" 'Evet' ise AK Partili, 'Hayir' ise CHP'li"

AK Parti'nin 12 Eylül Referandumu'nun sonuçlarina iliskin yaptirdigi arastirma, "Evet" oylarini etkileyen faktörlerin basinda AK Partililik kimliginin, "Hayir" oylarini etkileyen faktörlerin basinda ise CHP'lilik kimliginin oldugunu ortaya çikardi. Diger siyasi görüse sahip seçmenlerinde AK Parti ve CHP'lilere göre azda olsa etkiledigi referandumda, bekledigi sonucu alamayan tek parti MHP oldu. Arastirmaya göre; MHP'nin seçmenine "Hayir" oyu kullanmasi yönündeki telkinleri önemli oranda karsilik bulmadi. Hazirlanan arastirma raporunda "Evet" ya da "Hayir" oyu verilmesindeki temel nedenlere yanit arandi. Arastirma, Kirklareli, Edirne ve Tekirdag'in büyük bölümünün neden "Hayir" oyu verdiginin yanitini da ortaya koydu. Buna göre, bölgemizde "Hayir" oyu ve-rilmesindeki en etkili ana faktörler olarak, "Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi ve Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi, Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi, Kürt Açilimi ile PKK'ya Taviz Verildigi ve Ülkenin Bölünmenin Esigine Getirildigi" görüsü yer aldi. AK Parti tarafindan yaptirilan, "12 Eylül Halk Oylamasi Seçmen Davranislari ve Etkileyen Faktörler" konulu arastirmaya göre, halk oylamasinda 'Evet' oyu vermeyi en güçlü biçimde belirleyen etkenin AK Partililik kimliligi, ayni sekilde 'Hayir' oyunu en güçlü sekilde etkileyenin ise CHP'lilik oldugu sonucunu ortaya çikti. AK Parti'nin Anar ve Pollmark'a yaptirdigi arastirmanin sonuçlari Parti'nin internet sitesinde yayinlandi. Yapilan arastirmaya göre, MHP'lilik ile 'Hayir' arasinda iliski bulundugu ancak bunun CHP'lilige kiyasla zayif oldugu sonucuna varildi. 
Arastirmanin bir diger sonucu da 29 Mart tercihine göre AK Parti ve CHP seçmenlerinin 12 Eylül'deki davranislari seçimlerdeki davranislari ile birbirine çok benziyor. Buna göre, AK Parti'lilerin yüzde 84.7'si 'Evet', yüzde 5.3'ü ise 'Hayir' oyu verirken, yüzde 6.1'i oy kullanmiyor.  CHP'lilerin yüzde 5.4'ü 'Evet', yüzde 84.7'ü de 'Hayir' derken, yüzde 5.1'i oy kullanmamis. 29 Martta MHP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 22.7'si 'Evet', 64'ü ise 'Hayir' oyu vermis. En fazla Kuzeydogu Anadolu, Bati Karadeniz ve Iç Anadolu'da MHP seçmeni 'Evet' oyu kullanmis. 
Arastirmaya göre, 'Evet' diyen 5 kisiden 4'ü seçim olsa yine AK Parti'ye oy verecegini söylüyor. Halk oylamasi nedeniyle CHP ve MHP'nin seçmenlerinden bir kismi partilerinden kopmus ve AK Parti'ye yönelmis görünüyor.
Kampanyalarin etkisi az oldu
Arastirmanin, "Siyasal Tartismalar ve Kampanyalarin Etkileri" baslikli bölümünde partilerce yürütülen, 'Evet' ve 'Hayir' kampanyalarinin beklenen sonucu vermedigini gösterdi. Arastirmanin bu bölümünde; "Evetçi blokun olusmasinda en büyük katki Hükümetin uluslararasi alandaki basarilari ve vizyonundan gelmistir. Bunu Ergenekon ve cuntalarla mücadeledeki basarisi ile temel hak ve özgürlükleri güvence altina alan politikalari takip etmektedir. Hükümetin ekonomi alanindaki performansi ve anayasa degisiklik paketinin içerigi diger etkili faktörlerdir. Milli Birlik ve Kardeslik Projesi'nin olumlu etkisi yukarida sayilan faktörlere göre biraz düsüktür. Evet oylari içinde önemli miktarda 'Türk Milliyetçisi' kimligine sahip seçmenlerin bulunmasinin bu durum üzerinde etkili oldugu gözlenmistir. CHP ve MHP'nin kampanya üsluplari seçmeni Evet'e yönlendirmede az da olsa etkili olmustur. Yürütülen kampanyanin seçmeni Evet'e yönlendirme üzerinde kisitli da olsa katkisi olmustur. Alt degiskenler bazinda degerlendirildiginde, seçmenin uluslararasi sayginlik, demokrasinin, yargi bagimsizliginin, kisi hak ve özgürlüklerinin güvence altina alinmasi, bunlara yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi taleplerinin evet blokunu olusturdugu görülmektedir. Evet'çi seçmen 'degerler' üzerinden siyasal tutumunu belirlemektedir" denildi.
Evet oyunu etkileyen ana faktörler ise yüzdeleri ile birlikte söyle siralaniyor;
"Hükümetin Uluslararasi Alandaki Basarilari yüzde 87,3. Ergenekon ve Cuntalarla Mücadeledeki Basari yüzde 80,8. Temel Hak ve Özgürlüklerin Güvence Altina Alinmasi yüzde 77,2. Ülke Ekonomisinin Gelismesi ve Vatandasin Refahinin Artmasi yüzde 74,4. Anayasa Degisiklik Paketinin Demokrasi, Temel Hak ve Özgürlükleri Gelistirmesi yüzde 72. Milli Birlik ve Kardeslik Projesi'nin Hayata Geçirilmesi yüzde 2,4. Evet'i etkileyen Düsük Etkili Ana Faktörler olarak "CHP/MHP'nin Yürüttügü Kampanyanin Performansi yüzde -18,6. Seçmenlerin AK Parti Kampanya Faaliyetlerine Ilgisi ve Katilim Düzeyi yüzde 9,3."
Hayir oyu verilmesinin nedenleri
Arastirmanin, "Siyasal Tartismalar ve Kampanyalarin Etkileri 2" baslikli bölümde ise Hayir oyu verilmesindeki nedenleri ele aliniyor. Arastirmaya göre, Hayir oyu verilmesinde en önemli nedenler arasinda, "Muhalefet partileri ve muhalif medya kuruluslari tarafindan üretilen komplo teorileri" gösteriliyor. Hayir, oyu verilmesinde; "Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi / Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi, Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi ve Anayasa Paketinin 'AKP Sivil Diktatörlügü'ne Zemin Hazirladigi" görüsünün etkili oldugu sonucuna variliyor.
Yine, "Hükümetin Issizlik ve Yoksullukla Mücadelede Basarisiz Oldugu" görüsü Hayir oyu verilmesinde önemli bir role sahip olarak gösteriliyor. "Hayir oyu veren seçmenlerin, CHP ve MHP tarafindan yürütülen Hayir kampanyasindan önce kararlarini verdigi ve bu partilerin kampanyalarini takip etmedigi ancak buna ragmen medyanin ürettigi rüzgarin etkisiyle CHP/MHP'nin yürüttükleri kampanyalarin kendi kararlari üzerinde etkili olduklari" sonucu arastirmanin vardigi bir diger sonuç. Arastirmanin bu bölümünde yer alan veriler ise söyle;
"Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi/Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi Algisi yüzde 82,9. Hükümetin Issizlik ve Yoksullukla Mücadelede Basarisiz Oldugu Algisi yüzde 76,3. Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi Algisi yüzde 73,1. Anayasa Paketinin 'AKP Sivil Diktatörlügü'ne Zemin Hazirladigi Algisi yüzde 70,4. Laik Yasam Tarzina Yönelik Tehdit ve Baskilarin Arttigi Algisi yüzde 66. 'Kürt Açilimi' ile PKK;ya Taviz Verildigi ve Ülkenin Bölünmenin Esigine Getirildigi Algisi yüzde 62,5."
Bölgelere göre Hayir oylari 
Arastirmanin "Hayir Oyunun Yogun Oldugu Bölgelerle Ilgili Analizler" baslikli bölümünde ise;
Akdeniz Bölgesi'nde ekonomik sorunlarin yani sira Hükümetin dis politikasi, çetelerle mücadele ve demokratik açilimin Hayir oyunu en çok etkileyen nedenler oldugu, Anayasa degisiklik paketinin yani sira, yasam tarzi ile ilgili kaygilarin Akdeniz'de Hayirci seçmen üzerindeki etkisinin sinirli oldugu belirtildi.
Arastirmada, "Ege Bölgesi ekonomik sorunlarin yani sira, muhalefet cephesinin ürettigi komplo teorilerinden en çok etkilenen bölgedir. Test edilen tartismali konularin tamami Hayir oyu üzerinde etkilidir" ifadeleri yer aldi. Ilimizi de ilgilendiren Bati Marmara Bölgesi'ndeki Hayir oyu veren seçmenler üzerinde ise ekonomik sorunlarin yani sira, anayasa paketinin ve yasam tarzina yönelik "sözde" endiselerin etkisinin kisitli oldugu, ülkenin Bati'nin güdümüne girdigi, muhalefetin üzerinde baski kuruldugu ve açilim politikasinin ülkeyi bölünmenin esigine getirdigi yönündeki endiseler Hayir oylari üzerinde en etkili olan faktörler olarak gösterildi.
"En etkili ana faktörler" basliginda ise Akdeniz Bölgesi'ndeki Hayir oylari yüzdeleri ile birlikte verildi. Buna göre; "Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi/Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi Algisi yüzde 78. Hükümetin Issizlik ve Yoksullukla Mücadelede Basarisiz Oldugu Algisi yüzde 76,6. Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi Algisi yüzde 69,4. 'Kürt Açilimi' ile PKK'ya Taviz Verildigi ve Ülkenin Bölünmenin Esigine Getirildigi Algisi yüzde 61,5."
"2. Derece Etkili Ana Faktörler" basliginda ise "Anayasa Paketinin 'AKP' Sivil Diktatörlügüne Zemin Hazirladigi Algisi yüzde 59. Laik Yasam Tarzina Yönelik Tehdit ve Baskilarin Arttigi Algisi yüzde 46,9" tespitleri yer aliyor.
Ege Bölgesinde Hayir oyunu etkileyen ana faktörler ise, "En Etkili Ana Faktörler" basliginda, "Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi/Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi Algisi yüzde 86,9. Hükümetin Issizlik ve Yoksullukla Mücadelede Basarisiz Oldugu Algisi yüzde 76,5. Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi Algisi yüzde 75,8. Laik Yasam Tarzina Yönelik Tehdit ve Baskilarin Arttigi Algisi yüzde 74,1. Anayasa Paketinin 'AKP' Sivil Diktatörlügüne Zemin Hazirladigi Algisi yüzde 70,8.'Kürt Açilimi' ile PKK'ya Taviz Verildigi ve Ülkenin Bölünmenin Esigine Getirildigi Algisi yüzde 63,2." Åzeklinde siralaniyor. 
"2. Derece Etkili Ana Faktörler" de ise CHP ve MHP'nin Yürüttügü Kampanyanin Performansi yüzde 45,2 etkili oldugu kaydediliyor.
Bati Marmara Bölgesinde Hayir Oyunu Etkileyen Ana Faktörler bölümünde ise "En Etkili Ana Faktörleri" basligi altinda, "Türkiye'nin Batinin Güdümüne Girdigi/Dis Politika Ekseninin Dogu Ülkelerine Kaydigi Algisi yüzde 82,7. Hükümetin Muhalefeti ve Vatanseverleri Baskiyla Sindirdigi Algisi yüzde 69,1. 'Kürt Açilimi' ile PKK'ya Taviz Verildigi ve Ülkenin Bölünmenin Esigine Getirildigi Algisi yüzde 64,1" olarak siralaniyor.
"2. Derece Etkili Ana Faktörler" basliginda ise "Anayasa Paketinin 'AKP' Sivil Diktatörlügüne Zemin Hazirladigi Algisi yüzde 53,7. Hükümetin Issizlik ve Yoksullukla Mücadelede Basarisiz Oldugu Algisi yüzde 48,8. Laik Yasam Tarzina Yönelik Tehdit ve Baskilarin Arttigi Algisi yüzde 46,6 olarak açiklaniyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol