Türk Halk Oyunlari’nin tanitilmasina yönelik yillardir yapilan faaliyetlerin bir ayagi olan Trakya 2008 kapsaminda 16 ülkeden toplam 84 kisi ilimize geldi. Ülkemizi ve yöresel oyunlarimizi, yurtdisina tasiyan Bulgaristan, Yunanistan, Japonya, Belçika, Almanya ve çesitli ülkelerde Kirklareli Halk Oyunlari’nin egitim ve ögretimini yapan Sener Aldemir’in (Otantik) egitmenliginde sürdürülen çalismalarda dün Kambana, Ali Pasa, Kirk Haydut, Gayda ve Eski Kasap oyunlari ögretildi.
Birçogu dans ögretmeni olan katilimcilar, Sener Aldemir egitmenliginde halk oyunlarimizi ögrenmeye çalistilar.
Türkiye-Bulgaristan ve Yunanistan’da gerçeklestirilen bu organizasyonda Kirklareli ve Edirne de yer aldi. Sehrimize gelmeden önce Bulgaristan’da da 3 gün boyunca kalan kafile, bu ülkenin halk oyunlarini inceledikten sonra Kirklareli’nin yolunu tuttu. Bahri Ertek’in organizasyonlugunda geçeklestirilen bu kültür faaliyetiyle, Kirklareli’nin oyunlari ve kültürü dünyaya açilmis oldu.
Organizasyon sahibi Bahri Ertek, yapilan bu faaliyetlele birlikte Kirklareli Halk Oyunlari’nin dünyaya açildigini belirtti. Kirklareli Halk Oyunlari’nin kendi yerinde, yani Kirklareli’de ögretilmesinin önemine de vurgu yapan Bahri Ertek çalismalarin ayni zamanda alaninda bir idol olarak kabul gören halk oyunlari egitmeni Sener Aldemir’in egitmenliginde gerçeklestirilmesinin ayri bir güzellik olduguna degindi.
Oyunlarin en dogru sekilde, isini en iyi yapan egitmenler ve müzisyenler ile ögretildigini de sözlerine ekleyen Ertek, katilimcilarin çok güzel zaman geçirerek Kirklareli’ni daha yakindan tanidigini vurguladi.
Bugüne kadar yapilan en kapsamli organizasyonlardan birisi olan Trakya 2008’de katilimcilar dün Halk Egitim Merkezi’nde Kirklareli Halk Oyunlari dersi aldi. Oldukça keyifli bir ortamda geçen çalismalarin ardindan ise katilimcilar Ögretmenevi Çay Bahçesi’nde öglen yemegi yediler.
Uluslararasi folklor hocalari Yves Moreau (Kanada) ve Hironobu Senzaki (Japonya)’nin 60. yas jübilesinin de yapildigi Trakya 2008’de dün aksam Dörtler Resteurant’da bir yemek verildi.
Brezilya, Israil, Amerika Birlesik Devletleri, Canada, Belçika, Isviçre, Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, Iltay, Japonya, Tayvan, Hollanda, Ingiltere ve Kore gibi dünyanin çesitli ülkelerinden gelen 84 katilimci Kirklareli’ndeki çalismalarinin ve egitimlerinin ardindan bugün Yunanistan’a gidecekler. Trakya 2008’in Yunanistan ayagidan sonra Edirne’de de 2 gün kalacak olan kafile oradan da Istanbul’a geçecek.
Kirklareli’nin gerek kültürünü gerek halk oyunlarini gerekse cografi yapisinin tanitiminin en iyi sekilde gerçeklestigi çalismalarda Kirklareli’ni ve oyunlarini hiçbir zaman unutamayacaklarini belirten halk oyunlari egitmenleri, kendilerine Kirklareli Halk Oyunlari’ni ögreten ve her türlü yardimi sunan egitmenleri Sener Alademir’e tesekkür ettiler.
Oldukça ses getiren bu projenin tekrarlanmasi durumunda önümüzdeki yillarda yeniden Kirklareli’de bulunmak istediklerini de söyleyen katilimcilar geçirdikleri bu güzel anlari unutamayacaklarini ve her yerde bu güzel oyunlari sergileyeceklerini belirttiler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol