Geçtigimiz günlerde olaganüstü kurultay yapan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kirklareli Il Baskani Ihsan Kazan, antidemokratik hükümler içeren 2008 tüzügünün degismesiyle tüm partililerin genel merkezden morali yüksek olarak ayrildiklarini kaydetti. Kazan, kurultaylarin demokrasiye inanan partilerin programlarini çagdas hale getirmek için en etkili yol oldugunu anlatarak, diger partilerin CHP'ye gipta ile bakacagini dile getirdi ve merkez sagda tek adama dayali bir sistemin yeglendigini vurguladi.
CHP Kirklareli Il Baskani Ihsan Kazan, partisinin 25-26 Åzubat tarihlerinde düzenlenen 16. Olaganüstü Kurultayi ile ilgili olarak bir basin açiklamasi yayimladi. CHP'yi CHP yapan temel unsurun; laik cumhuriyetçiligi, ulus devletçiligi ve çagdasligi oldugunu kaydeden Kazan, bu nedenle dört seçmenden birinin oyunun CHP'nin oldugunu aktardi. Kazan açiklamasinda su cümlelere yer verdi
Kurultaylar demokrasiye inanan partilerin daha da çagdaslasmasidir
"Neden? Çünkü CHP Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Sosyal demokrat, Sosyal adaletçi ve hukukun üstünlügünü korudugu için. CHP'nin tarihine baktigimizda kurultaylarin öneminin büyük oldugunu görürüz. Mustafa Kemal Atatürk Büyük Nutuk'u 15 Ekim 1927'de ikinci tüzük kurultayinda okudu. Bu kurultayda Cumhuriyetçilik, Halkçilik, Milliyetçilik ve Laiklik ilke olarak benimsendi. 10 Mayis 1931 tarihindeki üçüncü kurultayinda 4 ilkeye Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri dahîl edildi. Böylece CHP'nin alti oklu simgesi tamamlandi. CHP tek parti döneminde bile demokratik kurallari isletmis program ve tüzük kurultaylarina önem vermistir. Oysa sagdaki birçok partinin hala bu görüntüden çok uzak olduklarini, uygulamalarindan görmekteyiz. Yandas basin bunu bile elestiremiyor, kapali bir toplumun olusmasina çanak tutuyor. Çok yazik. Kurultaylar demokrasiye inanan partilerin tüzük ve programlarini demokratiklestirmek ve çagdas hale getirmek için kullanilacak en kisa ve etkili yoldur."
2008 tüzügü antidemokratik hükümler içeriyordu
1 Mart 2012 tarihine kadar 2008 yilinda kabul edilen tüzügün geçerli oldugunu ifade eden Kazan; "CHP'de bu tarihten sonra yeni tüzük uygulanmaya baslandi. 2008 tüzügü antidemokratik hükümleri içerdiginden, tüzügü uygulamaya koyanlarin dahi içine sinmedi. Degistirilmesini istediler. 16. Olaganüstü tüzük kurultayinda herkesin kabulü ile yeni tüzük yürürlügü girdi. 57 madde üzerinde degisiklikler yapildi. Örnegin kadinlara % 33, gençlere % 10 kota tüzüge girdi. Devlet ödeneginin % 40'i örgütlere dagitilacak, Genel baskan, Il ve Ilçe baskan adayligi için imza sayisi % 20' den % 10'a düsürüldü" dedi.
Dogal olan kurultay yapmaktir
12. madde içeriginin degistirildigini de hatirlatan Baskan Kazan, milletvekili aday belirlemelerinde üye bazinda ön seçim yapilmasinin % 85 oraninda önünün açildigina dikkat çekerek; "Belediye Baskani, Il genel ve Belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde örgütlerin agirliginin esas alinacagi uygulamasi belirleyici oldu. Yandas basinda 'CHP kurultaylar partisi' gibi temelsiz elestiriler siyaseti geçersizdir. Dogal olan kurultay yapmaktir. Esas olan katilimcilarin özgürce konusacagi, tartisacagi bir platform olusturmaktir. CHP'de bu gerçeklesmistir. Bunu elestirenler merkez sagdaki kurultaysiz, muhalefetsiz tek adama dayali sistemi yegliyor. Bu dogrumudur? CHP'nin amaci, insan haklarina ve hukukun üstünlügüne, laik, çagdas katilimci ve çogulcu demokrasiye dayanan hakça düzen olusturmaktir" diye konustu.
Diger partiler CHP'yegiptayla bakacak
Örgütün bu tüzükten memnun, morali yüksek, ne yapacagini bilen bir sekilde genel merkezden ayrildigini söyleyen Kazan, açiklamasini; "Türkiye'deki diger siyasi partiler CHP'ye gipta ile bakacaktir. Elleri kollari bagli genel merkez emirlerini bekleyecekler inisiyasif kullanamayacaklardir. Oysa CHP'de demokratik yollar yeni tüzükle sonuna kadar açilmistir. Parti organlarimiz, üyelerimiz, delegelerimiz ve seçmenimiz CHP'de siyaset yapmanin mutluluguna kavusmustur. Ne mutlu onlara" sözleriyle tamamladi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol