Merhaba Kirklareli

Sevgili Okuyucular;
Evlatlarimizin, askerlerimizin kaniyla kazanilmis topraklarimizin cehalet ve bilinçsizlikle kaybedilmemesi için topraklarimizin asitlik, tuzluluk, iletkenlik ve organik madde problemleriyle mücadalede baslatilan TOPRAÄzA SEKER (KIREÇ) SOFRAYA LEZZET KATALIM adli Kirklareli tarim Platformu'nun baslattigi asitik topraklarin iyilestirilmesi dogrultusunda dilimin döndügünce asitik topraklarla mücadelede kullanilan tarim kireçlerini tanitmaya çalisiyoruz. Gazetemizin çiftçimize bilgileri aktarmasi dogrusu toprakta saglik, insanda saglik olgusu düsüncesiyle ve topragimiza görev bilinciyle yapilmakta. BILIYOR MUSUNUZKI KIREÇ IHTIYACI OLAN TOPRAÄzA KIRECINI ATTIÄzINIZ ZAMAN YEDIÄzINIZ MEYVELER VE SEBZELER TATLI OLUR. LÜTFEN ÇIFTÇI KARDESLERIN ÖNCE TOPRAK ANALIZINI YAPALIM. IL TARIM MÜDÜRLÜÄzÜNDEKI ARKADASLARIMIZLA DAIMA DIYALOGDA OLUN. ONLARDA EMINIM SIZE HIZMETTE ONUR DUYUYORLARDIR. BEREKET OLA...

BARKISAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
FARKLI KALSIYUM BILESIKLERININ KARPUZ (Citrullus lanatus) BITKISINDE VERIM, BESLENME VE BAZI KALITE ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI1
TRAKYA YÖRESINDE ASIT KARAKTERLI TOPRAKLARA KIREÇ (CaCO3) UYGULAMASININ AYÇIÇEÄzI VERIMI ÜZERINE ETKISI
Ilker KURSUN 1 Mehmet Ali GÜRBÜZ2 Güven AKAR3
1) ilkerkursun@khgm.gov.tr, Köy Hizmetleri Atatürk Arastirma Enstitüsü Müdürlügü, KIRKLARELI
2) Köy Hizmetleri Atatürk Arastima Enstitüsü Müdürlügü, KIRKLARELI
3) Güven Tarim-Ziverbey Is hani No64, TEKIRDAÄz
ÖZET
Bu arastirmada, Trakya Yöresinde; Farkli fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip asit karekterli topraklara kireç (CaCO3) uygulanmasi sonucunda ayçiçegi verimi üzerine etkiler saptanmaya çalisilmistir.
Arastirma Kirklareli'nde üç ve Tekirdag'da da bir olmak üzere toplam dört adet deneme olarak halen yürütülmektedir.
Denemeler tesadüf bloklari deneme desenine göre, üç tekerrürlü olarak kurulmustur. her blokta 4 parsel yer almaktadir. Kullanilacak kireç (CaCO3) miktari her bir deneme için "kalsiyum asetat" yöntemiyle ayri ayri belirlenmistir.
Ayçiçegi ekimi sirasinda; tüm parsellere 10 kg/da. Üre gübresi uygulanmis ve çapalama döneminde de, 18 kg/da Amonyum Nitrat gübresi verilmistir.
deneme baslangicinda topraklarinin pH2lari; 3,96, 4.12, 4,48 ve 4.54 olarak tespit edilmistir.
Konular; A=sahit, B=kalsiyum asetat yöntemine göre belirlenen miktarin yarisi, C=kalsiyum asetat yöntemiyle hesaplanan miktar ve yine D=yönteme göre belirlenen miktarin 3/2'si kadar kireç uygulamasi biçiminde dizayn edilmistir. Elde edilen verim sonuçlari en yüksek C en düsük ise A konularinda olmustur. (CaCO3)
Anahtar kelimeler Ayçiçegi, pH, kireç (CaCO39 asit karekterli toprak
GIRIS
Asit karakterli topraklarin verimliliginin arttirilmasi için kireçlemenin önemli bir yeri vardir. Kireç noksanligi, asit karakterli topraklarda verimi kisitlayici bir faktördür.
Bu nedenle topraklarin asit reaksiyonu derecesine göre uygulanacak kireç miktarlarinin ekilecek bitkiye göre belirlenmesi gerekmektedir.
Devam Edecek... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol