Bir zamanlar Kirklareli’de terzilik ile birlikte en gözde mesleklerden birisi olan süpürgecilik, tipki diger el emegi mesleklerin oldugu gibi can çekisiyor. Bundan 10- 15 yil öncesine kadar komsu ilimiz Edirne ile birlikte Türkiye’nin en büyük el süpürgesi üretim kentlerinden olan Kirklareli’de artik bu meslegi yapanlarin sayisi çok azalmis durumda.
Insanoglu’nun temizlige ihtiyaç duydugu ilk zamanlarda icat ettigi bilinen tel el süpürgeleri “Adesa” denilen süpürge otundan yapiliyor. Tam bir el süpürgesinin yapilmasi için bir çok evre ve çalismadan geçen bu otlar, son olarak iplerle baglandiktan sonra süpürge halini aliyor. Son yillarda teknolojinin gelismesi ile çikan son sistem elektrik süpürgeleri karsisinda pek bir önemi kalmayan el süpürgeleri, yine de her evde eksikligi hissediliyor.
Süpürge nasil yapiliyor?
Süpürge otu tarladan üretici tarafindan toplandiktan sonra süpürge atölyelerine getiriliyor. Ilk olarak kirmizimsi mat bir renge sahip olan otlar, içerisinde kükürt yakilan firinlarda tütsülendikten sonra altin sarisi parlak bir görünüm kazaniyor. Bu islemden sonra otlar saplarindan ayristiriliyor ve ayristirilan bu saplar süpürgenin tepe kisminda yeniden kullaniliyor.
Baglayici kisi tarafindan ot demetleri toparlanip taslak bir süpürge halini aliyor ve sonrasinda ayaklarina bagli bir düzenek ile sap kismini sikistirip tel ile sabit hale getiriliyor. Olusturulan bu taslak süpürge dikici tarafindan çuvaldiz ile dikilerek bildigimiz geleneksel süpürge oluveriyor.
Bundan 15- 20 yil öncesine kadar Kirklareli Merkez Ilçede 90 civarinda süpürgeci varken bugün ise bu sayi 20’yi geçmiyor. Inönü caddesi üzerinde yillardir süpürgeciler sitesi olarak tabir edilen minik tesislerde faaliyet gösteren süpürgecilerin sayisi her geçen gün azaliyor. Süpürge otlarini Edirne Ticaret Borsasi’ndan karsilayan süpürgeciler, tipki geçen yillarda oldugu gibi ismarlama üzerine Anadolu’nun çesitli yerlerine süpürge imalati yapiyor.
Zamaninda devlet memurlarinin islerini birakip atölyelerde çalisarak, aylik maaslarini bir hafta içerisinde çikarmasi, geçmiste süpürgeciligin ne kadar önemli bir meslek oldugunu gözler önüne seriyor. Simdi ise çalisan ustalar para kazanmak maksadi ile degil, meslegin yok olup gitmemesi adina çalismaya devam ediyorlar. Meslek alaninda hemen herkesin ayni konulardan dolayi bazi yakarislari var.
Hammadde olan süpürge otunu pesin para karsiliginda satin almalarina karsin,üretmis olduklari süpürgeleri tüccarlara 3-4 aylik veresiye olarak vermek zor geliyor onlara ama mecburen buna da katlaniyorlar.
Birde bunun üzerine Adapazari'nda açilan süpürge atölyeleri son zamanlarda Anadolu'dan olan talebin neredeyse hepsini üstlenmis durumda ve bu da Kirklareli’deki üretimin günden güne zayiflamasina neden oluyor.
Eskiye oranla süpürge imalatinin ve talep azligindan dolayi çok azaldigini dile getiren zamane ustalari, el süpürgelerinin en çok balkon ve bahçelerde kullanildigini belirtti.
Gün geçtikçe gelisen teknoloji temizlik gereçleri üretedursun, süpürgecilik sektörü herseye ragmen direnmeye devam ediyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol