12 Eylül 2010 tarihinde yapilacak olan yeni anayasa tasarisi referandumuna “hayir” diyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Il Teskilati çalismalarina basladi.
AK Parti hükümeti tarafindan hazirlanan yeni anayasa tasarisinda degistirilecek olan 26 maddenin birçogunun AK Parti’nin gizli emellerine yönelik oldugunu belirten MHP’liler, yeni anayasanin reddi için çalismalarina start verdi. 09 Agustos Pazartesi aksami saat 21:00’’da Kirklareli Merkez Ilçe Istasyon Çay Bahçesi’nde gerçeklestirilen “Referanduma hayir” toplantisinda konusan MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu, 12 Eylül’de halkin önüne getirilecek olan anayasa tasarisi ile detayli bilgiler vererek, tüm parti üyelerinin halki “hayir” oyu kullanmasi yönünde bilgilendirmesi gerektigini söyledi.
MHP’nin uzun yillar Genel Baskanligi’ni yapan merhum Alparslan Türkes’in video görüntülerinin yer aldigi slaytla baslayan toplanti, MHP’nin 9. Genel Kurulu’nda Genel Baskan Devlet Bahçe’nin konusmalarinin yer aldigi videolarla devam etti. MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu’nun toplantiya intikal etmesi ile MHP Kirklareli Il Baskani Åzaban Savasan, Milletvekili Uslu’nun referanduma hayir konusu ile ilgili açiklamalar yapacagini belirterek sözü Cemallettin Uslu’ya birakti. 12 Eylül’de halkin önüne getirilecek anayasa referandumunun 26 maddeden olustugunu bunlarin bir kisminin kisilerin özgürlügüne bir kisminin da AK Parti’nin gizli emellerine hizmet edecegini söyleyen Uslu, bu anayasa paketinin AK Parti’nin bir dayatmasi oldugunu sözlerine ekledi.
MHP olarak anayasa degisikligine hiçbir zaman karsi olmadiklarini fakat bu düzenlenmesi planlanan anayasanin AK Parti’nin çikarlarina oldugu için karsi çiktiklarini belirten Uslu, ”Anayasalar bir ülkede toplumun genel kurallarinin yazildigi yasalar zinciridir. Peki bu anayasalar nasil yapiliyor? Bakiniz bizim mecliste günlerce bu konuyu tartistik. MHP karsi çikmasina ragmen AKP anayasa tasarisini referanduma tasidi. Bu yeni anayasa paketi içinde 26 tane madde var. AKP mecliste 376 oy çikaramadigi için anayasa degisikligi milletin önüne gelecek. Cumhuriyet kuruldugundan bu yana Türkiye 4 tane anayasa degisikligi yapmis. Bu anayasalar zaman zaman degisiklige ugramis. 35 defa degisiklige gidilmis ve 294 madde degistirilmis. Ama MHP 1982 anayasasinin AKP’nin dayatmasiyla degistirilmesine basindan beri karsi çikmistir. MHP bu sekilde gelen anaysaya katki yapamaz” dedi.
Referandum kapsaminda degistirilecek olan 26 maddenin bazilarinin kisisel özgürlüklere, bazilarinin ise AK Parti’nin gizli emellerine hizmet edecegini dile getiren Uslu, “Bu 26 maddenin neler olduguna bakalim. AKP tarafindan hazirlanan yeni anayasadaki bu maddelerin bazilari kisisel özgürlüklere, bazilarininsa AKP’nin gizli emellerine yönelik oldugunu görüyoruz. Birçok maddenin içerisinde AKP’nin gizli emellerini içeren ibareler var. Anayasa’nin evet çikmasi için AKP’nin insanlarimizi kandirmak için ciddi bir çalismasi var. Biz de MHP olarak halkimizin kandirilmayip, aydinlatilmasini saglayacagiz. Bu anayasa ile iktidar, yarin öbür gün kendilerine yaptiklarindan hesap sorulmamasi için ugrasiyor” diye konustu.
“12 Eylül referandumu Türkiye için yol ayrimi”
Hükümetin yasama ve yürütme organlarini elinde bulundurdugunu, geriye sadece yarginin kalmasi sebebi AK Parti’nin yargiyi da saf disi etmeye çalistigini dile getiren Milletvekili Cemalettin Uslu, ”Hükümet her konuda kendi isteginin olmasi için sürekli olarak yargiya yükleniyor. Ancak yarginin her zaman Türkiye ölçüleri noktasinda karar vermesi lazimdir. Yasamayi meclis kendisi yapmakta. Açikçasi yasama simdiki iktidarin elinde. Yürütme de zaten iktidarda. Geriye sadece yargi kaliyor. Iktidar da sürekli olarak yargiya yüklenerek, hep onlarin istediklerinin kabul edilmesini bekliyor” dedi ve sözlerine söyle devam etti; “12 Eylül Türkiye için yol ayrimi. Halkimizin bu anayasaya mutlaka hayir demesi lazimdir. Hayir çiktigi takdirde iktidar da mutlaka kendine çeki düzen verecektir. Bu oylamadan hayir çikmasi, ülkemizin hayirina olacaktir. Aksine oldugu takdirde anayasanin degistirilemeyecek maddeleri de degistirilecektir. Anayasa’nin hayir çikmasi ülkemiz için önem teskil etmektedir. Bizim Trakya bölgemiz, Kirklareli, Edirne ve Tekirdag illeri biraz daha sagduyulu bir halka sahip. Bu oylamanin mutlaka hayir seklinde çikmasi halkimizin hayirina olacaktir.”
Açilimlarin ülkemiz için hiç bir fayda getirmedigini de sözlerine ekleyen Uslu, ”Açilim lafi edildiginden beri Türkiye’de terör olaylari git gide artti. Çünkü bu ülkenin ayrismasina gidecek bir proje gibi gözüküyor. Buna bir dur demek gerekiyor. Ülkenin gidisati gerçekten de iyi degil. Terör olaylari aldi basini gidiyor. Özellikle Kuzey Irak’taki bu gelismeler ülkenin bölünmesine kadar gidebilir. Türkiye’nin özellikle sinir bölgelerinde madalya almis komutanlarinin yargilandigi bir dönemde yasiyoruz. Dis politikada esip gürlüyoruz ama içeride Türk insaninin basini egdiren politikacilar var. Bu ülkenin dünya genelinde lider konumda olmasi gerekir. 2023 yilinda dünyanin lider ülkeleri arasinda yer almamiz lazim. O yüzden de Milliyetçi Hareket Partisi’nin iktidara gelmesi gerekiyor. Insallah önümüzdeki dönemde Kirklareli’den de bir milletvekili çikacak.
“Tamamen yargiya yönelik bir degisiklik planlaniyor”
Yeni anayasaya mutlaka hayir denilmesi gerektigine dikkat çeken Cemalettin Uslu, ”Bir partinin dayatmasiyla anayasa yapilamaz. Mecliste mütabakat saglanmasi lazimdi. Bu anayasa toplumun hangi sorunlarini çözecek? Hayir, hiçbirini çözmeyecek. Bu anayasa degisikligini 12 Eylül’de reddetmemiz gerekiyor. Hayir dememiz, AKP’nin gidisatina dur diyecektir” diyerek sözlerini tamamladi. Konusmasinin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu, ”Türkiye'nin temel ilkelerini belirleyen ilk üç ilkesi vardir. Anayasamizin degistirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri vardir. 1982 anayasasi daha önce degisiklige ugradi. Anayasalar degistirilebilir fakat burada AKP’nin anayasa mahkemesinde bazi degisiklikler yaparak kendilerine daha yakin bir anayasa mahkemesi kurma çabalari var. Bizler bu endiselerimizi dile getirmeye çalistik. Anayasamizin degistirilemez maddeleri ile ilgili acaba gizli düsünceleri mi var bizler bunlari ortaya koyduk.
Anayasa mahkemesinin yapisini degistirmesi hakimler savcilar yüksek kurulunun yapisinin degistirilmesidir. Tamamen yargiya yönelik bir degisiklik planlamaktadir. Diger maddeler zaten ülke insanimizin red edecegi maddeler degil ki. Bu maddeleri Türkiye’d ki birçok kanunla düzenlenebilir maddelerdir. AKP hükümeti bu basit maddeler sayesinde bizlerin tepki gösterdigi iki maddenin de geçirmesini planlamaktadir” dedi.
Erken seçimle ilgili sorulan sorulari da cevaplayan Uslu, ”Milliyetçi Hareket Partisi her zaman yapilacak olan seçime hazirdir. Ülkeye tek basina iktidar olma yolunda olan hazirligini tamamlamistir. Zaten seçimlere bir yildan az bir zaman kaldi. Yani Türkiye artik seçim baharindadir. Anayasa degisikliginin referandum ile oylanmasi bu seçimlere hazirlik anlamini tasimaktadir. 12 Eylül’de yapilacak olan bu refarandum daki sonuçlar hükümete bir ikaz niteligi tasiyacaktir. Iktidarin oylanmasi olacaktir.”
Cemalettin Uslu’nun yaptigi açiklamalarin ardindan “Referanduma hayir” toplantisi sona erdi. Toplantiya Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu’nun yani sira MHP Il Baskani Åzaban Savasan, ilçe baskanlari, belediye baskanlari, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile sayida parti üyesi katilim gösterdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol