"Milletin kaynagi millete"

SAADET Partisi Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmus'un, Türkiye'de ekonominin çökme noktasina geldigini ifade ettigini belirten Saadet Partisi Kirklareli Merkez Ilçe Baskani Nedim Çetin, Saadet Partisi'nin, Türkiye'de vatandasi yoksullastiran ve açliga mahkum eden IMF destekli ekonomik modelini yirtip atacagini söyledi.

Milletin kaynaklarini millete vereceklerini söyleyen Çetin, "Türkiye'de su an itibari ile uluslar arasi standartlara göre açlik siniri 800 liradir. 800 liranin altinda geliri olan yaklasik 12 milyon 800 bin vatandasimizi ortalamasina göre bazilari az aliyor onu 800'e tamamlayacak sekilde açlik sinirinda yasayan her aileye vatandaslik maasi verecegiz" dedi.

"Projelerimiz hazir"

Yoksullugu, bu ülkenin makus talihi olmaktan çikaracaklarini söyleyen Çetin, "Köyüne dönmek isteyen her vatandasa 50 koyun verecegiz.  Yapacagimiz agaçlandirma çalismasi ile yüz bin kisiye is bulacagiz ve 20 bin üniversite mezunu gencimize is bulacagiz. Üniversite ögretim üyelerine aylik seyyanen 1000 lira da destek verecegiz" diye konustu. AKP'nin uyguladigi ekonomi politikalarinin basarisizligini anlatan Çetin, "Ülke bu sekilde yoluna devam edemez. Eger, bu sekilde devam ederse çöküs kaçinilmazdir. Acilen tedbirler alinmalidir" dedi.

Esnafin tezgahinin dagildigini, tarim ve hayvanciligin çöktügünü anlatan Çetin, Saadet Partisi'nin ekonomi projelerinin hazir oldugunu ve Saadet iktidariyla Türkiye'de yeni bir dönemin baslayacagini ifade etti.

5,5 milyon issiz var

Türkiye genelinde toplam 5,5 milyonun üzerinde issiz oldugunu söyleyen Çetin, "Üniversite mezunu her 3 gençten biri issiz. Ülkedeki toplam issizlik orani yüzde 19. Issizlik orani, 2000 yilindan 2009 yilina kadar yüzde 100 artis göstermistir. Ayni dönemde istihdam orani da hiçbir sekilde artmamistir. Açik issizlik orani ise 2000 yilinda yüzde 6,5 iken 2009 da yüzde 13'e çikmistir. Istihdamin sektörel dagilimi da ayni dönemde yüzde 6,2'den eksi 6'ya düsmüstür" dedi.

AKP'nin iktidari döneminde, gelir dagilimi adaletsizliginin de korkunç boyutlara ulastigini belirten Çetin, Türkiye'nin en zengin yüzde 5'lik kesiminin, kisisel kullanilabilir gelirden yüzde 18 pay alirken en fakir kesimin binde 8 pay aldigini söyledi. Türkiye'de uygulanan ekonomi modelinin yanlisligina isaret ederek, "Bugün dünyada Dubai modeli olarak bilinen bu modeli biz iktidar oldugumuzda yirtip atacagiz" dedi.

Zihniyet sorununu, Saadet Partisi'nin insana bakisi, topluma bakisi ve dünyaya bakisi olarak üç ana baslik altinda toplayan Çetin, "Sinirsiz çikarcilik, ahlaki degerlerden yoksunluk, asiri bireyselcilik ve akilcilik ile mal edinme hirsi yüzünden tüm dünyada ve Türkiye'de gelir dagilimi son derece bozuktur. 12 milyon insan açlik sinirinin altinda yasamaktadir. Rantiye kesimi her geçen gün zenginlesirken ve bütçenin yüzde 92'sini alirken, sosyal politikalara yüzde 8 verilmektedir. Bu kabul edilebilir bir sey degildir" diye konustu.

Tezgah dagildi, sanayi çöktü

Çetin, konusmasina söyle devam etti: "Kemal Dervis restorasyonu sonrasi sabit döviz kurundan esnek döviz kuru sistemine geçilmesi ile birlikte finansal sistem, sicak para girisleri ile küresel finansal emperyalizmin insafina birakilmistir. "Esnek" adi altinda düsük tutulan ve Basbakan tarafindan ekonomik basari göstergesi olarak lanse edilen düsük döviz kuru ile ülkedeki rekabetçi üretim yapisi bozulmustur. Düsük kur ile birlikte uygulanan yüksek faizler sicak para girisini artirmis, yabanci sermayeye yüksek miktarda faiz ve kur geliri transferi saglamistir.

Sicak para akimlari döviz bolluguna yol açarak döviz kuru üzerinde baski olusturmus bu da ülke ekonomisinin rekabetini olumsuz yönde etkileyerek dis ticaret açigini artirmistir. Sicak para akimlarinin olusturdugu suni refah imalat sanayi sektörünün çöküsüne ve Türkiye sanayisinin tasfiyesine yol açmistir" dedi.

Esnaf kepenk kapatti

Çetin, "2002 yilinda 5.500 bin kisi ile toplam istihdamin yüzde 25'ini olusturan kendi hesabina çalisanlar, 2009 yilinda 4.468 bin kisiye düserek toplam istihdam içindeki paylari yüzde 20'ye gerilemistir. Son 7 yilda 1 milyon bakkal, manav, kasap, terzi vb. kendi isinin sahibi olan esnaf isini kaybederek emeginden baska pazarlayacagi bir seyi olmayanlar arasina katilmistir.

Tarim ve sanayi kesiminin ekonomi içindeki payi azalmakta ve hizmet sektörünün payi artmaktadir.

Tarim sektörü 2003 yilinda 7.168 bin kisi ile istihdamin yüzde 34'ünü olustururken, 2009 yilinda tarimsal istihdam yüzde 26 oraniyla 5.754 bin kisiye düsmüstür. Sadece son 7 yilda tarimda çalisan 1,5 milyon insan isini kaybetmistir" diye konustu.

Ögrencilere ve ögretim

üyelerine yardim

Çetin, Saadet Partisi'nin vatandasi ekonomik sikintidan kurtaran projelerini söyle anlatti: "Üniversite ögretim elemanlarinin maaslari çok düsük düzeydedir. 5 yillik bir Profesörün maasi 3.500 TL'yi geçmemektedir. Arastirma Görevlilerinin ise aylik ortalama 1.700 TL'dir bu adil bir durum degildir. Döner sermayeden pay alanlar disindaki tüm ögretim elemanlarina seyyanen aylik 1.000 TL maas verilecek. Maddi durumu iyi olmayan tüm ögrencilere bedava ögle yemegi verilecek. Yine Maddi durumu iyi olmayan ve uzak yerlerde oturan ögrencilerin servis masraflarinin kamu tarafindan karsilanacak."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol