Türkiye Cumhuriyeti aydinlari içersinde davasi olanlarin kavgasi olmus ve onlar bundan yara almislardir. Sair yazar Hasan Izzettin Dinamo da onlardan biridir. Bu çilekes insan bugün yasamis olsaydi 100 yasinda olacakti. Oysa geçen Haziran ayinin 20’sinde öleli 20 yil dolmustur. “Acili Kusak” tan olan bu sair ve yazari günümüz insanlari okuyup anlamislar midir bilmiyorum. Oysa hayati ve eserleri bilinmesi gereken yazarlardan, cumhuriyet aydinlarindan biridir.
Hasan Izzettin Dinamo davasi ve ideolojisi olan fakat Mustafa Kemal’in çizgisinde kalmaya, O’nun mücadelesini, O’nun kavgasini anlatmayi, yazmayi gaye edinmis biridir. Önce “ADSIZ KITAP”i yazmis, arkasindan “DENIZ FENERI” adli eserini gündeme getirmistir. Ancak Hasan Izzettin Dinamo’nun Deniz Feneri ile Almanya’da insanlarin dini hislerini oksayarak dolandiricilik yapanlarin Deniz Feneri arasinda bir ilgisi yoktur. Hasan Izzettin Dinamo’nun Deniz Feneri halkin karanligana isik tutan bir fenerdir. Bu fener cumhuriyet aydinlarinin kendisidir. Nitekim daha sonra Hasan Izzettin Dinamo meshur eseri KUTSAL ISYAN’i, arkasindan KUTSAL BARIS’i yazmis, Türk halkinin bagimsizlik ve özgürlük savasinin hikayesini dile getirmistir.
“Kutsal Isyan” yaklasik 3 bin sayfa, 5 ciltlik bir eserdir. Zamanin Ittihak ve Terakki Hükümetinin önde gelenlerinden Talat, Enver ve Cemal Pasalarin yurttan kaçtiklari 1918 yilindan itibaren olaylari ele alarak baslar ve milli mücadelenin zaferiyle sona erer. Milli mücadelede önde gelen, olaylar içerisinde kalan birçok kisi kitapta anlatilmistir. Hatta Çocuk Esirgeme ve Çocuk Yuvalarinin kurucusu Kirklarelili Dr. Fuat Umay bile Düzce Isyani sirasinda zincire vurulmus olarak bu kitapta.
Hasan Izzettin Dinamo’nun ikinci dev eseri 7 ciltlik (yaklasik 3500 sayfalik) KUTSAL BARISTIR’tir. Kutsal Baris, özgürlük ve bagimsizlik kavgasini yapip kazanan bir halkin Baris Dönemi’ni anlatir. Bir anlamda Kutsal Baris, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Baris, Dünyada Baris” sözünün bir açilimi gibidir.
Hasan Izzettin Dinamo Gazi Egitim Entitüsünde okumus, Sivas’ta ögretmenlik yapmis, ögretmen kökenli bir sair ve yazardir. Gazi Egitim’de beraber okudugu Aziz Dostum Prof. Dr. Cahit Tanyol’dan dinledigim kadar Hasan Izzettin Dinamo savaslarin anasiz babasiz biraktigi çocuklardandir. Devletin korumasi altinda büyüyüp hayata atilanlardandir. Tarihte bu tür Yetim Yurtlari’nda toplanmis binlerce çocuga “Kazim Karabekir’in çocuklari” derler. Bu yurtlardan biride Kirklareli’nin Yayla Semti’nde vardi ve burada 300’e yakin yetim çocuk bariniyordu.
Dünyada bolluk ve refah içersinde kitap ve siir yazmis az yazar ve sair vardir. Onlardan biride Nazim Hikmet Hikmet’dir. Hasan Izzettin Dinamo ise yoksul, yetim ve devletin himayesinde, kiz kardesinin bakimi ve gözetimi altinda yasamis ve bu kitaplari yazmistir. Yazdigi siirlerin ve kitaplarin bir kismi da kaybolmus ve çalinmistir. Çalinan bir kitabinin da yillar sonra bir baskasinin imzasi ile piyasaya çiktigini görmüstür. Kirklareli’nde de öldürülen Doç.Dr. Bahriye Üçok’un doktora tezine kendi adini koyup yayinlayan bir yazar vardir. Bu Kirklareli’nde bu intihal olayini (baskasina ait bilgi ve kitabi asirip kendine mal etme) rahmetli Bahriye Üçok’un kendisinden dinlemis, gazeteci yazar Ercümend Demirer’den isitmistim. Hasan Izzettin Dinamo’da kendi kitabinin basina böyle bir olay geldigini, kendisi ile yapilan bir röportajda söylemistir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol