Memur ve emekli zammında sona doğru;TÜİK enflasyonu açıkladı, şimdi refah payı hesaplanacak

Milyonların gözü kulağı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıklamasındaydı. 5 Temmuz Çarşamba Günü saat 10.00'da yapılan açıklama ile haziran
ayı enflasyonu yüzde 3.92, aylık enflasyon 38.21 olarak
açıklandı. Buna göre Türkiye ekonomisi son 18 ayın en düşük seviyesini görmüş oldu.
2023 yılı kümülatif oranına bakıldığında ise toplamda yüzde 142 gibi bir artışı sağlamış olacağız. Ortalama memur maaşı Aralık 2022 tarihinde 10 bin 932 lira iken ocak 2023 tarihinde 14 bin 417 liraya, şimdi ise 2023 temmuzunda 25 bin 15 liraya çıkartılacaktır. Temmuz artış oranı ise ortalama memur maaşında toplamda yüzde 74'e karşılık gelmektedir.
Asgari ücret desteğinin 2023 sonuna kadar devam ettirilmesini, tutarının da aylık 500 liraya çıkarılmasını öngörüyoruz"
Yüzde 6 sözleşme zammına enflasyon farkı eklenecek
Temmuz ayı memur ve emeklinin zam ayı. Bundan dolayı tüm memur ve emeklilerin gözü kulağı açıklanacak enflasyon oranındaydı. Açıklanan verilere göre sözleşmeye göre var oaln yüzde 6'lık zam oranına enflasyon farkı da eklenecek. Açıklanan verilere göre memur ve emekliler maşlarında yüzde 17.55 oranında zam alacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi de yüzde 19.77 oranında zam alacak. Ortaya çıkan zam oranlarının yanı sıra refah payı da zam oranlarına ilave edilerek kesin maaş rakamları belirlenmiş olacak.
Her fırsatta enflasyon ile savaşın devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zam ve refah payı ile vatandaşı ekonomik zorlukların karşısında bırakmayacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son konuşmada şu sözleri dile getirdi;
“Halkımızı enflasyona
ezdirmeme prensibimize bugün de sahip çıkıyoruz”
Ardından 2023 yılının ikinci yarısında brüt asgari ücret tutarını 13 bin 414 liraya, net asgari ücret tutarını ise 11 bin 402 liraya yükselttik. Böylece asgari ücrete yüzde 34 gibi enflasyonun üzerinde refah payını da içeren bir zam yapmış olduk.
Son 21 yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz halkımızı enflasyona ezdirmeme prensibimize bugün de sahip çıkıyoruz. Özellikle toplumumuzun kırılgan kesimlerini hayat pahalılığının etkilerinden korumaya çalışıyoruz. Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması, bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranını yüzde 25 ile sınırlandırmıştık. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir.
Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında oluşan balonu da yakından takip ediyoruz. Ekonomik şartlardan ziyade tamahkârlıktan ve açgözlülüklerden kaynaklanan bu meselenin üstüne gideceğiz. Ticaret Bakanlığımız denetimlerini daha da sıklaştıracak. Stokçuluk ve fırsatçılık yapanlara asla müsaade edilmeyecek. Milletin canını yakanlardan hukuk ve serbest piyasa kuralları içinde muhakkak hesap soracağız.
“Uluslararası yatırımcıların
ülkemize yönelik ilgisi yükseldi”
Yeni ekonomi kadromuz enflasyonla mücadele yanında uluslararası doğrudan yatırımları artırma çalışmalarına hız verdi. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte dost ve kardeşlerimiz başta olmak üzere uluslararası yatırımcıların ülkemize yönelik ilgisi yükseldi. Son 21 yılda yaklaşık 255 milyar dolar doğrudan yatırım çeken Türkiye’nin salgın sonrasında yıldızının daha da parladığını görüyoruz. Rekabetçi, yenilikçi, girişimci dostu bir iş ve yatırım ortamıyla bu ilgiyi ve pozitif havayı ekonomimiz için fırsata çevirmekte kararlıyız.
11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleştirilecek NATO Lider Zirvesi’ni müteakiben yurt dışı ziyaret ve kabul trafiğimizi yoğunlaştıracağız. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütme hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız. (N.Şensöz)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol