41 otu geleneği bu yılda sürdü. Bahar mevsiminin gelişini müjdeleyen 41 otu geleneği yıllardan beri Hıdrellezden 1 gün önce (5 Mayıs) kırlardan 41 çeşit ot, küçük taş ve kekik otu toplanarak kutlanıyor. Bunlar su dolu bir kap içine atılır ve Hıdrellez sabahı bu suyla el, yüz yıkanır bunu yapmakla cildin güzelleşeceğine ve hastalıklardan arınıp, zindelik kazanılacağına inanılır.
Ayrıca 5 Mayıs'ta 41 çeşit ot toplanıp eve gelince, evde bulunan eski hasır ve eşyalardan bir kısmının yakılmasıyla bit, pire ve günahlardan arınılacağına; yakılan bu ateşin üzerinden atlamakla da yıl içinde kazanılmış olumsuz ve kötü alışkanlıkların yok olacağına inanılmaktadır.
Hıdrellez gecesi (5 Mayıs'ta) evin ana giriş kapısına ağaçlardan koparılan yeşil yapraklı dal konur. Özellikle kapıya asılan söğüt dalının sağlık getireceğine inanılmaktadır. Yıllardan beri korunan bu gelenek bu senede ilimizin çeşitli mesire alanlarında ve yoğunluk olarak Çamlık mevkii korusunda ızgaralar yakılarak vatandaşların eğlenmesi ve ilerleyen saatlerde Hıdrellez ateşinin yakılması ile birlikte sona eriyor.
Kırklareli'nde yıllardır geleneksel olarak kutlanmakta olan "Kırkbir otu" ritüeli ilimizde yine coşkuyla yaşatıldı.(5-6 Mayıs)
Akşam saatlerine doğru Kırklareli'ndeki piknik alanlarına akın eden Kırklarelililer yazın gelişini sembolize eden "Kırkbir otu" geleneğini doyasıya kutladılar. Özellikle ilimizin başta gelen piknik alanları Çamlık mevkii, Festival Alanı, Balaban baba mevkii, Karahıdır Korusu ve Waldorf Çamlığı, Kırklarelili vatandaşlar ile doldu taştı.
Trakya genelinde her yıl yaz mevsiminin gelişini kutlamak için yapılan "Hıdrellez" ve "Kırkbir otu" gelenekleri her yıl Mayıs ayının 5 ve 6'sında gerçekleşiyor. 5 Mayıs'ta yapılan etkinlikler "Kırkbir otu" 6 Mayıs'ta yapılan kutlamalar ise "Hıdrellez" olarak adlandırılıyor.
"Kırkbir otu" kutlamaları ilimizde dün gerçekleştirilirken, "Hıdrellez" kutlamaları ise bugün yapılacak.
"Kırkbir otu" kutlamaları Kırklareli'nde mahalle aralarında, mesire alanlarında ve okullarda kutlanıyor. 05 Mayıs Perşembe günü birçok vatandaş "Kırkbir otu" geleneğini gerçekleştirmek üzere kırlara çıkarak rengârenk otlar toplayıp, kulaklarına, ev kapılarına ve değerli buldukları eşyalarının üzerlerine astılar.
"Kırkbir otu" geleneği kapsamında ilimiz Yayla Mahallesi Çamlık Mevkiindeki yeşil alanlara çıkan vatandaşlar aileleri ile birlikte evlerinde hazırladıkları kurabiye, gözleme, börek ve poğaça türü yiyeceklerle piknik yaptılar.
Çamlık Mahallesi ve Balaban Baba mevkiinde "Kırkbir otu" kutlamalarında büyük bir coşku hakimdi. Mesire alanlarında Kırkbir otu geleneği gerçekleştiren vatandaşlar "Kırkbir otu" geleneğini şu şekilde özetlediler; "Kırkbir otu" geleneğinde evlere ve diğer yerlere yeşil alanlardan toplanarak asılan otların bizleri kötülüklerden koruyacağına inanıyoruz. Bu geleneği her yıl Mayıs ayının 5'inde gerçekleştirmekteyiz. Yine 6 Mayıs gününde de geleneksel "Hıdrellez" kutlanmaktadır. Bunun yanı sıra ateş üzerinden atlıyoruz. Bununda yıl boyunca sağlıklı kalındığından dolayı yapıldığını biliyoruz."
Akşamüzeri yakılan ateşin üstünden atlayan Kırklarelili vatandaşlar, geleneksel "Hıdrellez" kutlamalarındaki bütün etkinlikleri gerçekleştirdiler. Ateşin üzerinden atlamanın sağlık getireceğine inanan vatandaşlar bu coşkuyu hep birlikte yaşadılar. Kapılarına yeşillik asma geleneğini de yerine getiren vatandaşlar, yine bir başka inanışa göre evlerine ot asmak ile evlerini cadılardan koruduklarına inandıklarını ifade ettiler.
Kırkbir otu geleneği ile bahara ve yaza merhaba diyor, tüm okuyucularımızın Hıdrellezi'ni kutluyoruz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol