YEREL SEÇIMLERDE ADAYLAR HIZMETE HAZIR MI?

Ülke Yerel Seçim havasina girdi. Neredeyse ekonomik- mali kriz ikinci dereceye düsmek üzere. Seçimleri partiler ve adaylar için bu kadar cazip kilan nedir? Hizmet askimi, ikbal ve iktidar hayali mi yoksa makam maasi mi?

Çok partili hayata geçtigimiz yillardan beri seçimleri izleyen bir gazeteci olarak sunu gözlemledim ki hizmete talip olan adaylarin çogu hizmete hazir degiller. Hemen hemen hiç bir aday talip oldugu hizmet hakkinda bilgi sahibi degil. Hatta okadar ki yasadigi yer hakkinda bile dogru dürüst bir bilgisi yoktur. Her halde seçildikten sonra hizmetin ne oldugunu, nasil hizmet edilecegini ögreneceklerdir. Hizmete geldikten sonra hizmetin yasasini, uygulamalarini ögrenmek baslangiçta bocalamak, yanlislar yapmak, zamani verimsiz geçirmek demektir. Bu durum da ne oluyor? Hizmete, maasa talip olmus oluyor.

Ileri ülkelerde halkin hizmetine talip olanlar herhalde akillarina geldigi zaman aday olmuyorlardir. Kendilerini mutlaka siyasete, halkin hizmetine talip olmayi düsündügü kamu hizmetine hazirliyorlardir. Seçildikten sonra yapmayi düsündügü kamu hizmetine hiçdegilse birtakim önbilgiler edinmis olarak geliyorlardir.

Bizim demokrasimizde, bizim seçmenlerimiz adaylarin hizmet hanelerine bakmadan oy veriyorlar. Seçmenler bu hususa dikkat etmemektedirler. Sözgelimi herhangi bir aday kendi isinde basarili olmus mudur? Hayatta basarili olup olmadigi belli olmayan kisinin hizmete seçilmesi durumunda yadirganmasi gerekir. Kendi isini yapamamis birinin muhtar olmasi, belediye baskanligina seçilmesi yada Belediye ve Genel Meclis üyeliklerine seçilmis olmasi herhalde insani düsündürür.

 Yani demek istiyoruz ki hizmetimize seçtigimiz insan kendi isinde basari göstermis biri olmalidir. Aylak Adam, Issiz Adam, Isinde basari gösterememis adam seçilmesi durumunda isabetli seçilmis olmaz. Fakat bizim ülkemiz seçimlerinde maalesef bunun çok örneklerini görmekteyiz. Sanki siyaset AYLAK ADAM isiymis gibi bir düsünce yansitiyoruz. Siyaset kendini, basarisini ispatlamis adam isidir. Bu tür insanlari seçmeye özen göstermeliyiz.

Ancak bu vesileyle seçmenin zor bir is oldugunu da söylememiz gerekir. Niye seçtigimizi, niye seçmedigimizi, su partiyi niye tercih ettigimizi, niye tercih etmedigimizi bilmemiz gerekir. Bu da süphesiz belli düzeyde bir egitimli ve bilgili olmamizi gerektirir. Zaten bundan dolayi demokrasiyi egitimli, kültürlü insanlarin seçimi ve düzeni diye tanimlarlar. Bu açidan bizim demokrasimize bakildiginda birçok eksikler bulundugunu hemen fark etmek mümkündür. Tabii biz nasilsak demokrasimiz de, seçimlerimiz de öyledir. Bunun için derler ki, uluslar layik olduklari idare ile yönetilirler. Böyle basa böyle tarak gibi bir sey. Aslinda bizim her alanda egitime, bilgilenmeye ihtiyacimiz vardir. Fakat ondan söz eden yoktur. Saniyorlarki bu egitimle bir yere gideriz. Hayatta ucuz basari yoktur. Bunu bilelim.

NOT: Yeni kitabimin hazirliklari dolayisiyla yazilarima bir süreligine ara veriyorum.

nazifkaracam@gazatetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol