Kültürün ne menem sey oldugunu bilmedigimiz için kültüre, tarihi eserlere, topraklarimizda yetismis ünlü kisilere ilgimiz zayiftir. Bu yüzden arkeolojik kazilara, müzeler açmaya çok geç baslamisizdir. Arkeolojik kültüre ilgimiz yüzyillik bir geçmise dayanmaktadir. Daha önceki yüzyillarda ve sonraki zamanlarda ilgisizligimiz, bilgisizligimiz yüzünden birçok tarihi eser kaçirilmis, yabanci müzelere, belgeler arsivlere konmustur. Mesela Havsa'daki yüzyillar öncesine ait meshur ZAFER ANITI Pers Hükümdari Darios'un Kaynarca'da Tearos Kaynaklari'na diktigi Hükümdarlik Aniti elimizden çikmistir. Türkiye Trakyasi'nin yetistirdigi ÖZGÜRLÜK SAVAÅzÇISI SPARTAKÜS hakkindaki bilgiler böyle kaybolmus, Bulgarlarin eline geçmistir. Biliyor musunuz, 1912 yilinda Bulgarlarin isgaline ugrayan Trakya'ya ilk gelen Bulgar Ulusal Arkeoloji Müzesi Müdürü Prof. Bogdan Filov olmustur. Bu bilim insani daha sonra Bulgar Bilimler Akademisi üyesi ve Sofya Üniversitesi Rektörü olmustur. Arkeoloji, Bulgar ve Bizans dallarinda uzman bir kisidir. Bu bilim insani Balkan Savaslari sirasinda basta Trakya, Yunanistan ve Makedonya olmak üzere Balkanlardaki Osmanli topraklarini dolasmis, tarih yönünden çok önemli olan eserleri tespit ederek, Bulgaristan'a tasinmalarini saglamistir.
Yunanlilar geçen yila kadar Türk Gölge Oyunu'na adini veren Karagöz'ün Yunanli oldugunu söylemislerdir. Türkiye Trakyasi'nin yetistirdigi dünya tarihinin ünlü ÖZGÜRLÜK SAVAÅzÇISI SPARTAKÜS üzerine tarihçilerimiz, bilim adamlarimiz, kültür insanlarimiz arastirma yapmadiklari için ona Bulgarlar sahip çikmistir. Bulgaristan 500 yil bizim egemenligimizdeydi. Yunanlilar, Makedonlar da öyleydi. Ama bugün bakiyoruz ki hiçbir Osmanli ve Cumhuriyet tarihçisinin Türkiye Trakyasi'ndan yetismis bu ünlü kisi hakkinda bilgisi, yazisi, arastirmasi yoktur. Spartaküs'ü bize yabanci bilgi kaynaklarina dayanarak anlatmaktadirlar. Oysa Spartaküs Türkiye Trakyasi'nda Romalilara pazarlanmistir. Spartaküs'ün bir köle olarak satildigi yer Ibrahim Uzun'un da yazdigi gibi Türkiye Trakyasi'nin ortasinda kalan Misinli-Karistiran'dir. Savasçi Trak Kabileleri buralardan itibaren Odris Devleti'nin kuruldugu Edirne yakinlarina kadar kümelenmislerdir. Bir bilgiye göre Spartaküs'ün bir TRAK DEVLETI olan Odris yöneticileri ile akrabaligi vardir. Türk ve Osmanli tarihçileri bu kadarcik bir bilgiyi dahi arastirmamislardir. Çünkü Osmanli Devleti'nden önceki özgürlükle ilgili hareketler Osmanli'yi hiç ama hiç ilgilendirmemistir. Çünkü Osmanli'nin özgürlük, bagimsizlik sorunu olmamistir. Ama Osmanli'da da KÖLE PAZARLARI vardi. Köle ticaretinin yapildigi zamanlar olmustur. Hatta 1800'lü yillara kadar bu böyleydi.
Tabii Spartaküs'ün zamani Osmanli'ya çok uzaktir. Neredeyse 700 yillik bir zaman araligi vardir. Spartaküs, ISA'dan 70 yil önce Romalilarla ÖZGÜRLÜK SAVAÅzI yapiyordu. Ancak Hiristiyanlarin Peygamberi Isa ile Özgürlük Savasçisi Spartaküs arasinda bir paralellik, bir benzerlik vardir. Çünkü Isa da köle idi ve onun hareketi de kölelige, yoksulluga karsi bir hareketti.
SPARTAKÜS'ün Türkiye Trakyasi'ndan çikmasi tesadüf degildir. Makedon kökenli Iskender, Dogu'ya buradan gitmis, Pers Hükümdari Darios Dogu'dan Bati'ya buradan yürümüstür. Helen Kültürü Iskender ile Dogu'ya giderken, Dogu (Pers) Kültürü de Darios (Dara) ile Bati'ya gelmis ve bu iki kültür zaman içersinde Helenistik Kültür'ü dogurmustur ki Spartaküs Trakya'da bu kültür zemini üzerinde Roma'ya yürümüstür. O yillarda Trakya'da var olan, varliklarini sürdüren Trak Kabileleri içinde Spartaküs'ü arayip bulmak gerekir. Ancak bu zaman alacaktir. Biz on yila yakin bu olayin üstündeyiz. Uzak Trakyali SPARTAKÜS'ün simdi Kirklareli'ne daha yakin oldugunu düsünüyoruz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol