almanya bizim Türkiye gibi enerji ülkesi degil. Onlar da enerjiyi disaridan ithal ediyorlar. Petrol, dogalgaz yok ama alternatif enerji metotlarina yönelmisler. Bizim Enerji Bakanligimizin da bu konuda tesvik sistemi baslatildi. Alternatif enerji konusunda çalismalari var. Rüzgar Enerjisi, HES'ler ve Günes Enerjisi gibi. Almanya'da bunun çok somut örneklerini gördüm. Almanya'da gördügümüz, modern hayvancilik, moderne tarim hususunda bu modern çiftliklerin yani basinda bir de biyoenerji üniteleri kurmuslar. Hayvan gübrelerini alip elektrik, dogalgaz, sicak su üretmisler. Bagli bulundugu köy veya ilçeye, hem elektrik enerjisi veriyor, hem isitmasini yapiyor, hem kendi çiftliginin enerjisini karsiliyor, hem de devlete elektrik satiyor.Ayni sey bizde de var. Devlet de bu konuda tesvik veriyor. Sen yeter ki üret, devlet aliyor. Bu sekilde enerji birimlerinin kurulmasina da devlet tesvik veriyor. Åzimdi çalismalarimiz var. Burada bir örnek kurulacak. Örnek kurulduktan sonra büyük hayvancilik yapilan köylerde benzer çalismalar yapilmasini istiyorum. Orada maliyetini de sorduk. Orada 10- 15 tanesini gezdim. Ortalama Almanya'da bunlardan 3 bin tane varmis. 80-100 hayvan kapasiteli çiftligi gezdik. Biyoenerji ünitesinin maliyeti 2,5 Milyon TL. Ama bütün ilçenin, köyün elektrigini oradan veriyor, isitma sistemini oradan karsiliyor ve kendi elektrigini de üretiyor. Ve orada ürettigi hayvan gübresi, içine silaj da atiyor, fig atiyor ve fermantal olan gübreyi götürüp, tarlasina atiyor, suni gübre kullanmiyor, 4 defa da ürün aliyorum diyorlar ve organik.
"Çiftçiligi profesyonel yapmaliyiz"
Åzimdi biz köyleri geziyoruz, yem, gübre fiyatlari pahali diyorlar. O zaman alternatif yollara gitmiyorsun, ben gezdigim zaman söylüyorum, "Sen çiftçilik yapacaksan, bu isi profesyonel yapacaksin. Ama laf olsun diye yaparsan olmaz. Profesyonel yapacaksan, yemini de kendin üreteceksin. Alternatif yem nasil üretilir diye bir çalisma yapacagiz. Onun da projelerini hazirliyoruz. Yemini kendin üreteceksin ve disari bagimli kalmayacaksin. Fermante olmus gübre daha organik kullanilir. Hem çevre, hem ürün hem de senin için daha faydali. Ama bunlari yapmazsan ondan sonra bagirirsin. Bugün çiftçimizi geziyoruz. Bugday'a verdigimiz taban fiyati da çok güzel. Çiftçi çok memnun. Hakikatten çiftçilik yapacaksan, bütün dünyada nasil yapiliyor bunu bilecegiz ve buna göre yapacagiz.
"2011 yilinda 740 Milyon TL tarim destegi verdik"
Tarimsal destekler konusunda da benim milletvekili oldugum 2011 yilinda Kirklareli tarimsal desteklerde mazot, hayvancilik vs. Kirklareli'ne toplam 740 Milyon Lira para girmis. 740 Milyon dile kolay. Bunun 354 Milyon'u fark ödemesi destekleri, 46 Milyon TL kimyevi gübre destegi, 141 Milyon TL hayvancilik destegi, 57 Milyon TL mazot destegi vermisiz. Bu rakamlar sadece 2011 yilina ait. 547 Bin TL toprak analiz destegi, 10,5 Milyon da diger tarimsal destekler olmak üzere 740 Milyon TL destek vermisiz.
Ekonomide biz 2002'den beri çok büyük mesafeler kat ettik. Geçtigimiz yillara baktigimiz zaman gerçekten bir istikrar var. Cari açik var ama cari açigin nedeni, enerji açigindan kaynaklaniyor. Bizim de alternatif enerji metotlarimizi gelistirmemiz lazim. Hükümet bu konuda tesvik de veriyor. Yatirim yapacaksan yap. Yeter ki üretim yap. Elektrik enerjisini, dogalgazi biz kendimiz üretirsek, disariya bagliligimiz azaldigi sürece, bizim refahimiz 10 kat daha artacak. Baska bir konuya daha deginmek istiyorum; Ergene Havzasi'nda 5 Milyar Dolar'lik kömür rezervlerimiz var. Orada yapilan çalismalar sonucu bu kömürü, disari çikarmadan yeni teknoloji ile yer altinda yakacagiz ve dogalgaz ile elektrik üretecegiz. Biz artik kendi teknolojimizi, kendimiz üretiyoruz. Savunma sanayinde de böyle, diger alanlarda da böyle. O yüzden birileri yurt içinden ve yurt disindan önümüzü kesmeye çalisiyor. Ama basarili olamayacaklar. Çünkü biz basimizi aldik gidiyoruz. Insallah bu millet, daha iyi ekonomik sartlara, daha iyi ekonomik seviyesine, daha iyi saglik seviyesi ve daha iyi güvenlik seviyesine sahip olacak.
Rakamlar burada. Bunu çiftçimizle de konusacagiz. Bizim çiftçimizde tembellik de var. Bekleyerek, oturarak olmaz. Ariciliga destek veriliyor. Ben bir hafta önce Sislioba'daydim. Sislioba köyünde vatandas diyor ki, "Organik aricilik yapiyorum. Yaklasik bir ton bal üretiyorum ve Istanbul'dan gelip aliyorlar." Bu aricimiza simdi hem devlet destek veriyor, hem de kilosunu 40 TL'ye satiyor. Üreten insanin arkasindayiz. Hayvancilikta da öyle. Kendini o ise adayacaksin. Profesyonel yapacaksin. Bir- iki tane hayvanla yaparim dersen, olmaz. Meralarin islah edilmesi ile ilgili Tarim Il Müdürlügü ile birlikte bir proje yapacagiz. Sen merani islah etmiyorsun, yet bitkileri ekmiyorsun, ondan sonra bagiriyorsun. Gübre de yine ayni sekilde disarida üretiliyor. Konya'dan buraya yonca geliyor. Bizimkiler bugdayi ektikten sonra yatiyor.
"Kayali ve Kirklareli Barajlari kapali sulama sistemine geçiyor"
Sulama konusunda bir sürü çalismalarimiz var. Kayali ve Kirklareli Baraji'ni kapali sulama sistemine geçiriyoruz. Yatirim programlarina aldik. Bakanligin sulama konusunda çok sayida projesi var. Ama çiftçimizin de çalismasi, arastirmasi lazim. Çiftçimiz bugday, ayçiçegi ekiyor. Ayni zamanda yem bitkisi de eksin. Yem bitkisine de devletten çok iyi bir destek geliyor. Kurulan çiftliklerle de konusuyoruz. Onlar diger sehirlerden yonca ve yem bitkisi getiriyorlar. Bizim çiftçilerimiz bu yem bitkileriyle ilgilenmeli. Çiftlik sahipleri 10 yillik alim garantisi dahi veriyor. Onlar hazir yem kullanmiyorlar. Hazir yem kullanmaya kalksalar, onlar da altinda kalkamaz. Kirklareli çiftçisine diyorum ki; bugdayin, ayçiçeginin, misirin disinda özellikle sulanabilir alanlarda siz de bu yem bitkisi isini yapin. Parasi da hazir. Aricilik yapin, devlet destekliyor. Organik yapabiliyorsan, adam Istanbul'dan gelip kapiyor. Iki ay önce Istanbul Istinye'de gezerken, bal sarküterisine ugradim. Adam bana Demirköy balini öve öve anlatiyor. Ben de gururlandim. Degerlerini çikarmislar, Demirköy bali Anzer balindan daha kaliteli diyor. Evet, ben de o ilin milletvekiliyim dedim ve bir tane de ben aldim. Çalisirsan her sey var. Yeter ki kafamizi çalistirip, bir is yapalim.
Bir yilin muhasebesini de yapmis olduk. Ben Allah kismet ederse 1 Ekim'e kadar buralardayim. Çalismalarimiz devam edecek. Yine köylerimize, ilçelerimize gidip gelecegiz. 2014 Mart'ta yapilacak yerel seçimler var. Belki yeni anayasa ile birkaç ay erkene alinabilir mi bilemiyorum. Ama bu iktidarin da yaninda yerel yönetimler de önemli. Ben burada sizin vasitanizla bütün Kirklarelili, ilçelerdeki hemserilerime sesleniyorum; AK Partili belediyeler büyük hizmetler yapiyor. AK Parti yerel yönetimlerde marka olmus bir partidir. En zor sehirlerde bile çok büyük hizmetler yapildi. Dolayisiyla biz inaniyoruz ki, vatandaslarimizdan önümüzdeki yerel seçimler için, basta Kirklareli Merkez olmak üzere bütün ilçeleri, beldeleri, bize teslim etmelerini istiyoruz. Ve hep beraber göreceksiniz, Kirklareli'ni de saha kaldiracagiz. Kirklareli'nin Avrupa sinirina yakin olmasi sebebiyle de modern bir kent haline getirecegiz. Daha iyi hizmet verecegiz ve hemserilerimiz her seyin daha iyi oldugunu görecekler.
"Herkes elini tasin altina soksun"
Kirklareli'nde çok sayida zengin isadamimiz var. Bir babayigit de çiksin. Böyle lafla Kirklarelili'lik olmuyor. Her sey devletten beklenmesin. Onlar da bir okul vs. yaptirsinlar. Tasin altina elini soksunlar. Mesela benim Kirklareli günleri diye bir projem vardi, bu yil yapamadik. Tek basina bir sey yapilmiyor. Åzimdi seneye yapalim diyorlar. Istanbul Feshane'de bir haftalik Kirklareli tanitimi olsun demistik. Ama geç kaldik. Herkesin bir taraftan tutmasi ile bu isler olur. "Hardaliye'yi milli içecek haline getirelim" diyoruz ama Kirklareli'ndeki bir tane köftecimizde hardaliye satan yok. Sen Kirklarelili olarak sahip çikmazsan, kim çikacak. Bizim yerel ürünlerimizi satmayan marketlere gitmeyin. Boykot edin" dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol