ŞİİRE HAREKET VE BOYUT KAZANDIRAN ŞAİR ALAEDDİN İKİCAN

Alaeddin İkican önceleri şiiri kendisi için yazarken bugün toplum için yazmaktadır. Şair Alaeddin İkican TÜRKİYE ŞAİRİ noktasına nasıl gelmiştir? Alaeddin İkican Araştırmacı Yazar Nazif Karaçam'ın kuruculuğunu ve başkanlığını yaptığı KIRKLARIN SESİ ŞAİRLER GRUBU'NDA yetişmiş, bu zeminde şairliğini geliştirip olgunlaştırmış bir şairdir. Alaeddin İkican'ı başarıya götüren en büyük özelliği şiire ritim zenginliği kazandırma, sahnede şiiri hareketlendirme kabiliyetinin olmasıdır. Ayrıca şiirin gizli bölümlerine ses tonunu şiirin bütününe yayabilme başarısını gösterebilmesidir. Onun bu özelliği şiir dinleyicisine mitolojik Orfehus'un Lir'i gibi yumuşak bir ses kazandırmasıdır. Bu tarafı onu TÜRKİYE ŞAİRİ yapmıştır. Alaeddin İkican şiirle doğmuş gibi bir imaj ve vizyon yansıtabilen ve bunu uygulayan bir şairdir. Bu bakımdan onun şiiri bir KİTLE ŞİİRİ'dir. Sahnede şiir okuduğu zaman dinleyiciler sanki bir mistik müzik dinlermiş gibi bir keyif vermektedir. Yani Alaeddin İkican şiiri cebinde taşıyan bir şair olduğu için sahnede çok sade ve rahat görünmektedir. Bu özellik ona şiiri iyi okuma, sesini şiire monte etme becerisini kazandırmaktadır. İkican'ın şiiri çıplak değildir. Şiirinde duygu zenginliği vardır. Onda şiir giyinmiş, kuşanmış bir manken gibidir. Bu yüzden şiiri sıcak bir hava taşımaktadır. Bütün bu özellileri bir araya geldiğinde de Alaeddin İkican'a "ŞAİR" demekte bir sakınca yoktur.
Alaeddin İkican bugün Kırklareli'nde tanındığı kadar Türkiye'de de şiir dinleyicisi ve okuyucusu tarafından tanınmaktadır. Bu bakımdan Alaeddin İkican şiirini pazarlamada son derece usta bir şairdir.
Şair İkican şimdiye kadar 1-Sevgiden Ötesi Yok, 2- Umudun Sevdası, 3- Eğitim Sofrasında Tuzumuz Olsun, 4- Gönül Evinde İkican adlı kitapları yayınlamıştır. Şair şiir okuyanlara ulaşmakta usta olduğu için kitaplarını normal zaman içersinde tüketebilmektedir. Tabii bir şair için en önemlisi şiirini okutabilmesidir. Bu açıdan İkican'da "Şiirim Okunmuyor" diye bir sorun yoktur. Şundan dolayı ki Türkiye'de şiir yazan çok fakat şiir kitabı alıp okuyan çok azdır. Türkiye'de şiir yazdığını sananların ciddi edebiyat dergilerinde yer almış, edebiyat otoriteleri tarafından kabul görmüş değildir. Şiir edebiyatın en zor yazılan koludur. Kolay görünerek yazılır fakat gerçek şiir kolay yazılan şiir değildir. Gerçek şiir insanın yıldızının parladığı zamanlarda yazılan şiirdir. Onun için oturulup yazılan değil, kendini yazdıran şiir zamana meydan okur. Şiiri salonlarda, toplantılarda, Türkiye'nin köşesinde bucağında yankılanan Alaeddin İkican'a daha kısa şiirler yazmasını tavsiye ederim. Kısa şiir daha başarılı yazılan şiirdir. Ayrıca okuyucu ve dinleyici açısından da tercih edilen şiirdir. Şiirin uzaması konunun destanlaşması demektir. O zaman şiirin türü değişmiş olur. Ancak Alaeddin İkican son kitabı "Gönül Evinde İkican" adlı kitabı ile şiir yolunda bir adım daha ileri gitmiştir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol