Merhaba Kirklareli

Sevgili Okuyucular;
Evlatlarimizin, askerlerimizin kaniyla kazanilmis topraklarimizin cehalet ve bilinçsizlikle kaybedilmemesi için topraklarimizin asitlik, tuzluluk, iletkenlik ve organik madde problemleriyle mücadalede baslatilan TOPRAÄzA SEKER (KIREÇ) SOFRAYA LEZZET KATALIM adli Kirklareli tarim Platformu'nun baslattigi asitik topraklarin iyilestirilmesi dogrultusunda dilimin döndügünce asitik topraklarla mücadelede kullanilan tarim kireçlerini tanitmaya çalisiyoruz. Gazetemizin çiftçimize bilgileri aktarmasi dogrusu toprakta saglik, insanda saglik olgusu düsüncesiyle ve topragimiza görev bilinciyle yapilmakta. BILIYOR MUSUNUZKI KIREÇ IHTIYACI OLAN TOPRAÄzA KIRECINI ATTIÄzINIZ ZAMAN YEDIÄzINIZ MEYVELER VE SEBZELER TATLI OLUR. LÜTFEN ÇIFTÇI KARDESLERIN ÖNCE TOPRAK ANALIZINI YAPALIM. IL TARIM MÜDÜRLÜÄzÜNDEKI ARKADASLARIMIZLA DAIMA DIYALOGDA OLUN. ONLARDA EMINIM SIZE HIZMETTE ONUR DUYUYORLARDIR. BEREKET OLA...

BARKISAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
FARKLI KALSIYUM BILESIKLERININ KARPUZ (Citrullus lanatus) BITKISINDE VERIM, BESLENME VE BAZI KALITE ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI1
TRAKYA YÖRESINDE ASIT KARAKTERLI TOPRAKLARA KIREÇ (CaCO3) UYGULAMASININ AYÇIÇEÄzI VERIMI ÜZERINE ETKISI
Ilker KURSUN 1 Mehmet Ali GÜRBÜZ2 Güven AKAR3
Öte yandan Dogu Karadeniz Bölgesi sahil seridinde ana kayanin bazlarca fakir volkanik materyalden olusmasi 1000 mm'nin çok üzerinde yagis olmasi nedeniyle topraklarda bazlar yikanarak asit reaksiyonlu topraklar meydana gelmistir. Ayrica Trakya ve Marmara Bölgesinde de pH'lari karadeniz Bölgesi kadar düsük olmamakla birlikte asit reaksiyonlu topraklar önemli bir alan kaplamaktadir (Ülgen, 1974). Asit karakterli topraklarin verimini arttirmada basvurulacak ilk teknik tedbir süphesiz verimi büyük ölçüde azaltan asitligin uygun bir kireçleme ile giderilmesidir. Bununla birlikte asit topraklara ihtiyaçlarindan fazla veya az miktarda kirecin uygulanmasi beklenilen yarari büyük ölçüde azaltir. Fazla miktarda verilen kireç bazi bitki besin elementlerinin alinabilirliklerini azaltmaktadir. Kirecin topraga ihtiyacindan az miktarda verilmesi halinde ise toprak reaksiyonunun istenilen seviyeye erisememesinin bir sonucu olarak toksik miktarda bulunabilen bazi mikro elementlerin kötü etkileri giderilememektedir (Tok, 1997).
Bu arastirmanin amaci Trakya Yöresinde, özellikle Kirklareli ve Tekirdag illerinin kuzeyinde Edirne ilinin kuzey ve kuzey-bati bölümünde büyük alanlari kaplayan asit reaksiyonlu topraklarin pH'larini nötr seviyeye getirecek kireç miktarini saptamak, kireçleme ile verim arasindaki iliskiyi görmek, kireçleme öncesi ve sonrasi topraktaki ve bitkideki makro/mikro element durumunu gözlemek ve kireçleme sonucu topraktaki bakiye etkileri incelemektir.
MATERYAL VE YÖNTEM
Denemedse kireçleme materyali olarak; Öztüre Kireççilik A.S. tarafindan "Barkisan Beyaz Gübre-Tarim Kireci" adiyla üretilen kireçleme materyali (CaCO3) kullanilmistir. Ayçiçegi bitkisi olarak da kumsal alanlarda yüksek verimli hibrid C-207 çesidi kullanilmasi uygun görülmüstür.
Bölgemizde asit karekterli topraklar, genellikle; az yada çok egimli arazilerle, hafifi bünyeli alanlarda ve daha fazla yagis alan Bölgenin Kuzey kesimlerindegörülmektedir. Basta, Kireçsiz kahverengi topraklar ile kireçsiz kahverengi orman topraklari olmak kaydiyla, hemen-hemen tüm büyük toprak gruplarinda, düsük pH'li topraklara rastlanmaktadir. Fakat Grumosol ve Rendzina Büyük toprak gruplarina ait alanlarda asit reaksiyonlu topraklara ya çok nadiren rastlanmakta ya da hiç rastlanmamaktadir. (Toprak-su, 1984).
Devam decek... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol