Aslen Ordu’lu olup Vize Pars Spor Kulübü sorumlusu Adil Danışman, Wushu Sanda’yı Kırklareli’ne getirerek yeni bir akım başlattı. Daha önce Kırklarelilerin pek adını dahi bilmediği spor dalı Wushu Sanda’yı Kırklareli’ne tanıtmak ve farkındalık yaratmak için kolları sıvayan Adil Danışman, Wushu Sanda hakkında önemli bilgiler verdi. Danışman, “Vize spor kulübü olarak Kırklareli’nde olmayan bir ilki yapmak istedik. Bu branşın burada vermiş olduğu eksikliği tamamlama amaçlı buraya geldik. Burada İl Gençlik Spor Hizmetleri Müdürümüze bunu sunarak kendisinin de olurunu aldık ve başladık. Yaklaşık 15 kişiyle biz burada sporumuzu yapıyoruz. Şu anda birinci ayımız doldu. Birinci ayımızın dolmasıyla birlikte Wushu Sanda branşında ortalama 45 ile 50 arasında bir spor sporcuya sahip olduk. Wushu Sanda Çin kökenli bir branştır. Eski ismi Kung Fu yeni ismi Wushu olarak Çin bunu dizayn etti. Ring sporudur. Kapalı boks eldiveniyle beraber, korumalıklarıyla maçı olan, şehirlerarası, Türkiye Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası vardır. Bu branşı Kırklareli’ne kazandırmaya çalıştık, çalıştırıyoruz. Sporcularımızı çalıştırıyoruz, eğitiyoruz.
Kırklareli’nde
şahlandırmaya hevesliyiz
Önümüzdeki Mart ayı içerisinde bir Türkiye Şampiyonamız var. Şuan elimizde hazır yetişmiş sporcuları değerlendireceğiz veya alt yapıyı da değerlendirerek açıkçası Mart ayındaki Türkiye Şampiyonasına bir hazırlığımız var. Biz 2 yıldır Wushu Sanda Türkiye Şampiyonasına katılıyoruz zaten. Vize Pars Spor Kulübü olarak bu branşı biz Kırklareli bölgesi içerisinde canlandırdık. Kırklareli’nde şahlandırmaya hevesliyiz. Çünkü Kırklareli büyük bir potansiyeli olan şehir. Branşımızın minikler kategorisi var. Gençler kategorisi var. Büyükler kategorisi var. Veteranlar, yani daha büyük yaşlılar kategorisi var. Bunların Türkiye Şampiyonalarını yapıyoruz. 15 yaş üzerindeki bir sporcu Wushu sanda antrenmanlarına başlayarak bir Türkiye şampiyonu olabilir. Nedeni, güçlü bir beden gerektirdiği için belli bir yaşta, belli bir yaşın üzerinde de bir sporcu bu sporu yapmaya başlayabilir.
Hiçbir sporla alakası olmayan şahıs dahi 17–18 yaşında bu spora başlayabilir. Dünya şampiyonu bile olabilir. Sporcunun yeteneği ve antrenörlerinin kalitesi başarı getirir” diyerek Kırklareli’nde bilinmeyen bir spor dalını canlandırmaya geldiklerini ifade etti.
Wushu
Tanımı ve Tarihi
Kelime anlamı zor iş, zor teknik anlamına gelir. Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi, Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterinin geliştirilmesi iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır. Antrenmanlarda esas olan, vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalıştırmaktır. Wushu'da denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce, pratik zeka ve meditasyon önemlidir. Bunlar, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler. Geleneksel Wushu, Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Wushu ustaları çalışmalarını bir kültür olarak tanımlarlar. Bugüne kadar yüzlerce Wushu stili geliştirilmiştir. Ancak tarihsel gelişim ve ilkel savunma silahlarının zamanla ortadan kaybolması, Wushu sanatının içerik ve tarz olarak değişerek, yarışma kurallarının belirlenmesi sayesinde yavaş yavaş bir spor haline gelmesini sağlamıştır. Modern Wushu, 1949'dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nde geliştirilerek bir gösteri sporu olarak yapılmaya başlanır. 1988 yılında, Uluslararası Wushu federasyonu kurularak bu spor dünyada yayılmaya başladı. 1999 yılında, Uluslararası Wushu Federasyonunun, Uluslararası Olimpiyat Komitesine yapmış olduğu başvuru kabul edildi ve Wushu Sporu, Olimpiyat Oyunlarına dâhil edildi.
Wushu Felsefesi
Wushu bir spor dalı olarak, insanı yaralayan uygulamalı dövüş tekniklerinden farklıdır. Wushu'nun rutin hareketleri dövüş yöntemlerini içermesine rağmen, insanın vücut yapısını geliştirmeyi ve savunma niteliğindeki saldırı kabiliyetini yükseltmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, sporcunun kendisini ifade etme şekli olarak da görülmekte. Wushu, Çin halkı ve Çin geleneksel kültürünün özünü yansıtan bir spor. Yani Wushu, sadece sıradan bir spor dalı değil, aynı zamanda Çin'in milli sporu ve Çin halkının akıl eseri olarak, bir açıdan da Doğunun milli kültürünü yansıtıyor.
Türkiye'de Wushu
Türkiye'de 1970'li yıllardan beri, Kung Fu adı altında çalışılmış, 1990 yılından itibaren dünyada yapıldığı şekliyle ülkemizde Modern Wushu çalışılmaya başlanmış, 1999 yılında Federasyonu kurulmuştur. Bu tarihten sonra birçok Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında boy gösterilip, çeşitli dereceler alınmıştır. 2007 yılında ise, 52 kg'da Hüseyin Dündar Türkiye'ye ilk Dünya Şampiyonluğunu tattırmıştır.
Wushu Sanda’yı duymuş muydunuz?
Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi, Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterinin geliştirilmesi iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.
1999 yılında kurulduğu yıl ilk derece izi aldık Hong kong da dünya 2.si olduk 56 kg İbrahim Özcan tek derece ve ilk derece