Tarim ilaçlari anne sütüne de geçiyor

Diyarbakir Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Entomoloji Åzube Åzefi Dr. Musa Büyük, tarimsal mücadele kullanilan ilaçlarin insan sagligini etkiledigini söyledi. 
Büyük, yillarca kurtarici gibi görülen pek çok kimyasal ilacin daha sonra zararli yönlerinin ortaya çiktigini ifade etti. DDT gibi kanserojen ilaçlarin kalintisinin, anne sütü ile kutuplardaki canlilarda tespit edildigine isaret eden Büyük, insanlarin artik dogal ve organik olarak yetisen ürünlere ragbet etmesi gerektigini vurguladi. 
Dicle Üniversitesi Diyarbakir Meslek Yüksekokulu'nun düzenledigi 'Biyolojik Mücadele Ajanlarinin Tanitimi ve Dogal Dengedeki Rolleri' konulu konferansta konusan Büyük, organik ürünlerin pazar degerinin yüksek oldugunu söyledi. 
Kimyasal pestisitlerin dogal denge, çevre ve insan sagligi üzerinde pek çok olumsuz etkileri oldugunu belirten Büyük, kimyasal ilaçlarin zararli etmenlerde dayaniklilik, faydali organizmalarin yok olmasi, gida maddelerinde kalinti, insan ve hayvanlarda akut ve kronik zehirlenme yaptigini kaydetti. 
Biyolojik mücadelenin kimyasal mücadeleye göre pek çok avantajlari oldugunu belirten Büyük, sunlari söyledi: "Günümüzde daha iyi anlasilmaya baslanan biyolojik mücadelenin önemi ve gerekliliginin sivil toplum kuruluslari, genç nesiller, ögrenciler, uygulamadaki teknik elemanlar ile çiftçilere iyi anlatilmasi gerekiyor." 
Diyarbakir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Uçar da kalifiye ögrenci yetistirerek sektörel alana katkida bulunduklarini, stajdan egitime, is hayatina kadar her alanda desteklerinin devam edecegini kaydetti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sıgaradakı nıkotını engelleyen samısak için sevgili anneler lutfen yemeklerine ıkı diş sarmısak atmayı unutmasın lutfen