Hayallerin bir diplomaya sığmıyorsa “İkinci Üniversite”

Belki şu anda çok iyi bir üniversitede okuyorsun. Peki, gerçekten bu bölümde okumak mıydı
hayalin? Ya da bir mesleğe sahip oldun sonunda; ama neden bununla yetinesin ki? Hayatında her şey yolunda olsa da, başka meslekler, başka meraklar, başka hayallere sahip olmak isteyebilirsin. İşte, Anadolu Üniversitesi sana tüm bunları gerçekleştirme fırsatı sunuyor. Üstelik şartsız, sınavsız...
Şimdi, Anadolu Üniversitesi İkinci Üniversite Programları ile kariyerinde yükselme, merak ettiğin bölümde okuma ve hayallerini gerçekleştirme şansı ellerinde. Eğer senin de hayallerin bir diplomaya sığmıyorsa, İkinci Üniversite Programları seni bekliyor!

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Kırklareli Büro Başkanı Münür Saygın Açık Öğretim programlarında yer alan İkinci Üniversite hakkında önemli bilgiler verdi. Saygın İkinci Üniversite Kayıtlarının 6 Ekime kadar uzatıldığını ve başvuru konularının altını çizerek, “İkinci Üniversiteyi çok önemsiyoruz çünkü üniversitemizin parolası “yaşam boyu eğitim” ilkesini benimsemiş bir üniversiteyiz. Günümüzde bilgiler çok çabuk eskiyor yenileri geliyor bu nedenle yaşam boyu eğitimi savunuyoruz. İkinci Üniversiteye kayıt bu düşünceye hizmet eden yapı nedeni de şu günümüzde bilgiler çok çabuk eskidiği için öğrenciler yeni bilgilere açık oluyor. 10 sene önce 20 sene önce
mezun olmuş bir kişi o alanda kendi alanında yetersiz olabiliyor. Fakat üniversitelerden mezun olan ya da okuyan öğrenciler için bu söz konusu değil. Onlar yeni bilgilerle kendilerini yenileyebiliyorlar geliştirebiliyorlar ikinci üçüncü üniversiteyi bitirerek cv’lerini genişletebiliyorlar. Buda üniversite okuyan öğrencilerimizin bilgi birikimini genişletmesi dağarcığını genişletmesi açısından önemli bir veri. Bizim üniver-
sitelerimizi sınavsız okuyabiliyorlar. 34 tane ön lisans bölümlerinden birini sınavsız olarak tercih edebilme hakkına sahip olabiliyorlar. Fakülteden lisans mezunu
olan kişiler ise hem yeni 4 yıllık lisans bölümlerine kayıt yaptırabilirler. Bunun yanında ön lisans 2 yıllık bir bölüme de kayıt yaptırabilirler. Hem lisans hem ön lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Geçen yıl Açık Öğretim de 750 kayıt yapıldı. Bu yıl 850’yi geçti. Anadolu üniversitesi öğrencilerin ilgisinden dolayı kayıtları 6 Ekime kadar uzattı. Fakat uzamasından çoğu kişinin bilgisi yok. Basın aracılığıyla bunu herkese ulaştırmak istiyoruz. Kayıtlar 5 Eylül’de başlamıştı. Başlangıç tarihi değişmedi. Bitiş tarihi 6 Ekime kadar uzatıldı. Daha sonra ders yılına başlanacak. İkinci üniversiteyi ilgi duyanlara hatırlatmak ve bilgi amaçlı broşür dağıtıyoruz.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültelerine başvuru
3 aşamada oluyor
1. aşama;
Anadolu.edu.tr adresine girerek bölüm seçiliyor ve kişisel bilgiler giriliyor. Daha sonra ders seçimi yapılıyor. Anadolu Üniversitesi 30 kredilik ders seçimini otomatik olarak seçiyor. Bu seçimi arttırabilir ve azaltabilirsiniz. 30 kredilik ders yükü öğrencinin 1 yılda alması gereken ders yüküne tekabül ediyor. Fakat isteğe göre ders yükünü azaltmak için krediyi azaltıp daha uzun sürede üniversiteyi bitirebiliyorlar. Çok ders alınırsa bankaya daha çok harç ücreti yatırılıyor daha az ders alınırsa az harç ücreti yatırılıyor. Kredi başına göre hesaplanmakta.
Avantajı şudur; 4yıllık bir üniversitede okuyacaksınız krediyi yükseltip 4 yıllık bir üniversiteyi 3 yılda da bitirebilirsiniz. 30 kredilik dersi öğrenciler 45 kadar yükseltebilirler. En az ise mesela bir ders 3 kredilik ise bir ders alır daha da az alamaz. 4 kredilik alacaksa 4 kredilk bir ders alacak tek ders seçebilecek.
Okulu ne kadar uzatabiliriz?
Yaşam boyu okuyabilirsiniz. Açık Öğretim Fakültesinde belirli bir süre yoktur.10 yılda da bitirirsiniz, 20 yılda da bitirirsiniz. Yaşam boyu okuyabilirsiniz. Bir bölümü bitirip başka bölüm okuyabilirsiniz. Anadolu Üniversitesini tercih eden üniversitekolik öğrenciler var 5 6 bölüm okuyan öğrenciler var. Birini okuyup bitirip diğerine başlıyor.
Yatay Geçiş Hakkı
Yatay geçiş hakkı bu üniversitede sağlanmıyor. 2 yıllık ön lisans bitirmiş olan öğrenci 4 yıllığa burada tamamlayamıyor. Burada ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler tekrardan açıktan 2 yıllık bir bölüm okuyor ya da lisans mezunları 4 yıllık ya da 2 yıllık bir bölüm okuyabiliyorlar. Türkiye Cumhuriyetinin kanunlarına göre 2 üniversite aynı anda okuyabilirsiniz. Ama ikisi de örgün olamaz. İki tane Açık Öğretimi de birden okuyamazsınız iki Üniversiteyi ancak biri örgün biri Açık Öğretim fakültesinden bir bölümü birlikte okuyabilirsiniz.
2.Aşama;
Ders seçimi yapıldıktan sonra üniversite otomatik olarak 30 kredi yüklüyor. Azaltıp çoğaltmak öğrenciye bağlı daha sonra seçilen ders sayısına oranla harç ödemesi çıkıyor. Az ders seçilme durumunda az harç çok ders seçilme durumunda çok harç ortalama 250 TL civarı bir harç ödemesi oluyor. Sonrasında bankaya gidip belirlenen ücret yatırılıyor. Bankaya yatırdıktan sonra çıktıyı alıyorsunuz.
3. Aşama;
Bankadan çıktıyı alıp AÖF bürosuna getiriyorsunuz ve kayıt işlemleri gerçekleştiriliyor. Kayıt gerçekleştikten sonra öğrenci durum belgesi bürodan alınabiliyor.
Her çeşitli yazışma AÖF bürosundan alınıyor kitaplarda bürodan temin ediliyor. Askerlik durum belgeleri sağlık durum belgeleri Üniversite ile ilgili bütün yazışmalar bürodan gerçekleşmekte. İstanbul’da 9 büro Kırklareli’nde 1 büromuz var. Nüfus yoğunluğuna göre planlanıyor. Sınavlara kayıt yapılan illerde giriliyor diplomada kayıt yapılan bürodan alınıyor. Eskişehir’e gitmeye gerek kalmıyor” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol