Tarihin sakli yüzü, bu sergiler ve projelerle gün yüzüne çikiyor

Istanbul Üniversitesi tarafindan Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ve Berlin Arkeoloji Enstitüleri'nin katilimi ile Kirklareli'de 1980 yilindan bu yana bulunan sürdürülen bilimsel çalismalari ve arkeolojik kazilari Kirklareli halkina tanitmak amaciyla düzenlenen serginin açilisi dün gerçeklestirildi.

Asilbeyli yolu üzerindeki Asagipinar kazi alaninda açilan sergiye katilimcilar büyük bir ilgi gösterdiler. Açilis törenine istirak eden Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, kazi alanini gezdikten sonra, Ahmetçe Köyü’nde bulunan Trakya Arastirma Merkezi’ni de ziyaret etti.

Asilbeyli yolu üzerindeki Asagipinar kazi alani sergisinin açilis töreni saat 16.30’da gerçeklestirildi. Törene Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Belediye Baskan Vekili Selçuk Aladag, Proje Baskani Prof. Mehmet Özdogan, Il Genel Sekreteri Raif Kelep, Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoglu, daire müdürleri, bilim adamlari, ögrenciler ve vatandaslar katilim gösterdi.

Proje Baskani Prof. Mehmet Özdogan kazi alaninda yaptigi açiklamalarda sunlari kaydetti;

“Biz bilim adamiyiz ve bu kentin uygarlik tarihine yaptigi katkiyi arastiriyoruz. Çalismalarimiza 1980 yilinda basladik. 1993 yilindan itibaren de bu mevkiide ve Kanligeçit’de iki tane ayri kazi sürdürüyoruz. Biz bilim insani olarak üç tane görevi üzerimize aliyoruz; Bunlardan bir tanesi bilgiyi üretmektir. Biz arkeolog olarak Kirklareli’nin geçmisini veya ülkenin geçmisini, uygarligin geçmisini, kendi yöntemlerimizle ortaya çikartiyoruz.

Burada elde ettigimiz bulgular, bilim dünyasinda çok büyük bir yanki yapti. 8000 yillik bir geçmisi burada ortaya çikardik. Bu bizim kendi görevimizdir. Bize düsen ikinci görev ise burada elde ettigimiz bilgiyi; Kirklareli halkinin, insanlarin, uzman olmayan insanlarin, ekonomik ve sosyal zenginliklerine katkida bulunduracak bir sekle dönüstürmektir. Çünkü bizler, toplumun verdigi katki ile bilim yapabiliyoruz. Bizler Kirklareli’nden çok büyük katkilar gördük. Burada çok büyük bir rahatlik içerisinde çalistik. Bunun karsiliginda, bizler de; burada elde ettigimiz bilgiyi bir kültür sektörüne dönüstürmek istiyoruz. Kirklarelililerin böyle bir geçmisleri oldugu için kendilerini mutlu ve ayricalikli hissetmelerini saglamak bizim görevimizdir.   

Buradaki çalismalar ilk insanlarin geldigi köy dönemlerini temsil ediyor. Baslattigimiz bazi projeler var. Bunlardan bir tanesi,  tarih öncesi köy modellemesi. Proje halinde olan bir diger çalismamiz ise Kanligeçit’te bir açikhava müzesi, yine su anda bulundugumuz alanda da bir açik hava müzesi projesini hayata geçirmek istiyoruz. Çevredeki istimlak sorunlari çözüldügü takdirde, Türkiye’de ilk örnegi olan çok genis bir alana sahip açik hava müzesi yapacagiz. Yine ayni alanda ilk çiftçilerin geldigi izleri ortaya çikartiyoruz.

Bu amaçla Ahmetçe Köyü’ne bir Arastirma Merkezi kurduk. Bir enstitü gibi çalisiyor. Asagi yukari 10 yildir faaliyette olan bir merkez. Merkezimiz arastirmalarini sadece arkeoloji açisindan degil, mimari, kültürel ve tarihi yönleri ile çalismalarini sürdürmekte. Bilim insani olarak üçüncü bir görevimiz daha var; Ortaya çikardigimiz kalintilari, gelecek kusaklara aktarabilmektir. Kirklarelilliler bu sergiyi begenirlerse, bu sergi daha uzun bir süre kalabilir.

Bilimsel açidan hiçbir sorunumuz yok. Kirklareli’nde yaptigimiz çalismalar, çok büyük bir yanki buldu. Ancak bütün bunlar, Kirklarelililerin sagladigi destekler ile gerçeklestirildi. O yüzden tüm Kirklarelililere tesekkürlerimi sunuyorum.”

Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos ise konu ile ilgili olarak sunlari söyledi; “Valiligimiz ilimizin, ülkemizin yararina olacak tüm projeleri bugüne kadar destekledigi gibi, bu projeyi ve bu proje kapsaminda yapilacak bundan sonraki çalismalari da destekleyecektir. Imkanlari ölçüsünde katki ve katilim saglayacaktir. Bu çalismanin hem ilimiz, hem ülkemiz, hem de insanlik tarihi için çok önemli oldugunu biliyorum. Bu düsünceden hareketle bu projeye destek veren herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Kirklareli için gayret sarf eden herkes bu projeye destek vermelidir. Birçok arkadasimizin emek verdigini, çaba sarf ettigini biliyorum. Ama bunlar yeterli degildir. Daha çok destek vermeliyiz. Valilik olarak biz imkanlarimizi zorlayip, bu projeye daha çok katilim ve destek saglayacagiz. Hocama, bilim adamlarina, çalisanlara, tüm ögrencilerine takdir ve tesekkürlerimi sunuyorum.”

Belediye Baskan Vekili Selçuk Aladag ise; “Hocamiz ve ekibi Kirklareli’nde özveri ile çalisarak, bu eserleri gün yüzüne çikardilar. Biz Kirklareli Belediye Baskanligi olarak her zaman destek verdik ve vermeye de devam edecegiz. Emegi geçen herkese tesekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Vali Cos ve beraberindekiler daha sonra, Proje Baskani Prof. Mehmet Özdogan rehberliginde, sergiyi ve kazi alanindan çikan bulgulari gezdiler. Vatandaslarimiz da büyük bir merakla ortaya çikan kalintilari ve maketleri inceledi. Özellikle bir yangindan arta kalmis eski ev kalintilari, büyük ilgi gördü.

Vali Cos ve beraberindekiler daha sonra Ahmetçe Köyü’nde bulunan Trakya Arastirma Merkezi’ni de ziyaret ettiler. Buradaki bulgular ve çalismalar hakkinda detayli bilgiler alan Vali Hüseyin Avni Cos, tüm bilim adami ve ögrencilere “basarilar” dileklerini sundu. Program burada gerçeklesen bir ikram ile son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol