Eski Yunan devlet adamlarindan Solon'un sözünü çok severim ve bu yüzden de sik sik bu sözü yeri geldikçe kullanirim. Solon der ki, "INSAN ÖÄzRENE ÖÄzRENE IHTIYARLAR." Netekim yaslanmis insan olmamiza ragmen hala önümüze ögrenecegimiz seyler çikiyor. Mesela geçenlerde bir gazetede çikan, "MISIR'A YAZ GELINLERI REZALETI" haberini okuyunca sasirdim, hayretler içerisinde kaldim. Haber suydu:
"Misir'da yüzlerce yoksul kizin, yazlari zenginlerle geçici olarak evlendirildikleri bildirildi. Tatili biten yabanci damatlar ülkelerine döndüklerinde evlilikleri bitiyor. Ingiliz Gazetesi "YAZ GELINLERI SKANDALI" baslikli haberde, yaz evlilikleri olarak adlandirilan bu birlikteliklerin yasal baglayiciligi bulunmadigini yazdi. Amerikan Disisleri Bakanligi Insan Haklari raporunda bunun yer aldigini bildirdi. Haberde yer alan bilgiye göre bir aracinin komisyon karsiliginda kiz çocugu olan fakir ailelerle genellikle Suudi Arabistan'dan gelen zengin erkeklerle bir araya getirilmesi suretiyle bu evlilikler düzenleniyor. Aralarinda Birlesik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in de oldugu Körfez ülkelerinden gelen zengin erkeklerin, fakir ailelere 18 yasin altinda olan kizlar için para ve çeyiz niyetine hediyeler verdikleri, GELIN FIYATI'nin 320 ile 3200 sterlin (900 ile 9000 TL) arasinda degistigi belirtildi. Misir'da kizla erkek arasinda on yastan fazla bir fark varsa yasalar bu evlenmeye izin vermiyor. Ancak kizlar yaslarini büyütmek suretiyle yasayi etkisiz hale getirebiliyorlar."
Misir her ne kadar Cumhuriyet ise de orada din agirlikli kural ve gelenekler geçerlidir. Özellikle fakir ve yoksul Arap toplumlarinda paranin yapmayacagi is yoktur. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerindeki para babalari Misir gibi ülkelerde çocuk yasta kizlarla geçici evlilikler yapabiliyorlar. Misir da DIN AHLAKI buna ne diyor bilmiyoruz. Ancak anliyoruz ki para, Dini Ahlak'tan daha güçlüdür.
Türkiye'de Misir'daki gibi bir olay yoktur. Türkiye'de olan sey ÇOCUK GELINLERI'dir. Çocuk yasta kizlari evlendirmek, bas-göz etmek ülkemizde az da olsa vardir. Fakat Misir'daki gibi degildir. Aileden Sorumlu Bakan da bunu bir süre önce açiklamistir. Çocuk Yasta Kiz'i evlendirmenin temelinde yatan yoksulluktur. Fakir aileler bir takim nedenlerle çocuk yasta kizlarini evlendirmek zorunda kalmaktadirlar. Bunun bir gelenek oldugunu sanmiyorum. Tek sebebi yoksullukta görüyorum. Toplumun egitim ve refah düzeyi yükseldiginde Çocuk Yasta Kizlar'in evlendirilmelerinin azalacagini saniyorum. Geriligin ve cehaletin insanlari zor durumda biraktigi, yanlis isler yaptirdigi bilinen bir seydir. Bu nedenle Türkiye'nin sorunu cehaleti yok etmek, yoksullugu ortadan kaldirmaktir. Tabii bunun için daha fazla egitim, daha fazla üretim ve daha fazla çalismaktir. Gelir dagiliminda adaletli olmak da bir zarurettir. Türkiye bu ayak baglarindan kurtulmak zorundadir. Çagdaslik bundan sonra gelecektir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol