Edirne’nin Ipsala ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Çeltik, kültür ve sanat festivali bu yil 15-17 Agustos tarihlerinde gerçeklestirildi. Ancak Ipsala’da festival etkinliklerinden çok, festival kapsaminda Cumhuriyet Meydani’nda açilisi gerçeklestirilen “Çeltik heykeli” ilgi gördü ve görmeye de devam ediyor.
Trakya bölgesinde birçok basarili çalismalara imza atmis Heykeltras Bilgin Akay, sadece Türkiye’de degil, dünya çapinda bir ilki gerçeklestirerek, çeltigi ile meshur olan ilçe merkezine, güzel bir “çeltik” heykeli yapti. Tasarimi da kendisine ait olan heykelde, bir kadin figürü çeltik tarlasinda, elinde çeltik demetini tutuyor ve heykeli izleyenlere sanki bu demeti sunuyormusçasina, dikkatleri cezp ediyor.
Dün gazetemizi ziyaret eden ve “çeltik” heykelinden, gerçeklestirmek istedigi projelere kadar pekçok konuda açiklamalarda bulunan heykeltras Bilgin Akay, kendisi ile ilgili olarak sunlari kaydetti;
“Ben Lüleburgazliyim. Ancak Trakya’nin çesitli bölgelerinde çalismalar gerçeklestiriyorum. 1997 yilindan beri Edirne bölgesinde heykel yapiyorum. Örnegin Edirne’de bir Atatürk, bir de “Aliço” lakapli pehlivanin heykellerini yaptim.”
Akay, çeltik heykeli ile ilgili olarak ise sunlari söylüyor; “Ipsala’ya “çeltik” ile ilgili bir heykel yapmak istiyorduk. 1998-1999 yillarindan beri aklimizda olan bir projeydi. Farkli bir sey yapmak istedim. Daha sonra dünya üzerinde “çeltik” konulu hiçbir heykelin olmadigini ögrendik. Pirinç üretimi yapan ülkelerde bile böyle bir heykel yok. Bizler de çeltigi ön plana çikarmak istedik. Sonuçta, prinç dünyanin var olusundan beri soframiza giren, önemli bir ürün. Yine heykelimizde kadin figürünü ön plana çikardi. Çünkü “kadin” çaglar boyunca; çaliskanligi, fedakarligi, var olusu temsil etmistir. Bu yüzden heykelimizde “kadin”in da zarafetini kullanarak bir obje çikardik. Çeltik tarlasinda, bir çeltik demetini insanlara sunarmisçasina elinde tutan kadin figürü tasarladim. 2,8 metre yüksekliginde, gerçek insan boyutuna yakin, standart döküm malzemelerinden bir heykel yaptim.
Çeltik, kültür ve sanat festivalinin ilk gününde heykelimizin açilisi yapildi. Heykelimiz Ipsala halkindan büyük bir ilgi gördü.”
Ipsala Belediye Baskani Emin Basaran ise heykelin açilis töreninde sunlari kaydetti; “Ipsala’yi sadece Türkiye’de degil dünyaya tanitmak ve sade bir sinir kasabasindan; modern, ülkemizin vizyonunu olusturacak sehirlerarasinda hak ettigi yeri almasini saglamaktir.
Bu yil cumhuriyet meydani düzenleme çalismalari içinde, güzel sirin Ipsalasizin simgesi haline gelmis olan toprak ve suyun ürünü çeltik diyari Ipsala’nin incisi, çeltigi temsilen bir heykel yapilmasi planlanmistir. Bu heykelde islenen konu ve ifade de çeltik tarlasi içerisinde yürüyen, zarif ve mistik bir çeltik demeti sunumu hareketinde genç bayan figürü, heykeltras Bilgin Akay tarafindan tasarlanmis ve yapilmistir. Pirinçin gida olarak kullanimindan itibaren bugünlere, pirinç ve çeltik adina dünya tarihinde ve mitolojisinde ilk heykeldir.”
“Kirk Sehitler’e görkemli bir heykel yapmak istiyoruz”
Heykeltras Bilgin Akay, su anda yenileme çalismalari süren sehitligimize de 12,5 metre yüksekliginde görkemli bir abide yapmak istediklerini, proje ile ilgili olarak görüsmelerin devam ettigini kaydetti. Akay; “Kirklerli’nin Kirk Sehitligi için de güzel bir projemiz var. 12,5 metre yüksekliginde 2 yarali askerin sirt sirta verdigi görkemli bir abide tasarladik. Ancak proje ile ilgili görüsmelerimiz devam ediyor. Yeterli destegi alabilirsek, bu projeyi gerçeklestirmek istiyoruz” dedi.
Kültürümüze ve tarihimize sahip çikmamiz gerektigini önemle vurgulayan Akay; “Çanakkale ile ilgili projelerimiz de var. Çanakkale’ye, kültürümüze ve tarihimize sahip çikmaliyiz. Avrupa “heykel” konusunda çok titiz davraniyor. Bizler de bu konuda bazi seyleri asmali ve gereken ilgi, alakayi göstererek, kültürümüzü, tarihimizi heykeller araciligi ile tanitmaliyiz” diyerek açiklamalarini noktaladi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol