Heykeltiraslarin Kirklareli çikarmasi

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Lüleburgaz Belediyesi adina Y. Heykeltiras Niyazi Dedeoglu tarafindan ortaklasa düzenlenen 1. Tas Heykel Sempozyumu tamamlandi. Lüleburgaz’in yeni Pazar Yeri'nde gerçeklestirilen sempozyumda, 5'i yabanci 10 heykeltiras tarafindan ortalama 3 metre boyunda 10 heykel yapildi.

Iste bu 5 yabanci heykeltiras, eserlerini tamamladiktan sonra geçtigimiz Pazartesi günü Kirklareli’ni de ziyaret etme imkani buldular. Ilimizin tarihi ve turistik mekanlarini ziyaret eden heykeltiraslar, Kirklareli müzesindeki eserlere de hayran kaldilar. Italyan, Roland Steger ve Alman Heykeltiraslar; Raphael Beil, Rolf Steiner, Georg Roth, Karin Bohrmann Roth’a Y. Heykeltiras Niyazi Dedeoglu önderlik etti. Ekibe ayrica; tercüman Berrika Ipekbayrak, Nevzat Atalay, Rahmi Atalay, Yildiz Güner, Özcan Aydemir, Fotograf Sanatçisi, Veteriner Hasan Çalikusu ve Lüleburgaz Amatör Fotografçilar Dernegi Baskani Özcan Çeltikli eslik etti.

Müzemizdeki eserleri büyük bir dikkatle inceleyen heykeltiraslar, Kirklareli’ni de çok begendiklerini kaydettiler. Bu arada Lüleburgazli Yüksek Heykeltiras Dedeoglu, sempozyumun hedefine ulastigini belirterek, Lüleburgaz gibi bir uygar bir kentte bazi kisilerce bu etkinligin elestirilmesinin ise kendisini son derece üzdügünü söyledi.

Lüleburgaz Belediyesi’nin 15 Agustos - 15 Eylül tarihleri arasindaki Uluslararasi 1. Tas Heykel Sempozyumu'nu degerlendiren Dedeoglu, bir aylik sempozyum boyunca Marmara mermerinin sanat dalina dönüstürülmesinin heyecanini yasadiklarini söyledi. Dedeoglu, "Bu bir kültür ve sanat etkinligidir. Ayni zamanda halka açik olan çalismalari dolayisiyla heykel sanatina iliskin pratik ve bilimsel birikimlerin halkla paylasilmasidir. Bir yerde heykelin ne oldugunu, nasil yapildigini neyi ifade ettigini halka dili döndügünce sanatçilar anlatmaya çalistilar" dedi. Dedeoglu, sunlari söyledi:

“Bu heykeller Lüleburgaz’in turistik özelliklerine, kültürel ve sanatsal doku katmak ve bu doku ile kentimizin çevre düzenlemelerini zenginlestirerek, sanatçilarin eserleriyle, Lüleburgaz meydanlari, Avrupa'daki büyük sehirlerin meydanlari gibi Açik Hava Müzesi haline getirmekle önemli bir etkinlik olusturmustur.

Lüleburgaz tarihsel altyapisinin da verildigi olanaklarla, bu bölgeye günümüzün hak ettigi kültürel statüyü kazandirmak amaciyla, yillar önce Mimar Sinan’dan baslayan girisimlerin geç kalmis bir uzantisi olarak görüyorum. Bu sempozyumun bu farkli yönü ile de Türk Sanat Tarihi içindeki yerini alacagina inaniyorum. Bu çalismalarindan dolayi degerli sanatçi arkadaslarimi yürekten kutluyorum.

Bu heykel sempozyumlarinin devamliligi, Lüleburgaz’imiza ileride bir Açik Hava Heykel Müzesi haline dönüstürülmesini arzu ediyorum. Avrupa’da açik hava müzelerini görmek için dünyanin her yerinden binlerce turist gidiyor. Avrupa’daki heykelleri yapan heykeltiraslar, simdi Lüleburgaz’a da heykel yapti. Yani ufak çapta açik hava müzesinin adimlarini atmis olduk. Insallah devami gelir. Yeni nesile bizlerden güzel bir armagan olur.”

Tas Heykel Sempozyumu’nu iki yilda bir gerçeklestirmek istediklerini sözlerine ekleyen Dedeoglu, basariyla sona eren bu sempozyumda yer alan eserlerin, onlarin olusumu esnasinda çekilen fotograflari ile birlikte tam 1 yil boyunca Lüleburgaz Kongre Meydani’nda sergilenecegini, daha sonra eserlerin ilçenin çesitli bölgelerine yerlestirilecegini belirtti.

Müzedeki eserlere hayran kaldiklarini dile getiren heykeltiraslar, müzenin bahçesini de büyük bir keyifle dolastilar. Eserleri inceledikten sonra müze önünde bir de hatira fotografi çektiren heykeltiraslar, Kirklareli’nin buram buram tarih ve nostalji kokan meshur Yayla Mahallesi’nde de ufak bir gezintiye çiktilar.

Heykeltiraslar daha sonra iyi dileklerle Kirklareli’nden ayrildilar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol