Insan Haklari Evrensel Beyannamesi’nin ve Hürriyet Gazetesi'nin 60. yildönümü sebebiyle geçtigimiz günlerde ilimize gelen Hürriyet Treni, bundan önce ziyaret ettigi illerde görülmemis bir kalabalikla sehrimizde karsilanmisti. Treni büyük bir cosku ile karsilayan binlerce Kirklarelili, yapilan etkinliklerde büyük ilgi göstermisti.
Kirklareli’de daha önceki illerde görülmemis bir sekilde karsilanan Hürriyet Treni, Hürriyet Gazetesi’nde genis yer buldu. “17 yil sonra gelen trene 30 bin kisilik karsilama” basligiyla verilen haberde Kirklareli halkinin coskusuna ve Hürriyet Treni’ne gösterdigi ilgiye vurgu yapildi.
Emel Armutçu Hürriyet Gazetesi’ndeki yazisinda Kirklareli ile ilgili izlenimlerini su sözlerle dile getirdi; “Ne güzel, katilim daha çok olacak mutluluguyla yol aldigimiz Kirklareli’de ne oldu dersiniz? 30-35 bin arasi insan, saatler gece yarisina yaklasmis olmasina ragmen, ayakta saatlerdir bizi bekliyordu. Trenin iki yanindan uzayan kalabaligi görmek mümkün degildi. Bundan haftalar önce “kimse bizi Tatvan ekibi karsilamadi” demistim. Simdi düzeltiyorum: Hürriyet Treni yola çikti çikali böyle karsilanmadi. Kirklareli az daha bizi aglatacakti” diyerek Kirklareli ile ilgili izlenimlerini ve duygularini ifade etti.
Ünlü gazeteci Yalçin Bayer de Tren, Öçal ve Hürriyet baslikli yazisinda Kirklareli halkinin en coskulu karsilamayi yaptigini belirterek; “En az bir kilometre uzunlugunda insan kalabaligi istasyon boyunca, hepsi de alçak gönüllüydü. Trenimiz düdügüyle selamliyordu onlari. 1986’dan beri ilk kez 14 vagonlu dev bir trenin kapatilmis olan istasyona gelisi; Kirklarelili sanatçi Burhan Öçal ve Hürriyet” diyerek Kirklareli ile ilgili birçok ayrintiya da degindi.
Vatandastan Baskan'a 'tren' ricasi
Hürriyet Treni, Kirklareli'de maziye karismis bir özlemin de yeniden küllerinden dogmasini sagladi. Tam 17 yildir yolcu treni görmeyen Kirklareli, Hürriyet Gazetesi ile TCDD isbirligiyle gerçeklestirilen bu proje sayesinde nostalji yasarken, bazi vatandaslar bu özlemlerini Belediye Baskani Cavit Çaglayan'a iletti.
Önceki sabah trendeki etkinlikler sirasinda Gar Binasi önünde bulunan Baskan Çaglayan'in yanina gelen bir Kirklarelili bayan, "Sayin baskanim bugün görülüyor ki Kirklareli trene gerçekten çok hasret kalmis. Bu ruhu yeniden canlandiramaz miyiz? Biz Kirklarelililer olarak raylarimizin ve tarihi Gar Binamizin çürüyüp gitmesini istemiyoruz. Bu konuda sizlerden de çalisma bekliyoruz" dedi.
"Potansiyel yok"
Bu vatandasimizin Baskan Çaglayan'a ilettigi talebe, yanit ise konusmalarin yapildigi yerde bulunan TCDD Birinci Bölge Müdürü Üzeyir Ülker'den geldi. Ülker, "Bizler Kirklareli'ni hiçbir zaman demiryolu agimizin disinda düsünmedik. Ancak su an bakildiginda Kirklareli'deki nüfusun önemli bir kismi özel araç sahibi. Bu vatandaslarimizin araçlarini birakarak trenle seyahat etmeleri su an için mümkün görünmüyor. Eger bu potansiyel yeniden olusturulursa Kirklareli Gari da yeniden faal hale getirilir" diye konustu.
Gar restorasyonu için TCDD'den basvuru
Kirklareli'daki tarihi Gar Binasi'nin restorasyonu için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari'nin, Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügü'ne basvuruda bulundugu ögrenildi. Önceki gün Hürriyet Treni'nin ilimizde bulunmasi nedeniyle Kirklareli'ne gelen TCDD Birinci Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Cumhuriyet'in ilk kazanimlarindan biri olan Kirklareli tarihi Gar Binasi'nin aslina birebir uygun olarak restore edilmesi amaciyla gerekli müracaati yaptiklarini bildirdi.
Tren seferi yapilmamasi nedeniyle garda personel bulunmadigini da kaydeden Ülker, "Tarihi özellikleri bulunan bu binamizin yok olmasina asla izin vermeyecegiz. Binamizi kurtarmak amaciyla müracaatlarimizi yaptik. Konu, Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügü'ne ulastirilmistir" ifadelerini kullandi.
Karaçam, Bayer'e Kirklareli'ni anlatti
Hürriyet Gazetesi'nin köse yazarlarindan Yalçin Bayer, Hürriyet Treni'nin ilimize geldigi gün gerçeklestirilen etkinlikler sirasinda Önadim Gazetesi Basyazari, Arastirmaci-Yazar Nazif Karaçam ile uzun bir söylesi gerçeklestirdi. Bu sohbet esnasinda Basyazarimiz, Yalçin Bayer'e Kirklareli'nin tarihini anlatirken, kendisi de bir Trakyali olan Hürriyet Gazetesi köse yazari, bu bilgiler ve Karaçam'in engin tecrübesi karsisinda saskinligini gizleyemedi.
Birlikte Hürriyet'in kurulusun bu yana 1 Mayis tarihli 1. sayfalarinin yer aldigi sergiyi de gezen ikili, Kirklareli'nin köklü tarihi hakkinda görüstü. Yalçin Bayer, Nazif Karaçam ile olan bu sohbetinden bazi kesitlere dünkü Hürriyet Gazetesi'ndeki kösesinde de yer verdi. Kirklareli'nin eski isimleri ve tarihsel gelisimine deginen Bayer, kösesinde ayrica sehrimizin okur yazarlik oraninin yüksekligine ve aydin insan sayisinin fazlaligina da dikkat çekti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol