SAÇLARIMIZ VE HASTALIKLARI-II

(dünün devami)
Saç hastaliklarini yazmadan önce bildigimiz ve de eski insanlardan arastirip da bu güne kadar sizlere ulastirma firsati bulamadigim saç bakimi ile bir tesbittir. Dogada bulunan adi herkesce bilinen "kil toprak" banyo sirasinda islatilarak yumusatilmis bir sekilde sivilastirilip, islatilmis saç diplerine ve saçlara sürülerek ovulmakla, 10 dakika kadar bekledikten sonra, sicak su ile yikanarak durulanir. Asla ve asla sabun veya sampuan kullanilmaz. Ne faydasi var Kullanan deneyen esim ve annem kayin validem ve eski insanlar tabiriyle hepsinin onayi ile size yazarak paylasmak istedim. Faydasi, saçlari besler, temizler, uzatir ve kepekleri temizler. Hatta bana, görürsen ne olur kil al, ne ederse parasini öderim diye siparis verilmistir. Satilmiyor ki de bulayim. Toprakta kazi yaparak ancak çikarilir. Genellikle de akarsu yataklarinda bulunmaktadir.
Saç Hastaliklari Saçla ilgili olarak birçok hastaliklar vardir. Hatta adini bile bilmedigimiz tibbin takibinde olan yeni yeni hastaliklar türemistir. Bizim size yazacagimiz hastaliklar ise kitabi olarak algilanmalidir. Bumlar dogrudan dogruya saçlara ait mikroplu birtakim hastaliklar olabildigi gibi vücudun bütününü ilgilendiren birtakim hastaliklar da saçlar üzerinde zararli etkiler yapabilir. Bu arada, vücudun bakimina, beslenilmesine bagli olan açlik, vitaminsizlik gibi haller, seker hastaligi gibi bünye bozukluklari saçlara zarar verebilir.
Hay. Ans 2781 sahifede söyle yaziyor. Baslica saç hastaliklari sunlardir diyor.
Saç dökülmesi Normal dökülmeler disinda, bazen dökülen saçin yerine yeniden saç gelmez. Mantarlar sinifindan olan birtakim mikroplarin yaptiklari deri ve saç hastaliklarinda saçlarin kökünü mikroplar harap eder. Onun için bir dahada saç çikmaz. "Kel hastaligi" da bunlardandir.
Saçdöken( Pelat) Hastaligi Bir deri hastaligidir. Saçlar yer yer plaklar halinde dökülür. Derinin o bölgesi çiplak kalir. Bu mikroplu bir hastalik degildir. Hastanin sinir ve ruh sarsintilariyla ilgilidir. Bazen büyük bir sikintidan sonra olur. Uygun bir tedavi ile de saç yeniden çikabilir.
Kepek(Sebore) Hastaligi Bu da bir deri hastaligidir. Mikroplardan ileri geldigi söylenmissede ispat edilememistir. Bünyeyle, katilimla ilgilidir. En çok erkeklerde olmaktadir. Bu hastaliktada basin derisi pul pul kabarir.
Dazlaklik Bir hastalik degildir, yastan ileri gelir. Yas ilerleyince saçlar, çogunlukla basin tepesinden dökülmeye baslar. Zamanla tepe çiplak kalir. Dökülen saçlarin yerine yenisi çikmaz, çünkü kil kökleri harap olmustur.
Bizim arastirmalarimiz bu kadar zira bu konunun uzmanlari bize bilgi vermelidir. Bir baska konu veya konukta bulusmak üzere.
Hosça kalin
mustafaermis@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol