Merhaba Kirklareli

BARKINSAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
1- TOPRAK REAKSIYONU (pH) nedir?
Toprak solüsyonunun fizyolojik karakteristiklerinden biri pH'dir. pH, solüsyondaki H+ VE OH- iyonlarinin nisbi miktarlarini ifade eder. Su H+ ve OH- iyonlari bakimindan nötr bir maddedir. Suyun iyonizasyon konstatti 10-14 tür. H+ ve OH- konsantrasyonu esit oldugu için her birinin 10 -7 olmasi icap eder.
Yani saf suyun pH si H+ konstanti söyle bulunur. 0,0000001 gr H+ / lt 10-7-- 10-7 logoritmasi 7 olup pH 7 bulunur.
Toprak pH degerleri genelde 3- 10 arasinda degisir.
2- TOPRAKLAR NEDEN ASIT, ALKALI VE NÖTR DIYE ADLANDIRILIRLAR?
Topragin asit, baz yada nötr olmasini esas olarak bölgeye düsan yagis miktari belirler. Yagisin fazla oldugu bölgelerde genellikle karbonatlar topragin derinliklerine yikanir. Topraktaki alkali elementler sudaki hidrogen iyonlariyla yer degistirir ve toprak asidik karakter kazanir. Yagisin yani sira ana kayanin jeolijik özellikleri, topraktaki organik madde miktari ve bunun çözünmesiyle olusan asitlik, tek tarafli gübre kullanimi, toprak isleme metodlari, ortamdaki fazla SiO2, münavebesiz ziraat, toprakta mevcut inorganik asitler, hidroliz, kök solunumu, piritin oksitlenmesi, topragin yasi ve meyili, tabii vegetasyon (legüm bitkileri topragi asitlendirir) ve topografya (direnaj) toprak asitligine etki eder.
3- ASIT TOPRAKLARDAKI ASIDIN KARAKTERI NEDIR?
Bu asitler genellikle suda çözünmeyen HUMIN ASIDI ve asitli killerdir. Az miktarda karbonik, nitrik, sülfrik ve fosforik asitler gibi suda çözünebilir asitler de mevcuttur.
Toprak asitligin semasi





4- KAÇ TÜRLÜ TOPRAK ASITLIÄzI VARDIR?
2 Türlü toprak asitligi vardir a- Reserve (Potansiyel) asitlik
b- Aktif asit
Toprak solusyonundaki hidrogen iyonlari aktif asitlik, toprak kolloidlerinde tutulu vaziyette bulunan kabili mübadil hidrogenlerde reserve asitliktir.
Bir topragin kireç ihtiyaci reserve asitligi belirtir. Aktif asit Ph ile ifade edilir.
5- TOPRAK pH'SI NASIL ÖLÇÜLÜR?
2 yolla ölçülür a) Elektriksel metodla (pH- metre)
b) Boya metodlariyla (Indikatörler)
6- TOPRAÄzIN pH DEÄzERIYLE O TOPRAK IÇIN GEREKLI BARKISAN TARIM KIRECI MIKTARI ARASINDAKI BAÄzLANTI NEDIR?
Topragin pH degeri, toprak-su karisimi üzerinde yapilan ölçümden bulunan degerdir. Asitli topraklar, ayni zamanda pH- metre ile ölçülemeyen bir rezerv asitlige sahiptir. Topragin pH degeri istenilen düzeye çikarilmadan önce bu rezerv asiditenin de nötralize edilmesi sarttir. Kil orani yüksek veya organik maddece zengin topraklar yüksek miktarda rezerv asidite ihtiva ederler.
Devam Edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol