Kırklareli'nin en eski yerleşim yeri; "YÜNÇALAN"

30 Mart yerel seçimlerinde, 3'ncü kez, Yündalanlı vatandaşın desteğini alarak muhtar olan Şevki Atkan, Önadım Medya Haber muhabirlerine köyü ile alakalı olarak detaylı bilgiler vererek, halkına teşekkür etti.

900'lü yıllarda, Orta asya'dan Karadeniz'in kuzeyinden Avrupa'ya göç eden Türk boylarından,Gagavuzların kollarından olduğu tahmin edilmektedir.
Buralarda küçük baş hayvancılık çok olduğu ve çalıların hakim olduğu bir doğal yapısı olması münasebeti ile, "YÜNÇALAN" daha sonra "YÜNDALAN" denmiştir." Diyerek tarihi yapısı ile alakalı olarak bilgiler veren, Atkan, köydeki su kaynaklarının tarım ve hayvancılığı desteklediğini belirtti.
Köy hakkında güncel bilgileride paylaşan Aktan, "2 Kahvehanesi, 1 tane ise bakkalı bulunan Yündalan köyünde, geçmiş yıllara oranlar hayvancılık daha büyük önem kazanmış durumda. 1000 Küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan sürü halinde bulunmakta. Ulaşım konusunda Üsküp Belediyesinin desteği ile her saat Kırklareli'ne gidebiliyoruz. 10,000 Dekar tarım arzisinin % 60'ı kumsal, taşlık ve verimsiz alanlardan oluşmaktadır. Arpa, buğday, ayçiçeği ekilen ürünlerimiz olup, hayvansal gıdalar için kesif en çok tercih edilmektedir. Güncel nüfusumuz yaz aylarında 70 hane 310 kişi, kışın ise 50 hane 280 kişidir."dedi.
Aktan sözlerini, arka planda kalan tarihi dokusu hakkında , "Tarihi eser bakımından zengin, ama Kırklareli gibi ilgisizlik nedeni ile ön plana çıkartılamamış olan bir çok eseri bünyesinde bulunduran Yündalan köyünde, Roma döneminde yapılan ve bizanslılarında kullandığı,duvar yükseltileri 2,5 ile 5 metre arasında değişen "Büyük kale" tarihi kalıntıları vardır. Büyük kaleye 6 Kilometre uzaklıkta küçük kale bulunmaktadır.
Yündalan köyünün bir çok yerinde savaşlardan kalma mevzileri görebilirsiniz. Beşpınar su kaynağı pınarı ile söğütçük su kaynağı ve pınarı yündalan köyümüzde bulunmaktadır." Şeklinde bilgiler vererek noktaladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol