Geçenlerde bir okuyucumun sorusuna muhatap oldum. Bana Kirklareli'ndeki bazi okullara adlari verilmis olanlarin burayla alakasini sordu. Mesela dedi, Ahmet Mithat'in Kirklareli ilgisini anlayamadim, bilmiyorum diyerek yanit bekledigini belirtti.
Okuyucum yerinde bir soru sormustu. Kirklareli'nde oldugu gibi ülkemizin baska yerlerinde de meydanlara, cadde, sokak, park ve okullara verilmis isimlerin orayla ilgisi yoktur. Kirklareli'nde de Ahmet Mithat'in, Tevfik Fikret'in, Ziya Gökalp'in bir ilgisi yoktur. Fakat ilgisi varmis gibi isimlerin verilmis olmalarinin baska nedenleri vardir.
1908 Ikinci Mesrutiyet Devrimi ile Ittihat ve Terakki (Birlik ve Ilerleme) Partisi seçimle iktidara gelmistir. O siralar ülkede Türkçülük Hareketi baslamis, dilde, ticarette, siyasette, isim vermede Türkçülük yapilmistir. Okullara ünlü fikir ve düsünce adamlarinin adlari verilmeye baslanmistir. Yeni dogan çocuklara Ziya Gökalp, Fikret, Ömer, Mithat adlari verilmesi Türkçülük hareketine uygun bulunmustur. Ziya Gökalp fikir adamidir, Tevfik Fikret sairdir, Ahmet Mithat edebiyatçi yazardir, Enver, Cemal, Talat isimlerinin verilmesinin ise Ittihat ve Terakki Partisi liderlerinden Enver Pasa, ki Enver Pasa ayni zamanda saray (Padisah) damadidir, Cemal Pasa ordu subayidir, Talat Pasa sivil pasadir, fakat fazla tahsili olmamasina ragmen müthis liderlik ve örgütleme kabiliyetine sahiptir. Benim çocuklugumda aile büyüklerimiz Enver Pasa'yi, Talat Pasa'yi, Cemal Pasa'yi, fikir ve edebiyat alaninda ise Ziya Gökalp'in, Ahmet Mithat'in, Tevfik Fikret'in adlarini dillerinden düsürmezlerdi. Bu yillarda halkin giymekte oldugu fese karsi bile boykot hareketi vardi. Halk "Avusturya Fesi'ni istemeyiz" diyordu. Padisah Ikinci Mahmut'un halka zorla giydirdigi fesin yerine sapka önermesi, bunu halkina uygun bulmasi 1900'lü yillarin basinda baslayan Fes Boykotu'nun sonunu getirmistir.
1900'lü yillarin basinda baslayan, siyasi alanda, okullarda ve halk arasinda giderek hiz kazanan Türkçülük hareketinin öncüleri Balkan Savasi yillarinda TÜRK OCAÄzI'nda toplanip örgütlenmislerdir. 1930'lu yillara dogru Türkçülük Hareketi irkçiliga, Turanciliga yönelince Atatürk 1930'da Türk Ocaklari'ni kapatmis, 1932'de Halkevleri ve Halkodalarini kurmustur. Bu kez Türkçülük yerine HALKÇILIK HAREKETI baslamistir. Çünkü Mustafa Kemal kurdugu Cumhuriyet, yaptigi devrim ve yeniliklerle halki öne çikarmis ve hatta devleti HALK DEVLETI olarak vasiflandirmistir. Bu vesileyle sunu söylemek lazim, Atatürk Dönemi dahil, büyük yenilikler, reformlar genelde Rumeli kökenli devlet adamlari tarafindan gerçeklestirilmislerdir.
Yazimizin basina dönersek, itilmis, kakilmis, horlanmis Türk halkini onurlandirmak, gururlandirmak, yetistirdigi insanlarin övünmesini saglamak amaciyla ünlü kisilerin okullara, cadde ve meydanlara, sokaklara adlarinin verilmesi günümüze kadar devam etmistir. Çünkü halkin kendisinin yaratip yetistirdigi kahramanlarla, onlarin adlari ile övünmeye, gururlanmaya ihtiyaci vardir. Bugün Kirklareli Belediyesi bu sehirden yetismis ünlülerin büstlerini, rölyeflerini, onlari tanitarak bu gelenegi kararlilikla sürdürmeye çalismaktadir. Bunlar bir yerde yasayanlari kendine getiren, onur ve gurur duymasina vesile olan seylerdir. Halkin bu manevi gidalara ihtiyaci vardir. Özellikle zamanimizda..
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol