PROPAGANDA-VI

PROPAGANDA ARAÇLARI - GÜCÜ VE KARSI KOYMAK
Propaganda kullanilan baslica araçlarin, insan, basin, sinema, tiyatro, radyo ve televizyon oldugunu size yazarak belirtmistik. Maddi araçlar ne kadar güçlü, çok olursa olsun propagandada sonuç ancak insan gücüyle elde edilebilir. Onun için, insani en iyi biçimde kullanmak, propaganda araçlarinida insan eliyle en yararli biçimde harekete geçirmek gerekir.
Tarihte, Ilkçag'dan beri, adlari ve yaptiklariyla bu güne kadar gelmis insanlar, halki sürükleyen peygamberler, din adamlari, kahramanlar, hükümdarlar yasadiklari devirde ülkelerindeki, hatta dünyanin bir bölümündeki halki elde etmislerdir. Özellikle fikir, sanat adamlarinin halk kitleleri üzerindeki etkileri yüzyillar boyu sürmüs ve sürecektir.
PROPAGANDANIN GÜCÜ
Yazip anlattiklarimiza göre, propaganda çok güçlü, hatta belkide etki gücü önlenemeyecek kadar güçlü bir silah büyük görüntü vermektedir. Bu sonuç dogru degildir. Dünyada hangi silah vardirki bulunusundan kisa bir süre sonra , ondan daha iyisi yapilmasin. Propaganda içinde durum böyledir.
En güçlü, en etkili görünen propagandalarin karsisina, ustalikla öyle propagandalar çikabilir ki güçleri, etkileri kisa sürede söner ve sifira düsebilir. Her propagandanin karsisinda çok daha etkili olani illaki her zaman vardir.
PROPAGANDAYA KARSI KOYMAK
Bazen yanlis yapilan veya kasti olarak yapilan propagandalar bir ülkeyi oldugundan çok daha da kötüye götürebilir. Bu eksiklik ekonomik ve sosyal patlamalara neden olabilir. Bu bakimdan propagandanin karsisinda takinilacak en iyi tavir, ondan yilmadan, hemencecik karsi propagandayi hazirlayip fiilen faaliyete geçirmek acil gereklidir. Böylece her alandaki propagandaya karsi konulabilir. Yeterki vaktinde, serinkanlilikla tedbir düsünülsün ve de harekete geçilsin. Tedbirler ustaca alinsin ve uygulansin. Bu bakimdan, çagimizda her devlet resmi kuruluslari arasina propaganda dairelerini de almistir. Bu resmi daireler, çok yerde bakanliklar halinde kurulmuslardir. Ayrica bu gibi bakanliklarin yabanci ülkelerde de bürolari, memurlari bulunmaktadir. Yurtlarinin çikarlarini bulunduklari ülkelerde kollamakta, ve de savunmaktadirlar.
Büyük özel ticaret kuruluslari, kendi çikarlari için uzman kisilerden kurduklari tanitma , halka sevdirme servisleri açarak çalistirirlar. Bunlari propagandanin geçerli araçlarindan yararlanarak yaparlar. Günümüzde propaganda en modern bir sekilde yapilmaktadir. Iletisim araçlarindan çok iyi bir sekildede faydanilmaktadir. Örnek Bilgisayar internet siteleri gibi.
Bu konuda bizimde ilave edeceklerimiz var olmasina ragmen, elestirilere ve yapici fikirlere hep açigim. Yalniz eksik düsüncelerin ve de kendi bildiginin dogru oldugunu sananlarin fikirleri hep üzülmeme yolaçar. Bundan dolayidir ki kendi düsüncelerimi kaynakçalarin verdigi fikirlerin içine sizarak bilgilerimide size aktarmis bulunuyorum. Yukarida size yazdigim bilimsel kisimlari çesitli ansiklopedilerden notlar halinde çikararak kendi bilgilerimizide katarak size yazdim. Baska bir konu ve konukta bulusmak üzere hosçakalin.
mustafaermis@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol