Bir halkin kitap okuyup okumadiginin bir çok yönden tespiti mümkündür. En basiti kitabin baski sayisi bizim toplumun kitaba olan ilgisi ve ilgisizligi konusunda bir ipucu verebilir. Mesela 70 milyonluk Türkiye'de bir kitap bin ya da ikibin dolayinda basiyorsa o ülkede kitap okunmuyor demektir. Kitabin okundugu yüksek baski sayisiyla orantilidir. Bundan 5 yil kadar önce Portekizli Nobel ödüllü yazar Saramago ile bu konuda yapilmis bir söylesiyi hatirladim. Yazar, kitaplarinin ilk basimlarinin 20 bin ile 100 bin arasinda oldugunu, sonraki basimlarinin daha da yüksek seyrettigini söylüyordu. Nüfusu büyük, kitap baski sayisi düsük ülkelerde kitaplar yalnizdir, okuyanlar azinliktir. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanligi bir arastirma yapsa, Türkiye'de kitap girmeyen ev sayisini ögrenmis oluruz. Gerçi bir arastirmaya göre Türkiye'de halkin yüzde 44'ünün hiç kitap okumadigi ortaya çikmistir ama ben sahsen bu arastirmanin saglikli olmadigini düsünüyorum. Yüzde 44 degil, belki yüzde 70'tir.
Kültür Bakanliginin, Türkiye'nin KITAP OKUMA ARAÅzTIRMASI'na göre Erzurum ve Erzincan'in en çok kitap okuyan Iller oldugu ortaya çikmistir ama okuduklarinin sadece Din Kitaplari oldugu da anlasilmistir. Demek oluyor ki okumak yetmiyor ne okudugumuz da önem tasiyor.
Kimin söyledigini bilmiyorum ama sözü çok önemli buluyorum. Bilge insan diyor ki, "INSANIN ARKASINDA FIKIRLER, FIKIRLERIN ARKASINDA YIÄzINLAR OLMALIDIR" Fransa bunu daha degisik dile getiriyor. "Fransa fikir ve düsünce adamlarinin arkasinda" deniyor. Yazarlar, düsünen adamlar, fikir üretenler Fransa'da ödüllendiriliyor, toplumda itibar görüyor. Böyle ülkelerde bir yazarin ilk kitabi 20 bin basip satmis ise yazarin ikinci kitabi 50 veya 100 bin basip satiyor. "KIRK DIKEN" romaninin yazari Judy Ayyildiz Kirklareli'nde 35 kitap satmistir. Kirklareli'nde 65 bin kisi yasadigina göre Kirklareli'nde 35 kisi okuyor 1800 kisiye bir kitap düsüyor. Zaten sehrin fikir düzeyinin düsüklügü de bunu gösteriyor. Kitabevleri olmayisi da bunu anlatiyor.
Ben dahil, Kirklareli'nde birçok kisi kitap bastirmistir. 500 ya da 1000 adet basilan bu kitaplar, yazanlarin elinde kalmistir. Mesela ben kitaplarimi büyük ölçüde bedava dagitmisimdir. Kirklareli basin tarihinde benim kitaplarim, "Atatürk Kirklareli'nde 2500, Bütün Yönleri ile Kirklareli ve Ilçeleri 6000, Ulusal Kurtulus Savasinda Trakya 3000, Efsanelerden Gerçege Kirklareli 3000 adet basilmistir." Toplam 14-15 bin adet kitap ancak 43 yil içerisinde tükenmistir. Oysa ileri ülkelerde bu kitaplar kisa sürede biter.
Sonuç itibariyle bir toplumda, Ileri Toplum, Geri Toplum fark etmez, her tür toplumda kitap okuyan azdir, azinliktir. Türkiye de ise daha da azdir ve kitap ve yazan daha da yalnizdir. Insanin arkasinda fikirler, fikirlerin arkasinda yiginlar olmadigi için ileri ülkelere göre Türkiye'de basilan kitaplar okuyucusuna ulasmiyor, depolarda bekliyor.
NOT: Dünkü yazimizda GÜRKAÅzLAR'i anlatirken en küçük kardes YURDALAN kardesin adini yazmayi unutmusuz. Buna göre Gürkaslar söyle siralanmaktadir:
Fuat Gürkas, Cevat Gürkas, Åzerafettin Gürkas, Güler Kesbiç, Yurdalan Gürkas.
Düzeltir, Özür Dileriz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol