Türk sosyalist devrimci, öğrenci lideri ve siyasi aktivist Deniz Gezmiş ve arkadaşları Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın 6 Mayıs 1972'de idam edilişinin 44. yıl dönümünde Kırklareli'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Geçtiğimiz Cuma günü Kırklareli CHP İl Gençlik Kolları Başkanlığı'nın Özgürlük Parkı'nda yaptığı basın açıklamasının ardından, üç fidanı anmak adına saat 18.00'de de Rektörlük Kültür Merkezi'nde söyleşi ve konser etkinliği gerçekleşti.
Kırklareli Belediye Başkanlığı Kültür Etkinlikleri kapsamında, Kırklareli Kent Konseyi, Kırklareli Eğitim-Sen Şubesi ve Kırklareli Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubesi'nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte Gezmiş, İnan ve Aslan'ın okul ve koğuş arkadaşları Tuncer Sümer, Mete Ertekin, Abdullah Nefes, onlarla ilgili anılarını paylaştıkları söyleşiyi yaptı.
"Bir kutup yıldızı gibi bize rehberlik etmeye devam ediyorlar"
Rektörlük Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşi öncesi, Tuncer Sümer ve Abdullah Nefes, Kırklarelili okurları için kitaplarını imzaladı. "Üç Fidanı Anma Etkinliği" saat 18.00'de Kırklareli Belediye Başkanı'nın açılış konuşması ile başladı. Başkan'ın Nazım Hikmet'in "Delikanlım" şiiri ile başladığı ve "Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiiri ile sonlandırdığı duygulu konuşması salondaki vatandaşların zaman zaman gözlerinin dolmasına sebep oldu. Konuşmasına Nazım Hikmet'in şiiri ile başlayan Başkan duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: "Bundan tam 44 yıl önce üç fidanı sonsuzluğa uğurladık. Onların isimleri Denizdi, Hüseyindi, Yusuftu. Onlar bugün 3 ulu çınar oldular. Onların o vakur gölgelerinde biz bugün özgürlük şarkıları söylüyoruz. Onlar tam bağımsız Türkiye dediler, onlar yaşasın Mustafa Kemal dediler. Yaşları 24, 25 bilemediniz 26'ydı. Yani hayatlarının baharındaydılar. İsteselerdi kimileri gibi milyoner olabilirlerdi. Hanları, katları son model arabaları olabilirdi. Onlar bir tek cana dahi kıymadılar ama canlarını verdiler emperyalizme karşı koymak için. Duvarında "Adalet Mülkün Temelidir" yazan bir mahkeme salonunda, anayasanın tamamını ya da bir kısmını tağyir, tebdil veya ilga etme girişimi ile ölüm cezasına çarptırılmışlardı. Ve bundan tam 44 yıl önce gecenin kötü bir vaktinde yaşamlarını kaybettiler. Aslında yitirdikleri canlarıydı. Onların düşünceleri, idealleri, savundukları değerler bugün ilk günkü gibi yaşıyor, capcanlı. Tıpkı bugün burada olduğu gibi… Ve onların düşünceleri, o idealleri bir kutup yıldızı gibi bizlere rehberlik etmeye devam ediyor."
"Deniz ve arkadaşları emperyalizme karşı mücadelenin öncülüğünü yapmıştır"
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ile birlikte hakkında çıkarılan idam kararından son anda dönen ve dava arkadaşlarının idam için hücreden alınışlarına tanıklık eden Mete Ertekin söyleşinin ilk konuşmacısı oldu. Ertekin konuşmasında şunları kaydetti: "6 Mayıs denilince yalnız Deniz, Yusuf, Hüseyin değil 6 Mayıs'a giden yolda devrimci mücadelede yitirdiğimiz tüm devrimci yoldaşlarımızı anıyoruz ve önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Dünyayı saran 68 kuşağı eylemleri ülkemizde Avrupa ve Amerika eylemlerinden farklılık göstermektedir.
6 Mayıs'ı anlamak için bu farklılığı tespit etmek gerekir. Avrupa 68'i sadece gençliğin özgürlük arayışından kaynaklanan küçük burjuvaya bizim çiçek çocukları diye adlandırdığımız hipivari eylemlerle kendini ifade ediyordu. Türkiye 68'i ise dünyada ilk kez işgalci emperyalist güçlerine karşı bağımsızlık savaşı veren Mustafa Kemal'in Bursa Nutku ve Türkiye gençlerine emaneti doğrultusunda emperyalizm ve işbirlikçilerine karşı bağımsızlık mücadelesi gereğine inanılmıştır. İşte, ABD emperyalizmine karşı üniversite gençliği amansız bir mücadelenin içine girmiştir. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve daha niceleri bu amansız mücadelenin öncülüğünü yapmışlardır.
Konuşmasına Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile ilgili anılarını paylaşarak devam eden Ertekin, salondaki dinleyiciler arasında duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.
Berkay Deniz'i gördüğü ilk anı anlattı
Ertekin'in, duygu yoldaşım diye hitap ettiği Cahit Berkay'ı da sahneye davet etmesiyle konuşmacıların arasına katılan Berkay yaptığı konuşmada Deniz Gezmiş ile ilgili anılarını paylaşarak, 1966 yılında onu ilk defa gördüğü günü anlattı.
"68 kuşağı hakkında anlatılacaklar bitmez"
Söyleşinin ikinci konuğu ise, 1971 yılında Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu hazırlık çalışmalarında ve 68'liler Birliği Vakfı Kurucuları arasında yer alan ve halen yazar, editör ve araştırmacı olarak yaşamını sürdüren Tuncer Sümer oldu. Sümer, etkinliği düzenleyenlere teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Anlatacak çok şey var fakat hepsini bir araya getirmek, bunları birkaç saate sığdırmak çok zor. Örneğin; arkadaşlarla bir araya geldiğimizde sabahlara kadar konuşuruz ama konumuz gene de bitmez aradan birkaç gün geçer yine konuşuruz yine bitmez. Yani bizde 68 dönemine ilişkin, devrime ilişkin müthiş bir bağlılık vardır. Biz bu bağlılığı bugüne kadar yaşadık hala da yaşıyoruz. Yani, çok şey var anlatacak ama ben sadece bilgiyi genişletmek adına sizlere bilgi vermek istiyorum."
Son konuşmacı Abdullah Nefes oldu
Yine Gezmiş, İnan ve Aslan'ın dönem arkadaşlarından olan ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, 1965 yılında üyesi olduğu TİP Ankara Gençlik Kolları Başkanlığı ve Ankara İlçe Başkanlığı yapan Abdullah Nefes etkinliğin bir diğer konuğu oldu. Nefes konuşmasında yine 68 kuşağını ve Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile ilgili anılarını anlattı.
Moğollar unutulmaz bir konser verdi
Salonda zaman zaman duygu dolu anların yaşanmasına yol açan söyleşinin ardından Başkan, konuşmacılara teşekkür ederek çiçek ve plaket takdim etti. Saat 20.00'de sahne alan Türk Anadolu Rock Müziği'nin efsane gruplarından "Moğollar" ise Kırklarelililer'e unutulmaz bir konser verdi.
"Onlar bugün üç ulu çınar oldular"
Türk Devrim Tarihi'nin unutulmaz isimleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın aramızdan ayrılışının 44. yıl dönümü olan 06 Mayıs 2016 Cuma günü, Rektörlük Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenlendi. Kırklareli Belediye Başkanlığı Kültür Etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte Gezmiş, İnan ve Aslan'ın okul ve koğuş arkadaşları olan Tuncer Sümer, Mete Ertekin, Abdullah Nefes anılarını paylaşırken, Türk Anadolu Rock Müziği'nin efsane gruplarından "Moğollar" unutulmaz bir konser verdi
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol