Söz artik millette

Türkiye, yarin yapilacak Milletvekili Genel Seçimleri'ne kitlendi. Kirklareli'nde de siyasi partiler önceki gün son çalismalarini yaparak seçim gününü beklemeye basladilar. Pazar günü yapilacak Genel Seçim’de Kirklareli genelinde 254 bin 154 seçmen, toplam 1012 sandikta oy kullanacak.
 
SeçIm için son hazirliklarini yapan partilerde artik sessizlik var. Yarin yapilacak seçimlerle Kirklareli, kendisini temsil etmesi için TBMM'ye 3 milletvekili gönderecek. 
Kirklareli'ni TBMM'de temsil etmeye hak kazanacak 3 milletvekili, 46 aday arasindan seçilecek. Seçimlerde gözler ilk iki ilçe olarak öne çikan Merkez Ilçe ve Lüleburgaz’da olacak. 
Lüleburgaz da 100 bin 889, Merkez Ilçe de ise 63 bin 184 seçmen bulunuyor. Merkez Ilçeyi 39 bin 864 seçmenle Babaeski izliyor. Vize'de 22 bin 403, Pinarhisar’da 15 bin 281, Demirköy’ de 6 bin 430, Pehlivanköy’ de 3 bin 733 ve Kofçaz’da 2 bin 370 seçmen oy kullanacak. Il genelindeki toplam sandik sayisi ise 1012.
Seçimler için hazirlanan oy pusulasinda 15 parti bulunuyor. Oy pusulasinda ilk sirada Adalet ve Kalkinma Partisi yeraliyor. Adalet ve Kalkinma Partisi'ni Demokrat Parti izliyor. Ardindan Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeraldigi oy pusulasinda partilerin siralamasi söyle devam ediyor. 
4- Emek Partisi, 5- Millet Partisi, 6- Liberal Demokrat Parti, 7- Saadet Partisi
8- Hak ve Esitlik Partisi, 9- Halkin Sesi Partisi, 10- Milliyetçi Hareket Partisi, 11- Dogru Yol Partisi, 12- Türkiye Komünist Partisi, 13- Milliyetçi Muhafazakâr Parti, 14- Büyük Birlik Partisi, 15- Demokratik Sol Parti. 
 
Nerede oy kullanacaginizi hala bilmiyorsaniz…

Pazar günü yapilacak seçimlerde neredeye oy kullanacaginizi hala bilmiyorsaniz, uymaniz gerekenler yasaklar hakkinda bilginiz yoksa bu bilgilere bir göz atmanizda fayda var.
Ülke genelinde 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 199 bin 207 sandikta oy kullanacak. Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaslara seçmen bilgi kagitlari çoktan ulasti. Ancak seçmen bilgi kagidi gelmeyen vatandaslar da oy kullanabilecek. Kagidi bulunmayip kütüge kayitli olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kagidi, resmi daireler veya iktisadi devlet tesekküllerince verilen soguk damgali kimlik karti, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdani) oy verebilecekler.
Üzerinde T C kimlik numarasi olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yaninda seçmen bilgi kagidini veya TC kimligini ispata elverisli bir belgeyi de ibraz etmesi sart olacak.
Ayrica seçmenler Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nin "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandikta oy kullanacaklarini ögrenebilecekler.
Milletvekilleri, milletvekili kimligi ve seçmen bilgi kagidini, milletvekili adaylari ise her hangi bir Il Seçim Kurulu Baskaninca milletvekili adayi olduklarina dair verilmis seçmen bilgi kagidini göstererek kayitli olduklari seçim çevresi disinda da oylarini kullanabilecekler. Oy verme islemi 08.00-17.00 saatleri arasinda gerçeklestirilecek. 

Yasaklara dikkat!

Seçim propaganda dönemi 11 Haziran Cumartesi (bugün) saat 18.00'de bitecek. Seçim yasaklari ise oy verme günü olan 12 Haziran 2011 (yarin) saat 24.00'de sona erecek.
12 Haziran 2011 Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satilamayacak, içkili yerlerde umumi mahallerde alkollü içki verilemeyecek, içilmesi yasak olacak.
Oy verme süresince bütün umumi eglence yerleri kapali kalacak, eglence yeri niteligini tasiyan lokantalarda yalniz yemek verilebilecek.
Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayisi korumakla görevli olanlardan baska hiçbir kimse köy, kasaba ve sehirlerde silah tasiyamayacak. Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayin organlari tarafindan seçim ve seçim sonuçlari ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapilmasi yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasinda radyolarda ve her türlü yayin organlarinda ancak YSK tarafindan seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebligler yayinlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayinlar serbest olacak, ancak YSK tarafindan gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayinlarin serbest birakilmasina karar verilebilecek."

2011 seçimlerinin ilkleri 

12 Haziran 2011 seçimleri ayni zamanda seffaf oy sandigi, oy kasesi, renkli oy pusulasi gibi ilklere de sahne olacak. Seçimlere iliskin rakamlar ise dikkat çekiyor.
Seçime 15 siyasi parti katilacak. Seçimde 7 bin 492'si siyasi partilerden, 203'ü de bagimsiz olmak üzere toplam 7 bin 695 aday yarisacak.
Seçimde, ülke genelinde 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandikta oy kullanacak. 
Bu seçimde ilk kez 25 yasindakilere de milletvekili adayi olabilme hakki tanindi. Anayasanin milletvekili seçilme yasini düzenleyen 76. maddesi 2006 yilinda degistirilerek, seçilme yasi 30'den 25'e indirilmisti. YSK, "seçimlere iliskin degisikliklerin 1 yil içinde yapilacak seçimde uygulanamayacagi" hükmü uyarinca 2007'deki genel seçimde bu düzenlemeyi uygulayamamisti. Bu seçimlerde tahta oy sandiklari da artik tarihe karisiyor. Oy sandiklari eni 40, boyu 55, yüksekligi 50 cm, seffaf, isiya ve kirilmaya dayanikli sert plastikten hazirlandi. 
Seçimlerde kullanilacak oy verme kabinleri de degistirildi. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekligi 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafi açilip kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanikli sentetik kumasla kapli, kolay tasinabilir ve katlanabilir olacak sekilde yaptirildi. Kanun geregi oy zarflarinin boyu da büyütüldü. Kanuna göre, zarflar, her seçim için ayri renkte, eni 15 cm, boyu 21 santimetre olacak sekilde hazirlandi. 
Türkçe propaganda "esas" olacak, ancak bu seçimde ilk kez Türkçe disindaki dillerde propagandaya hapis cezasi verilmeyecek. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol