Kirklareli Milletvekili Tansel Baris, sözlesmeli personelin sorunlarini TBMM'de dile getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Kirklareli Milletvekili Tansel Baris, 23 Aralik tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konusma yapti. Baris, 2010 yili bütçe görüsmelerinin 23. maddesi olan “Sözlesmeli Personel”in sorunlarini dile getirdigi konusmasinda sunlari kaydetti:

“Kamu kurum ve kuruluslarinda çalisanlarin pozisyonlari memur, sözlesmeli personel, geçici personel ve isçi kadrolari olmak üzere dört kategoride toplanmistir.

Bu kategorilerin içerisinde yer alan sözlesmeli personel hakkinda söz almis bulunuyorum. Devlet Bakanligi’nin açiklamalarina göre, genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumlari, döner sermayeli kuruluslar ve kefalet sandiklarina ait kadro ve pozisyonlarda toplam 2 milyon 181 personel çalismaktadir. Bunlarin 1 milyon 720 bini memur, 109 bini tasrada olmak üzere, 155 bin sözlesmeli personel ve 75 bini isçi olarak çalismaktadir. Bu kategoriler içerisinde 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4.maddesinin ‘Sözlesmeli personel’ baslikli (B) bendine göre çalistirilanlarin içler acisi durumunu sizlerin takdirlerine sunacagim.

Nedir bu? Kisaca 4/B olarak adlandirilan sözlesmeli personel? Kimlere denir 4/B? ‘Kalkinma plani, yillik program ve is programlarinda yer alan önemli projelerin hazirlanmasi, gerçeklestirilmesi, isletilmesi ve islerligi için sart olan, zorunlu ve istisnai hallere münhasir olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasina ihtiyaç gösteren geçici islerde geçici olarak sözlesme ile çalistirilmasina karar verilen ve isçi sayilmayan kamu hizmeti görevlileridir.’ diye tarif edilmistir. Ne güzel! Tarifinden de anlasilacagi gibi, uzmanlik isteyen, özel ihtisas bilgisi isteyen isler için iyi niyetle düsünülmüs bir düzenleme. Uzmanlik ve ihtisas isteyen isler için düsünülmüs olmasina karsin, AKP Iktidarinda, uzmanlik ve ihtisas isteyen isler için 4/B seklinde istihdam edilenler, adeta, çagdas köle haline dönüstürülmüstür.

7 yillik AKP Iktidarinda, adalet, liyakat ve kariyer bir kenara itilerek; devlet memurlugu yerine, herhangi bir hakki olmayan, tüm hak ve sorumluluklari birer yillik uzatmayla imzaladigi sözlesme metniyle sinirli kalan, kadrosu olmayan, isçi de sayilmayan, 4/B seklinde istihdam edilen kamu görevlisi istihdami, adeta, planli ve programli bir sekilde yayginlastirilmistir.

AKP Iktidarinin birinci yilinda istihdam edilen 4/B sözlesmeli Personel 4330 iken aradan geçen 7 yillik süreçte bu sayi 155 bin 217’yi asmistir. Demek ki, hükümet aradan geçen 7 yillik bu süreç içerisinde 4/B sözlesmeli personel istihdaminda özel bir gayret içinde olmustur. Hükümetin AKP Iktidarinin sözlesmeli personel çalistirma israrinin altinda acaba neler yatmaktadir? Sözlesmeli personele imzalatilan sözlesme maddelerinden sizlere birkaç örnek vermek istiyorum ve bu durumda AKP Iktidarinin bu konuya bakis açisini da sizlerin takdirlerine sunuyorum.

Sözlesme maddelerinin içerisinde 3. maddenin ikinci fikrasinda yer alan ‘Ayrica, ilgili kendisine verilen isleri bitirene kadar normal çalisma saatleri disinda da çalismak zorundadir. Normal çalisma saatleri disinda veya tatil günlerinde yapacagi çalismalar karsiliginda ilgiliye herhangi bir ek ücret ödenmez.’ Daha bitmedi. ‘Kisinin bir ay önce ihbar etmek sartiyla sebep göstermeksizin sözlesmesi feshedilebilir.’ Evet, sebep göstermeksizin deniliyor.

Anayasa’mizin 49. maddesi ne diyor: ‘Devlet, çalisanlarinin hayat seviyesini yükseltmek, çalisma hayatini gelistirmek için çalisanlari ve issizleri korumak, çalismayi desteklemek, issizligi önlemeye elverisli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalisma barisini saglamak için gerekli tedbirleri alir.’

Peki, bu sözlesmelerde hayat seviyesi yükseltiliyor mu 4/B çalisanlarinda? Çalisma barisini saglamak mümkün mü? Issizleri korumak nerede? Tabii ki, issizleri korumak derken, bir yil içerisinde de issizlere 1 milyon kisi daha eklendigini de burada belirtmek istiyorum.

Anayasa maddesi böyle derken, 155 bin kisiye yapilan çagdas kölelik muamelesini içinize sindirebiliyor musunuz degerli arkadaslarim? Vicdanlariniz sizlamiyor mu? Ates düstügü yeri yakar elbette. Peki, sayin milletvekilleri, sizin çocuklarinizin bu atesin içinde olmasini ister misiniz? Ayni isi yapan 2 kisiden biri kadrolu, her haktan yararlanabiliyor, digeri hiçbir haktan yararlanmayip köle gibi çalistiriliyor degerli arkadaslarim. Bu, ayrimcilik degil de nedir? Adalet, hak, hukuk nerede? Yoksa, burada baska bir hesap mi var?

2002 yilinda istihdam edilen 4/B'li sözlesmeli sayisi 4330 iken bu rakam yedi yillik süreçte 155 bine çikarildi. Niyet, zamanla tüm devlet memurlarini 4/B kategorisine geçirmek mi istiyorsunuz? Niyetiniz, bu insanlari her yil sözlesme imzalarken pesinizden kosturtmak mi? Yoksa, niyetiniz bu insanlari baskiyla AKP’li yapmak mi istiyorsunuz? 155 bin 4/B'li, 4/C'li toplam 1 milyon seçmen yapiyor. Hesap bu mu arkadaslar?

Daha bitmedi. Degerli arkadaslarim, es ve çocuklarinin agir hastalik geçirmesi halinde bile refakat izni haklari bulunmamakta, otuz günü asan hastalik izinleri islem görmezken bu durum fesih nedeni olabilmektedir. ‘Sözlesmeli personelin istihdam gerekçesi ortadan kalkti.’ denilerek hizmet akdi sona erdirilmektedir. Her yil sözlesme yenilemek durumunda kalinirken hizmet sözlesmesi için her yil damga vergisi ödemek zorunda kalmaktadirlar. Sözlesmeli personel, aile, çocuk, giyim yardimi gibi sosyal haklardan faydalanamiyor. Atama ve nakil haklari, es durumu tayin haklari, görevde yükselme ve ünvan degisikligi, maalesef bu tip haklari da yoktur.

4/B’li personellerin yasadiklari bu sikintilar kamu hizmetinin verimliligi ve kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, 4/C’liler ne halde acaba? 4/C statüsünde istihdam edilen geçici personeller ise kamu kurum ve kuruluslarinda bilfiil çalisan diger kadrolu ve sözlesmeli personelle ayni isi yapmalarina ragmen maas ve özlük haklari bakimindan onlarin sahip oldugu haklara maalesef sahip degiller.

Asgari ücret düzeyinde maas alan, isten çikarildiklarinda ise tazminat hakki ve güvenceleri bulunmayan 4/C’li personelin özlük ve sosyal haklari ile ücretleri birkaç maddeden ibaret olan ve insan haklarina aykiri hükümler içeren sözlesmelerle belirlenmektedir.

Bu itibarla, kamu kurum ve kuruluslarinda çalisan fakat mali, özlük ve sosyal haklar bakimindan farkli uygulamalara tabi tutulan 4/B statüsündeki personellerin kadroya geçirilmesini, 4/C’de çalisanlarin ise mali, sosyal ve özlük haklarinin iyilestirilmesi için sizlerin de desteklerini bekliyoruz elbette.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol