Trakya'ya 10 milyarlık yatırım

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale'nin Trakya'da kalan kısımlarını kapsayan Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) hayata geçirdiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "TRAGEP ile Trakya'da atıksu arıtımından ağaçlandırmaya, sulamadan içmesuyu teminine, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine kadar pek çok alanda çalışma yapacağız ve proje kapsamında Trakya'ya 10 milyar TL'lik yatırım yapılacak" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak şimdi dev bir projeyi daha uygulamaya koyduklarını belirten Eroğlu, Trakya'nın GAP'ı olarak adlandırılan ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün dev projelerinden biri olan Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi emin adımlarla ilerlemeye devam ettiğini kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı dev bir projeyi daha uygulamaya koydu.
Trakya'nın GAP'ı olarak adlandırılan ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün dev projelerinden biri olan Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi emin adımlarla devam ediyor.
Projede yüzde 83 fiziki gerçekleşme sağlandı
DSİ tarafından inşa edilen Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında projede fiziki gerçekleşme oranı yüzde 83'e ulaştı.
Proje kapsamında 12.000 kiloWatt.saat kurulu güce sahip P1 Terfi Merkezi vasıtasıyla kış aylarında Meriç Nehri'nden alınacak su, toplam uzunluğu 17.287 metre olan iletim kanalıyla
176,26 milyon m3 rezervuar hacimli Çakmak Barajı'na sevk edilecek. Sulama sahasının ihtiyacı olan 263,6 milyon m3 suyun 168,1 milyon m3 'ü baraj rezervuarından, 95,4 milyon m3'ü A ve A2 kanalları üzerine kurulu 11 adet terfi merkezi ile Meriç Nehri'nden karşılanacak.
Trakya'nın GAP'ı 522 bin dekar zirai araziyi suya kavuşturacak
Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Meriç ve Ergene Ovaları ile yamaç arazilerde toplam 522 bin dekar zirai alanı sulamak maksadıyla tesis edeceğimiz Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi ile sulama sahasının 35 metre kotunun altındaki 142 bin dekar taban araziyi cazibeli, 380 bin dekar yamaç araziyi de pompaj sistemiyle sulayacağız" ifadelerini kullandı.
Proje'nin toplam maliyeti 833 milyon TL
Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi'nin toplam maliyetinin 833 milyon TL olduğunu belirten Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Projeyi tamamlayıp hizmete aldığımızda taban arazilerde dekar başına 470 TL, yamaç arazilerde dekar başına 394 TL olmak üzere toplam 188 milyon TL gelir artışı olacak. Bu önemli projeyi 2016 yılı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Trakya'ya 10
milyarlık yatırım
Ayrıca Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'nin Trakya'da kalan kısımlarını kapsayan Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) hayata geçirdiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "TRAGEP ile Trakya'da atıksu arıtımından ağaçlandırmaya, sulamadan içmesuyu teminine, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine kadar pek çok alanda çalışma yapacağız ve proje kapsamında Trakya'ya 10 milyar TL'lik yatırım yapılacak" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol