Merhaba Kirklareli

( Lefeci Köyü sakinlerinden Mustafa Pektas babamizi kaybettik. Topragin bol olsun Mustafa Dayi. Bana sattigin topraklarin daima yasayacak. Sabah çaylarini asla unutmayacagim.)
Beni radyo'da dinleyen Y. Türkin Bulgur çalismalarimi begendigini yazmis. Ilgimi çekecegini düsünerek, asagidaki derleme metni göndermis. Çok tesekkür ediyorum.
KAFKAS ARISININ KIYMETINI BILIRSEK BALIMIZ BOL OLACAKTIR...
Bizim kovanlardan az bal çikiyor. Yillik ortalama bal verimi bizde 17, baska ülkelerde 40 - 50 kilo. Çünkü agir kis sartlarinda bile yasayabilen, verimli, hastaliga dirençli Kafkas irkini yok ettik. Eskiden ülkemizin her tarafinda yasardi. Gezginci aricilarin tasidigi düsük irkli arilar yüzünden yozlasip kayboldu. Bir tek yolu izi olmadigi ve askeri yasak bölge oldugu için Macahel'deki koloni ayakta kalabildi. Tema, bu koloniyi korumaya aldi. Çogaltip yaymaya çalisiyor. Kafkas cinsi döllenmis ana arilar 22 milyon liraya satiliyor. Kargo ya da posta ile her tarafa gönderiliyor. Kafkas ana arisi, eski ana arinin yerine konulunca iki ay sonra tüm arilar Kafkas cinsine dönüyor .
BÜLENT YARDIMCI
Tema Vakfi, Artvin Macahal'de yasayan Kafkas arisini koruma altina aldi. Tema, nesli tükenerek yok olma tehlikesi ile yüz yüze olan Kafkas arisini çogaltarak tüm ülkeye yaymaya çalisiyor. 'Tema Kafkas Arisi Projesi' basariya ulasirsa bal üretimiz iki kat artacak.
Erozyonla yok olup giden topraklarimizi korumak amaciyla kurulan Tema Vakfi, bugün kirsal kalkinma konularinda da proje üreterek çalismalar yapiyor. Tema'nin uygulamakta oldugu kirsal kalkinma projelerinden biri de 'Tema Kafkas Arisi Projesi.'
Bu proje kapsaminda, ülkemizde sadece Artvin ili Macahel yöresinde yasayan Kafkas irki ariyi koruma altina alan Tema, simdi bu ariyi çogaltarak tüm ülkeye yaymaya çalisiyor.
Onlarda 50, bizde 17 kilo
Ülkemizdeki ari kovanlarinin yillik ortalama bal verimi 17 kilo imis. Yeni Zelanda, Avustralya, Arjantin, Kanada gibi pek çok ülkede bu rakam 40 - 60 kilo arasinda degisirmis. Komsumuz Bulgaristan da bile kovan basina 30 kilo bal elde edilirmis. Onlarda 30 - 40, hatta 50 kilo, bizde 17 kilo. Aradaki farka bakin hele bir. Iste size Türkiye'nin fukaralik nedenlerinden biri.
'Bizim kovanlardan niye az bal çikiyor?' diye sorarsaniz cevap çok basit. Bizim arimiz da aricimiz da tembel. Irk islah çalismalari yapilmadigi için arilarimiz yozlasmis. Aricimiz ise kahvede pisti oynamaktan basini kaldirip yenilikleri takip etmek için arici egitim çalismalarina katilmiyor.
Televizyonda dizi ve maç seyretmekten ariciliktaki son gelismeleri anlatan kitaplari okumaya vakit bulamiyor. Elâlem bir kovandan 40 - 50 kilo bal alirken, bizimki 17 kilo balla yetinip kaderine razi oluyor. Ya da daha çok bal almak için kovanin önüne koydugu seker serbeti ile hile yaparak zavalli ariyi ve tüketiciyi aldatiyor.
Umut Kafkas arisinda
Hem halkimizin saglikli beslenmesi hem de yurtdisina satarak para kazanmamiz için bal üretimini artirmaliyiz. Bunun içinde arilarimizi islah etmemiz ve aricilara fenni yöntemlerle çalismayi ögretmemiz gerekli. Bu nedenle Tema projesinin basariya ulasmasi çok önemli bir konu. Tema'nin Kafkas Arisi Projesi'ni yöneten uzman ziraatçi Ahmet Inci, Kafkas arisinin özelliklerini söyle anlatiyor
"Kafkas arisi, agir kis sartlarinda yasamini sürdürebilme ve kötü hava kosullarinda çalisarak balözü toplayabilme özelliklerine sahip olan bir ari irkidir. Kafkas arisi, hastaliklara karsi daha dirençlidir. Kafkas arisi bir metre kar yagan ve 5 - 6 ay karla kapli olan yörelerde yasamini sürdürebilir. Ülkemizdeki ari kovanlarini Kafkas arisi ile doldurabilirsek bal üretimimizi iki katina çikarabiliriz. Böylece hem kirsal yöre insanlari iyi bir gelir elde edebilir hem de ülkemiz bal ihracatindan büyük kazanç saglar." Devam Edecek
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol