Merhaba Kirklareli

Dünün devami
Sürekli monokültür, münavebenin geregi gibi yapilmamasi söz konusu ürünlere zarar veren hastalik ve zararlilarin asiri çogalmalarina neden olmustur. Mücadele etmek için bilinçli olarak kullanilmayan sentetik kimyasal pestisidler, bazi faydalari irklarin kaybolmasina neden olmus ve biyolojik mücadele ortami tahrip edilmistir. Verimliligi artirmak için topraklarin asiri sekilde sentetik mineral maddelerle gübrelenmesi özellikle çabuk yikanan azotlu gübrelerin yeralti sularina kadar ulasmasiyla, hayvan ve insanlarda nitrat zehirlenmeleri görülmüstür.
Konvensiyonel tarimda ürünün kalitesinin ikinci plana atilmasi ekonomik üretim yapmak için mekanizasyonun artirilmasi ve özellikle bilinçsiz uygulamalar, topragin canli tabakasini yok etmistir. Toprakta olusan sert tabakalar, sikismalar yaratarak erozyonu tesvik etmistir.
Verim artisi saglanirken, üretimde ekolojik denge bozulmus, iyi tarim topraklari elden çikmis ve topragin canli kisimin ölmüstür. Topraktan kaybolan bu maddelerin tekrar telafisi çok pahaliya mal olmaya baslamis ve bazen de imkansiz hale gelmistir. Dünya nüfusunun artmasi ve entansif tarimin yayginlastirilmasi, birim basina düsen verimin ve dolayisi ile üretimin artirilmasi için saglanan tesvikler ve asiri destekler sonucu ve 1970'de pestisitlerin ve kimyasal gübrenin kesfi ile "Yesil Devrim" olarak adlandirilan tarimsal üretimin artirilma çabalarinin dünyadaki açlik sorununa çözüm olmadigi, aksine dogal dengeyi ve insan sagligini sürekli bozdugunu gören gelismis ülkeler organik tarim, sürdürülebilir tarim ve degisik tarim alternatifleri konusunda çalismalara baslamislardir.
Organik Tarimin Ilkeleri
Ekolojik tarimda farkli bitkisel ve hayvansal ürünler için farkli üretim yöntemleri mevcut olup bunlarin ortak ilkeleri sunlardir.
1- Ekolojik üretim yapan tarim isletmelerinde dogal kökenli hammaddeler kullanilarak üretim yapilmalidir.
2- Ham maddelerin ve diger isletme girdilerinin çevreyi tehdit eden her türlü etkisi azaltilmali veya bunlardan tamamen kaçinilmalidir. Mesela organik tarimda kullanilacak fide-tohum, fidan vs. ilaçsiz olmalidir.
3- Topragin isletilmesi ve içindeki canli faaliyetin devami için nöbetlese ekim ve organik gübreleme yapilmalidir. Bunun için çiftlik gübresi ve organik atiklardan olusan kompost ve yesil gübre kullanilmalidir. Ayrica uygun toprak isleme aletleri kullanilmali, gereginden fazla sayida toprak islemeden kaçinilmalidir.
4- Ekolojik ortama uygun dengeli karisimlar yapilarak nöbetlese ekimde baklagillere agirlik verilmelidir.
5- Bitki tür ve çesitlerinin seçiminde üretim yapilacak yerin ekolojik kosullari göz önünde bulundurmali bu kosullara uygun dayanikli, tohum, fidan ve hayvan kullanilmalidir.
6- Zararlilarla mücadelede biyolojik yöntemlere basvurulmalidir.
7- Hayvansal üretimde ise agil ve ahirlarin usluna uygun olmasi, beslenme ihtiyacinin mümkün oldugu ölçüde isletmeden karsilanmasi yemlere kimyasal maddeler (antibiyotikler, kilo artirici katki maddeleri vs.) katilmamasi gerekir.
8- Yetistiricilikte yem ihtiyacinin karsilanmasinda 1 ha alan için 1 büyükbas hayvan düsünülmelidir.
9- Ekolojik tarimda yeter miktarda ve yüksek kalitede gida üretmek, maksimum verimden önce gelmelidir.
10- Enerji kaynagi olarak günes enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi dogal enerji kaynaklari olabildigince tercih edilmelidir.
11- Ekolojik tarim isletmelerinin kazançlari, imkanlari üreticiyi ve çalisanlarini tatmin etmelidir.
12- Sentetik kimyasal gübreler ve sentetik ilaçlar, depoda kuruyuculugu artiran ve hasattan sonra olgunlasmayi tesvik eden sentetik kimyasal maddeler, bitki ve hayvan yetistirmede kullanilan hormonlar ve büyüme düzenleyici maddelerin ekolojik tarimda kullanimi yasaktir.
13- Ekolojik tarim sentetik ve kimyasallarin kullanimini yasakladigindan çiftlik gübresi, kanatli gübresi, çiftlik ve sivi atiklari, saman, torf, mantar üretim artigi, organik ev artiklari kompostu, hayvansal atiklarin islenmis ürünleri, deniz yosunlari ve yosun ürünleri, talas, agaç kabugu, odun artiklari, tabii fosfat kayalari gübre olarak kullanilabilir.
Devam Edecek haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol