Demokrat Parti (DP) Genel Baskani Hüsamettin Cindoruk, Lüleburgaz’daki parti binasi açilisi töreninin ardindan yaptigi konusmada halktan “hayir” oyu istedi. Cindoruk, konusmasinda sunlari kaydetti: ''Halkin katilmadigi anayasayi halka sormak ayiptir. Ben Meclis Baskaniyla 1995'te en küçük partiyi, bir milletvekili olan partiyi de çagirdim. 8-9 ay ugrastik, herkes fikirlerini söyledi. 20 maddelik bir anayasa degisikligi ile 1982 anayasasi ayrimini ortadan kaldirdik'' dedi.
Basbakan Erdogan'in hakimlere hakaret ettigini iddia eden Cindoruk, ''O yargiçlardan bir intikam duygusu içinde daha aci bir sey yapiyor. Alevi hakim, Sünni hakim ayrimi. Hakimlerin Alevisi Sünnisi olmaz, adil olani olur. Ben adil hakim ariyorum. Bu gün mahkemelerimizde sikintilarimiz is yükünden durusmalar uzuyor'' diye konustu.
“Cumhuriyet’i kaybederiz”
Türkiye'nin referanduma ihtiyaç duymadigini savunan Cindoruk, söyle konustu;
''Cumhuriyet tarihinin en karanlik dönemi, bu dönemdir. Bu kavgalar içinden çiktim geldim. Ama her zaman karsimizda öz yurtseverler oldu. Iki parça olduk, üç parça olduk onlarin vatan sevgisinden kusku duymadan meseleleri tartistik. Birimiz kazandi, birimiz kaybettik. Bu referandumda 'evet' oyu çikarsa Cumhuriyeti kaybedecegiz. Bu arkadaslar, bu iktidar, söylemesi aci, ama bu Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik hukuk devletinin düsmanidirlar. Her yaptiklari isin altinda ikilem yatiyor.''
Konusmasinda DP’nin geçmisinden bahseden Cindoruk, “DP'nin temelinde bugün üç parti var ANAP, DYP, AP. Bu partilerin ortaya koydugu çizgi devam ediyor. Siyasi partilerin gücü sadece oy oranlariyla etkinlikleriyle gelip geçici olan basarilariyla ölçülemez. Partilerin temeli; geçmisle olan baglantilari ve siyasi plan ve programiyla ortaya çikar. Biz bu nedenle geçmisten gelen birtakim düsüncelerimizi, yaptiklarimizi, yapamadiklarimizi sorgulayarak siyasetimizi gelistiriyoruz . Iyi bir programimiz var. O programi gelistiriyoruz. Bir arastirma gelistirme ofisimiz var. Bütün bunlari su yüzden söylüyorum, siyasette yeniden yapilanma moduna geçmeliyiz. Bir tek genel baskanin bir tek liderin düsündügü tasindigi uygulamaya geçtigi parti dönemi kapanmalidir. Bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Siyasi partiler için bir disipline ihtiyaç vardir. Bu disiplin polisiye bir disiplin degildir. Aksine bilimsel ve demokratik bir disiplin olmalidir. Bunu yapan partiler bundan sonra kalici olcacaklar, diger yapamayan partiler her zaman oldugu gibi tarihin derinliklerine kaybolacaklar. Ben bu girisi sunun için yaptim, bugün önümüzde bir referandum var. Bu referandumu bir siyasi parti hatta o siyasi partinin basbakani veya genel baskani tespitle tayin edi yor. Yani bir kisinin yaptigi bir anayasa degisikligi birtakim revizyonlardan geçtikten sonra halkin önüne bir dayatma olarak geliyor. Bu dayatma bence demokratik bir yapinin ortaya çikmasi için yeterli degildir. Türkiye'de zaman zaman anayasa degisiklikleri oldu. Benim meclis baskanligim zamaninda da on parti bir araya getirerek ciddi bir anayasa degisikligi yapildi. Siyasi hayatta yasadigim en zor hadise anayasa degisikligi. Çünkü anayasa degisikligini eger bir kisi bir parti ortaya atiyorsa bu eksik bir gelismedir. Basariya ulasmasi mümkün degildir, uygulamasi zordur. Daha acisi zaman zaman Türk halkini bir birine düsüren sonuçlar vermistir. 1924 anayasasi bir tek parti anayasasidir. Keske o daha önce degistirilseydi de Türkiye 27 Mayis'la karsilasmasaydi, keske baska seyler konsaydi. 1950 ile 1960 arasinda bir anayasa olsaydi ihtilal olmazdi 1950 ile 1960 arasinda bir senato olsaydi Türkiye'de demokrasi daha köklü hale gelirdi. Sadece anayasa yapmaktaki yanlislar degil eksiklikler de siyasi hayati derinden etkiliyordu" seklinde konustu.
Cindoruk, bu degerlendirmelerin ardindan parti binasina geçti. Burada partillerle bir süre görüsen Cindoruk’u, DP Kirklareli Il Baskani Rafet Gökdemir, Vize Belediye Baskani Selcuk Yilmaz ile ilçe ve belde teskilatlari yanliz birakmadi. Diger yandan Lüleburgaz Belediye Baskani Emin Halebak da Cindoruk’u karsilayanlar arasindaydi.
Parti binasindan ayrilan DP Genel Baskani Hüsamettin Cindoruk ve beraberindekiler daha sonra Lüleburgaz Ilçe Teskilati’nin düzenlemis oldugu iftar yemegine katildi. Iftar yemegine bin kisinin üzerinde bir katilim olurken, Cindoruk burada da yaptgi konusmasinda Basbakan Erdogan’a yüklenerek 12 Eylül’de herkesi toprak rengini tasiyan kahverengi bölüme mühür basmaya çagirdi.
Iftar yemegine ayrica Önadim Medya Grubu damgasini vurdu. Cindoruk ve diger partililer Önadim gazetesindeki referandum ile ilgili haberi okurken, temsicimiz Ali Kocaay’a tesekkür ettiler.
Cindoruk ve ekibi iftar yemeginin ardindan büyük bir çosku ile ugurlanirken, Genel Baskan gördügü büyük ilgiden dolayi herkese tesekkür etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol